Arpacık Nedir? Nasıl Oluşur? Nasıl Geçer?

Buradasınız

Hareket Et 28 Mayıs 2022

arpacık, göz, göz sağlığı, hastalık, tedavi

Arpacık, en sık görülen göz enfeksiyonlarından biridir ve günlük yaşam kalitesini de çok düşüren rahatsızlıklar arasındadır. Tıp literatüründe ismi ‘hordeolum’ olarak tanımlanan, göz kapağı bezlerinde oluşan yaygın bir enfeksiyon türü olan arpacık, şişkinliğin yanında zaman zaman ağrıya da sebep olan bir durumdur. Gözün mikroplanması sebebiyle ortaya çıkan arpacık, kendini, göz kapağında dışa doğru dönük bir şişlik ve yoğun bir kızarıklık haliyle belli eder. Arpacıkla ilgili genel bilgileri bu yazımızda senin için derledik.

Arpacık nedir?

arpacık, göz, göz sağlığı, hastalık, tedavi

Göz kapağında bulunan yağ bezlerinin “stafilokok aureus” adı verilen bir bakteri nedeniyle enfekte olması ile oluşan arpacık, genelde bu iltihabın göz yaşı bezlerine sıçraması ile ortaya çıkar. Göz kapağının hemen yanında, çıban ya da sivilceye benzeyen bir yumru olarak kendisini gösterir. Çoğu zaman hafif ağrılar ve zonklamalara da neden olur. Ellerinden sıklıkla yıkanmadan göze değdirilmesi ve bunun enfeksiyona dönmesi nedeniyle oluşur. Bunun yanında gece lenslerin çıkartılmaması, makyajlı yatılması, yüzün yeterince yıkanmaması ve kirpik diplerinde yağların birikmesi sonucunda da görülebilir.

Arpacık türleri var mıdır?

arpacık, göz, göz sağlığı, hastalık, tedavi

Genellikle arpacık türleri iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılırlar. İç olanlarda göz kapağının üst kısmında, dış olanlarda ise kirpik dibinde görülmektedir. Dış arpacık türü diğerine göre çok daha fazla görülür ve kirpikler ile yağ bezlerinin olduğu bölümlerde ağırlıklı olarak başlar. İç arpacıklar ise göz kapağının üzerindeki yağ bezinde meydana gelir ve büyüdükçe de gözün üzerinde baskı oluşturarak onu zorlar. Bu da ağrının daha fazla olmasına neden olur.

Arpacık belirtileri nelerdir?

arpacık, göz, göz sağlığı, hastalık, tedavi

Arpacığın en bilinen ve belirgin özelliği, göz kapağı çevresinde çıkan sivilce görünümlü yumru ve bunun bulunduğu bölgeyi şişirmesidir. Genelde bej renginde ya da sarımsı bir şişlik olarak kendisini gösterir. Gözde kızarıklık, ağrı, batma, yanma hissi, ışığa karşı duyarlılık, sanki gözün üzerinde bir şey varmış hissi ve sulanma gibi belirtileri olur. Zaman zaman ve uzun süreli durumlarda küçük kabuklanmalar da görülebilir.

Arpacık nasıl tedavi edilir?

arpacık, göz, göz sağlığı, hastalık, tedavi

Göz arpacığının tedavisi, uzman göz doktorlarının gözetiminde yapılır. Doktor antibiyotikli jel, göz damlası veya uygun farklı ilaçlar kullanarak gözdeki arpacığı tedavi edebilir. Bunun dışında evde de uygulanabilecek ve göze iyi gelecek çeşitli tedaviler mevcuttur. Örneğin göz kapağına günde üç defa 10’ar dakika sıcak pansuman uygulayabilirsin. Bu gözünü rahatlatacak ve acını alacak. Yine en eski yöntemlerden biri de çay uygulamasıdır. Poşet çayı içtikten sonra çöpe atmamak senin için yararlı olacaktır. Bayat poşet çayı tekrar su kaynatarak ısıtıp, çıkardığında hafif soğumasını bekledikten sonra gözünün üstüne yerleştirebilirsin. Günde 2-3 defa yapmak gözünü rahatlatacaktır. Poşet çayı yok ise normal çay demini atmadan tekrar kaynatıp bir tülbent yardımıyla uygulayabilirsin.

Sürekli tekrarlayan bir arpacık sorunun varsa, göz çevreni her gün temizlemen gerekebilir. Arpacık iyileşene kadar kontakt lens ve göz makyajı yapmaktan da kaçınmalısın.

Arpacık sorununu hayatının herhangi bir anında yaşaman son derece olası. Günlük hayatını da derinden etkileyecek ve görme yetini de bir süreliğine etkileyecek bu duruma karşı doktorundan destek alabilirsin. Bunun da ötesinde hayatının farklı zamanlarında sağlığınla ilgili ihtiyaçlarında ise QNB Sigorta’nın sunduğu Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yanında olacak. SGK dışında ek bir ücret ödemeden özel sağlık kuruluşlarından da hizmet alabileceğin bu sigorta ile birçok ücretsiz ya da indirimli hizmet de seni bekliyor.

 

 

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
15 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.