Yetişkin Aknesi Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Buradasınız

Hareket Et 27 Nisan 2017

akne problemi

20’li yaşların sonuna geldiğinizde sivilce ve akne problemlerinden kurtulup tertemiz bir cilde sahip olmayı hayal ettiniz ama cildiniz hala problemli mi? Kurtulamadığınız bu dert sizi “yetişkin aknesi” gerçeğiyle yüzleştirecek. Merak etmeyin, bu problemle yüzleşen tek kadın siz değilsiniz.

Son 10-20 yıldır yetişkin aknesine çok daha sık rastlanmaya başlandı. Hatta 50’li yaşlarında bile aknelerinde kurtulamayanların sayısı azımsanmayacak hale geldi. Ergenliğinizde sivilceli bir dönem geçirdiyseniz, yağlı bir cilt yapınızın olması ihtimali bir hayli yüksek. Bu da cildinizin her zaman sivilcelenme ihtimalinin fazla olacağı anlamına geliyor. Cildinizin tertemiz olduğu bir ergenlik geçirdiyseniz bile, yine de ilerleyen yaşlarda akne problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu problemden kurtulmak için öncelikle aknelerin sebebini bulmak gerekiyor.

Yetişkin Aknesinin Sebepleri Neler Olabilir?

akne sebepleri

1. Hormonlarınız Suçlu Olabilir

Regl döneminde yaşanan hormonal dengesizlikler aknelerinizin ana sebebi olabilir. Vücuttaki testosteron gibi erkeklik hormonlarının artması çene, boyun ve sırt bölgelerinde acı veren akne oluşumlarına sebep olur. Regl dönemi dışında da problem devam ediyorsa, hormonal düzensizlik kalıcı olabilir. Bir doktora görünmeniz faydalı olacaktır.

2. Stres Oldukça Tetikleyici Bir Sebep

Hormonal değişimlerin bir diğer sebebi de stres. Ev, iş, çocuklar gibi… Herkesin stres kaynağı farklı. Ama ortak noktası stresliyken böbrek üstü bezlerinin, kişinin durumla baş etmesini sağlamak için kortizol salgılaması. Bu arada biraz da testosteronun açığa çıkması. Nihayetinde testosteron, kadın bedeninde yağ bezlerinin daha fazla yağ üretmesine sebep olmasıyla ünlü.

3. Hava Kirliliği Cildinizin Nefes Almasını Önler

Hava kirliliği cildinizi mahveder. Özellikle şehirde yaşıyorsanız, bu problem cildinizden saçlarınıza birçok açıdan sizi etkiliyor olmalı. Dışarı çıkıp yarım saat yürüyün, döndüğünüzde yüzünüzü tonikle silin. Pamuğun üzerinde gördüğünüz renkten hiç hoşlanmayacaksınız.

4. Belki de Yanlış Ürünleri Kullanıyorsunuz

Yağlı ya da karma bir cilt yapınız varsa yağsız, gözeneklerinizi tıkamayan veya su bazlı kozmetik malzemeleri ve cilt bakım ürünleri kullanmalısınız. Kullandığınız yanlış ürünler iltihaplı aknelerden tahriş olmuş cilde kadar birçok probleme sebep olabilir.

5. Yüzünüzü Temizlerken Zarar Veriyor Olabilirsiniz

Yüzünüzü fazla yıkamak da akneyi daha kötü hale getirebilir. Örneğin günde iki seferden fazla yıkarsanız, cildinizin kurumasına yol açabilirsiniz. Çünkü cildiniz bunu telafi etmek için daha fazla yağ üretecektir. Temizleyici fırçaların da bu gibi özel durumlarda pek yararlı olacağını söyleyemeyiz. Bu fırçalar makyajınızı temizlerken, akneyi dağıtarak cildinizde iz bırakmanıza sebep olabilir. Cildinizi aşındırabilecek herhangi bir ürün, akne oluşumunun büyümesine ve yayılması sonucunu doğurabilir. Peeling etkisi bulunan temizleyici ürünler de buna dahil.

6. Bazı Yiyecekler Cildinizle Barışık Değil

Çikolata, kızartma, pizza, kafein ve fındık gibi besinler ne yazık ki akneye sebep olabiliyor. Yediklerinizi ve cildinizin bunlara verdiği tepkileri iyi gözlemleyin. Eğer çikolata yediğinizde akne oluşuyorsa, çikolata ile vedalaşma zamanı gelmiş demektir. Süt ürünleri de bazen benzer etki yaratabiliyor. Tuz ve iyot içeren midye, ıstakoz, karides, yengeç ve ıspanak da aşırı tüketiminden kaçınılması gerekilen gıdalardan bazıları. Cildiniz nasıl bir yapıda olursa olsun, aşırı iyot tüketimi akne ile sonuçlanacaktır. Üstelik sonucu hemen göremeyebilirsiniz. İyot bünyenize yerleştikten haftalar, hatta aylar sonra bile cildinizi etkileyebilir.

