Duygusal Yeme İsteğini Meditasyonla Yenebilirsin

Buradasınız

Hareket Et 27 Ağustos 2022

duygusal, yeme, açlık, psikoloji, istek, his, duygu

Yemek yeme, vücudumuzun ihtiyacı olan enerjiyi sağlamak, organlarımızın çalışmasını desteklemek, tüm beden fonksiyonlarımızı devam ettirmek için yaptığımız doğal bir eylemdir. Doğanın bizlere sunduğu besinler arasından sağlıklı olanları, yeterli ve dengeli bir şekilde alarak sağlıklı bir şekilde hayatımıza devam ederiz. Vücudumuz, normal şartlar altında, acıktığında ya da herhangi bir ihtiyacı olduğunda beynimize bir sinyal gönderir ve bunun sonucunda salgılanan hormonlarla acıktığımızı ya da ihtiyacımızı anlarız. Ancak araştırmalar birçok insanın normalin üstünde yemek yeme isteğinin içinde bulunduğu olumsuz duygusal durumlardan kaynaklandığını gösteriyor. Bireylerin aç olmadıkları ve gerek duymadıkları halde yemek yemeleri olarak ifade edilen duygusal yeme isteği hakkında merak ettiklerini bu yazımızda bulabilirsin.

Duygusal yeme bozukluğu nedir?

duygusal, yeme, açlık, psikoloji, istek, his, duygu, çikolata, kız

Duygusal yeme isteği, en genel anlamıyla kişinin içerisinde bulunduğu olumsuz duygu durumu sebebiyle ve duygularını düzenleme içgüdüsüyle aç olmadığı halde gıda tüketimine yönelmesi olarak ifade edilebilir. Birçok farklı psikolojik nedene bağlı olarak ortaya çıkabilecek olan duygusal yeme isteği, o andaki duyguların bastırılmasına yönelik bir savunma mekanizmasıdır. Gerekli önlemler alınıp, tedavi edilmediği noktalarda ciddi yeme bozukluklarına ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Genellikle aniden ortaya çıkar ve fiziksel açlıkla hiçbir bağlantısı bulunmamaktadır. Ortaya çıkan psikolojik boşluk hissini doldurmak için yapılır. Kişiden kişiye değişmekle birlikte genelde belirli yiyeceklere yönelme şeklinde kendisini gösterir. Bu yiyecekler de abur-cubur olarak tabir edilen ve genelde sağlıksız besin grubunda yer alanlardan olmaktadır. Bedenimizin mutlu, kaygılı, stresli, üzgün, neşeli vb. normal duygu durumlarında olduğu zamanlarda salgıladığı seratonin ve dopamin hormonlarının eksikliği ile ortaya çıkan duygusal yeme isteği, bunların eksikliğini karbonhidrat vb. besinlerle doldurma olarak ifade edilebilir.

Duygusal yeme isteği ile normal yeme arasında ne fark var?

duygusal, yeme, açlık, psikoloji, istek, his, duygu, adam, hamburger

Birçok kişi duygusal açlık ve yeme isteği ile normal fiziksel açlık durumlarını da birbirine karıştırır. Duygusal yeme isteği, fiziksel açlık gibi yavaş yavaş oluşmak yerine aniden gelir. Bir anda ortaya çıkan bu durumla birlikte seyreden belirli duygu durumları vardır. Duygusal yeme isteği, öfke, mutsuzluk, stres, kaygı, yalnızlık, umutsuzluk gibi olumsuz duygularla birlikte görülür. Fizyolojik yeme isteğinin dışında bu tip duygular ortaya çıktığında yeme isteği oluşur. Fiziksel yemede ne kadar besin tükettiğimizin ve bu besinlerin nasıl bir etkisi olacağının farkında oluruz. Duygusal yeme isteğinde ise böyle bir durum söz konusu değildir. Duygusal yeme isteğinde en sık görülen durumlardan biri de sonrasında yaşanan utanç, pişmanlık ya da suçluluk gibi duygulardır.

