Duruş Bozukluğuna İyi Gelecek 5 Meditasyon Pozu

Buradasınız

Hareket Et 09 Ağustos 2019

Meditasyon yalnızca zihinle değil, aynı zamanda bedenle de ilgilidir. Meditasyon sırasında mutlaka dik bir duruşa sahip olmak gerekir. Doğru bir duruş pozisyonu, rahatlamayı ve gevşemeyi kolaylaştırır ve meditasyonun etkilerini daha fazla hissetmenizi sağlar. Meditasyonun daha verimli olabilmesi için kalçanın, bacakların, omuzların ve omurganın iyi konumlanmış olması gerekir. Bu şekilde meditasyon daha verimli hale gelir ve duruş bozukluklarının da düzelmesini sağlar. Gelin, duruş bozukluğuna iyi gelecek 5 meditasyon pozunu birlikte inceleyelim.

 

1. Lotus duruşu

En bilinen meditasyon pozu olan lotus duruşunda önce bağdaş kuracak şekilde zemine oturulur. Dilerseniz kalçanızın altına bir minder koyabilirsiniz. Omurganız kesinlikle dik olmalıdır. Bağdaş kurduktan sonra sol ayak tabanı, sağ baldırın yukarısına bakacak şekilde yerleştirilir, aynı şekilde sağ ayak tabanı da sol baldırın üzerine yerleştirilir. Bu pozisyon genellikle ileri düzeyde meditasyon yapanlar tarafından tercih edilir.

 

2. Birmanya ya da burma duruşu

Lotusa çok benzeyen birmanya ya da burma duruşunda, bağdaş şeklinde oturulur ancak ayakların baldırların altına alınmaz ve serbest bırakılır. Yine bir minderle kalça desteklenebilir. Ayrıca omurga ve sırt kısmı dik olmalıdır. Meditasyona yeni başlayanlarda vücut ağrısı görülebilir ancak ilerleyen dönemlerde vücudunuz buna alışacaktır.

 

3. Mısır duruşu

Sandalyeye oturarak yapılan meditasyon pozisyonudur. Bu pozisyonda sırtın ve omurganın dik olması gerekir, ayrıca ayakların yere basması da önemlidir. Böylelikle özellikle dik durma sorunu yaşayan kişilerin bu sorunu çözmesi için uygun zemin oluşturur. Bu duruşun avantajı ise parkta, metroda ya da herhangi bir yerde rahatlıkla meditasyon yapabilmenize olanak tanımasıdır.

 

4. Japon duruşu

Japon duruşu ya da diz çökme olarak bilinen bu duruşta meditasyon yapan kişi zemin üzerine ayakları kalça altında kalacak şekilde dizüstü oturur. Her meditasyon duruşunda olduğu gibi bu pozisyonda da omurganın dik olması önemlidir. Bu duruşta ayak bileklerinizin altına bir minder koyarak kalçanızın dengesini sağlayabilirsiniz. Japon duruşu, Zen meditasyonlarında kullanılan bir duruş şeklidir.

 

5. Savasana duruşu

Sırt üstü uzanmak olarak tanımlanabilecek bu duruşta, düz uzanır ve elleriniz rahatça iki yana uzatabilirsiniz. Bu pozisyon oldukça rahat olduğu için meditasyona odaklanmanız zorlaşabilir. Bu nedenle dikkatinizin dağılmaması ya da uyumamanız için algılanırınızın açık olması gerekir. Öte yandan sırt üstü uzanıldığında omurga dik ve düz olacağı için vücudunuzu zorlamayacak duruşlardan biridir.

Kaynak:

https://www.mindful.org/find-right-meditation-posture-body/

https://mindworks.org/blog/top-5-buddhist-meditation-postures/

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.