7. Tatlı Bağımlılığınız Başınıza Bela Açabilir

Potansiyel bir cilt sabotajcısı da insülin seviyenizi yükselten şeker. Çünkü şeker tüketimi de erkeklik hormonlarına ve yağlanmaya davet çıkarıyor. Bu nedenle insülini dengelemek için tahıllı ürünler tüketebilirsiniz.

Yetişkin Aknesi Tedavileri Nelerdir?

akne tedavisi

Öncelikle akne tedavisinde aramanız gereken içeriklere bakalım:

  • Salisilik asit akne tedavisinin olmazsa olmazı. Beta hidrosiasid adıyla da bilinen bu kimyasal sivilce ve yetişkin aknesi önleyici ürünlerin hepsinin içerisinde bulunur. Salisilik asit cildin üst katmanını nazikçe soyarak gözenekleri temizler. Gözeneklerin tıkanmasını önleyerek var olan akneye iyi gelebileceği gibi, oluşabilecekleri de önler.
  • Benzoil peroksit gözenekleri temizlerken, aynı zamanda akneye sebep olan bakterileri de öldürür. Çok kullanımı cildi kurutabilir ve kaşıntı yapabilir. Nadir kullanmakta yarar var.
  • Sülfür kurutucu etkisiyle yağı deriden söküp atar. Bu kimyasal bileşen de kurutucu etkiye sahip olduğundan, sık kullanılmamalı.
  • Glikolik asit alfa hidrosiasittir. Akne tedavisinin yanı sıra, kırışıklıklar için de faydalıdır. Cilt yüzeyindeki ölü deriyi alır ve derinin yapısını düzeltir.
  • Retinol, A vitaminin bir türüdür. Cilt retinolü absorbe ederek retinoik aside dönüştürür. Akne için oldukça yararlı bir tedavidir ve anti-aging kremlerde de kullanılır. Yapısı sert olduğu için hassas ciltlere fazla gelebilir.

akne tedavisinde gerekenler

1. Eksfoliasyon (Cilt Tazeleme) Çözüm Olabilir

Eksfoliasyon cildin üst tabakasındaki ölü deri hücrelerin dökülmesi veya etkili bir şekilde peeling yapılmasına verilen genel isimdir. Dermatologlar ve cilt bakım merkezlerine gidebileceğiniz gibi yoğurt, bal ve limon suyu gibi her evde bulunan malzemelerle de cilt tazeleyici maskeler yapabilirsiniz.

2. Bazı Tedavileri Tek Bir Bölgeyle Sınırlı Tutun

Benzoil peroksit ve sülfür gibi cilde sert gelebilecek ve sivilceyi yayabilecek tedavi yöntemleri tek bir bölgeyle sınırlı tutulmalı. Sadece aknenin üzerine az miktarda uygulayın ve bakterileri öldürün.

3. İltihaplanmalara Karşı Gelebilecek Ürünler Arayın

İltihaplanma yaşanan akneler şişme, kızarıklık ve acıya sebep olabilir. Ayrıca en iyi kapatıcılar bile bu akneleri gizlemenize yetmez. Antioksidanlar ile kaşıntının azalmasını sağlayabilirsiniz. Mesela doğal bir ergothioneine olan mantar ile, zarar görmüş deri hücreleri onarılabilir.

UNUTMAYIN!

sivilce tedavileri

Belki Bunlardan Daha Fazlasına İhtiyaç Vardır

Hormonlar acımasız. Yukarıdaki maddelerin herhangi biri cilt problemlerinizde etkili olmuyorsa bir doktora görünmenizde yarar var. Hormon düzenleyici ilaç tedavisi işinize yarayabilir.

İltihaplı Bir Akneyi Kendi Kendinize Sıkmayın

Ne kadar kötü gözükseler ve acı verseler de akneyi sıkarak iltihabı çıkarmaya çalışmayın. Bu cildinizde yaralara ve geçmeyecek izlere sebep olabilir. Soğuk su veya buz ile yetişkin aknesi üzerine kompres yapmak sizi daha iyi hissettirebilir.

Hiperpigmentasyon (Cilt Lekeleri) ve Yara Aynı Şey Değildir

Yaraların kendi kendine bir yere gitmeye niyeti yoktur ve tedavi için profesyonel bir göze ihtiyacınız vardır. Dermatoloğunuzla lazer seçeneklerini ve kanıtlanmış tüm yara izi geçirme yöntemlerini değerlendirin. Kahverengi cilt lekeleri için ise beyazlatıcı ürünlere başvurabilir ve düzenli güneş kremi kullanımı ile hiperpigmentasyonun önüne geçebilirsiniz.

 

 

 

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 10 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.