Duygusal yeme isteği ve açlık ile nasıl baş edilir?

duygusal, yeme, açlık, psikoloji, istek, his, duygu

Öncelikle ve kesinlikle atman gereken ilk adım bu alanda uzman bir doktordan ve profesyonelden destek almaktır. Duygusal yeme isteği genellikle kendi kendine geçmeyen bir durumdur ve yaratacağı etkiler sebebiyle de çok ciddi sonuçlara neden olabilir. Dolayısıyla böyle bir durumla karşılaştığında hızlıca bir doktora başvurmanda fayda vardır. Diğer önemli bir nokta ise kendini izlemen, takip etmen ve bu durumun nasıl, ne zaman ve neden ortaya çıktığını bulmandır. Kendinin farkına varırsan, duygusal yeme durumu ortaya çıktığında onunla baş etmen daha kolay olabilir. Hızlıca harekete geçmeli, önlem almalı, olumsuz duygu durumlarıyla başa çıkmak için doktordan destek almalı, spora ya da bazı hobilere yönelerek bu durumla savaşmaya başlamalısın. Yeme isteği ortaya çıktığında daha sağlıklı olan ve vücuduna daha az zarar verecek ya da hiç vermeyecek besinlere yönelmelisin. Mümkün olduğunca sağlıksız besinlerden uzak durmalısın. Kendini ve beynini oyalayacak, örneğin alışveriş yapmak, oyun oynamak, dışarı çıkmak gibi aktivite ve etkinlikler bulmalısın. Eğer mümkünse düzenli bir besin programı oluşturmalı ve buna sadık kalmaya çalışmalısın. Bu şekilde yeme isteği geldiğinde kendini çok daha rahat frenleyebilirsin.

Duygusal yeme isteğine karşı meditasyonu deneyebilirsin

duygusal, yeme, açlık, psikoloji, istek, his, duygu

Duygusal açlıkla ve yeme isteği ile başa çıkmanın en etkili ve kolay yollarından biri de meditasyondur. Zihnin rahatlamasını ve duyguların daha rahat şekilde kontrol altına alınmasını sağlayan meditasyon ile içinde bulunduğun duygu durumlarından kurtulman mümkün olabilir. Duygusal yeme isteği, sonuç olarak psikolojik nedenlere dayandığından meditasyonla rahatlamaya çalışabilirsin. Günde 1 ya da 2 kez meditasyon seansları yapabilir ve stres ile kaygıdan uzak durabilirsin. Uzmanlar özellikle gün başlangıçlarında, özellikle sabah saatlerinde meditasyon yapılması durumunda bunun etkisinin gün boyu süreceğini ve bu yolla da gün içerisinde yaşanabilecek olumsuz duygu durumlarıyla daha iyi baş edilebileceğini söylüyorlar. Derin nefes alma egzersizleri, basit ama etkili esneme hareketleri, sakin ve rahatlatıcı mekanlarda dinleyeceğin müzikler ve farkındalığını artıracak meditasyon hareketleri ile zihnini boşaltarak duygusal yeme isteğinden kurtulabilirsin.

Günlük hayatımızın temel bir parçası olan yeme isteği, zaman zaman yaşadığımız psikolojik sorunlar nedeniyle farklı boyutlara taşınabilir ve bir hastalık haline de dönüşebilir. Bununla baş etmek için doktor kontrolü altına olmak çok önemlidir. Bu gibi durumlarda sağlık giderlerin için endişeleniyorsan QNB Sigorta’nın Tamamlayıcı Sağlık Sigortası en büyük yardımcın olacak. Özel sağlık kuruluşlarında, SGK katkı payı dışında hiçbir ödeme yapmadan muayene ve tedavi hizmeti almanı sağlayacak bu sigorta ile aynı zamanda ücretsiz olarak check-up, online doktor ve diyetisyen gibi birçok hizmetten de faydalanabilirsin. Şimdi %10 hoş geldin indirimi ile sahip olabilirsin.

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
4 + 3 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.