Hamilelikte Diş Sağlığını Korumak İçin Ne Yapmalı?

Buradasınız

Hareket Et 20 Ocak 2017

Çevrenizde pek çok kadının hamilelik sürecinde diş sorunları yaşadığını duyuyorsunuz değil mi? Siz de benzer tecrübeler yaşamak istemiyorsanız hamilelikte diş sağlığı kurallarına uymalısınız.

Diş Kontrollerine Hamilelik Öncesinde Başlanmalı

Hamilelik sırasında hormonlarda yaşanan artış, dişeti iltihaplarını artırabiliyor. Bu nedenle ideal olan hamileliğe sağlıklı bir ağız ve diş yapısıyla başlamak. Öyle ki, hamilelik öncesi tedavi edilmemiş ciddi dişeti rahatsızlıklarının, ilerleyen dönemlerde erken doğuma veya düşüğe bile sebep olma ihtimali var.

Diş Hekiminden Kaçmamalı

Hamilelikte diş sağlığı koruması için üç ayda bir mutlaka diş hekimine görünmelisiniz. Böylece çürükler ilerlemeden, daha az sıkıntı çekerek müdahale etme imkanı olur. Hamileliğin ilk üç ayı bebeğin organlarının geliştiği aylar olduğu için bu dönemde tedaviden kaçınmak gerekiyor. İkinci üç ay, diş tedavileri için en uygun dönemdir. Diş hekiminizin ve kadın doğum uzmanınızın izin verdiği dolgu, kanal, diş çekimi gibi tedaviler uygulanabilir. Son üç ayda ise doğum yaklaşmakta olduğu için acil olmayan tedaviler doğum sonrasına bırakılır. 

Diş Temizliğini Aksatmamak Çok Önemli. Çünkü...

Hamilelikte tükürük daha asidik özellikler gösterebilir. Bu da dişlerin daha hızlı çürümesine neden olur. Bu nedenle bol su içmek ve yemeklerden sonra diş fırçalamayı aksatmamak çok önemli. Hamileliğin ilk aylarında yaşanabilen mide bulantısı ve dolayısıyla kusma da asidik yapısı nedeniyle dişlere zarar verebilir. Ama kustuktan hemen sonra dişleri fırçalamak, diş yüzeyindeki aşınmaları artırabileceğinden önce suyla yıkamanız tavsiye edilir. Biraz zaman geçtikten sonra fırçalayabilirsiniz.

Beslenmeye de Dikkat Etmeli

Hamilelikte diş sağlığı için beslenmenize de dikkat etmenizde fayda var. Dişlere yapışan tatlı, beyaz ekmek, kuru meyve gibi besinleri tüketiyorsanız, yedikten sonra ağzınızı en azından suyla çalkalamaya özen gösterin. Kalsiyumun yanı sıra protein, A vitamini (et, süt, yumurta, havuç, ıspanak, lahana, brokoli...), C vitamini (turunçgiller, maydanoz, yeşil biber....) ve D vitamini (et, süt, balık) tüketimine özen göstermelisiniz.

 Gülen Yüzler Ferdi Kaza Sigortası yaptırarak geleceğinizi ve dişlerinizi güvence altına almaya ne dersiniz? Aylık 15 TL’den başlayan taksitlerle sahip olabileceğiniz bu sigorta ile birlikte QNB Sigorta Ayrıcalıklar Kulübü’ne ücretsiz üye olup yılda iki kez diş hekimi muayenesi, diş taşı temizliği ve diş röntgeni hizmetlerinden ücretsiz faydalanabilirsiniz. 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
14 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.