Volümetrik Beslenme Nedir? Nasıl Uygulanır?

Buradasınız

Hareket Et 16 Kasım 2022

volümetrik, beslenme, diyet, sağlık, besin, yiyecek

İyi bir yaşamın temelinde bulunan en önemli öğelerden biri de iyi beslenmektir. Sağlıklı ve dengeli bir yaşam için dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında beslenme gelir. Doğru bir beslenme programı izlemek, vücudumuzun dengeli çalışması ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için çok değerlidir. Bunun için de uygulayabileceğin ve  senin vücuduna uygun çok sayıda diyet programı mevcuttur. Bugünlerde bu diyet programlarından en popüler olanlarından biri de volümetrik beslenme. Az kalorili ancak içerdiği lif ve su miktarı açısından oldukça zengin olan bu beslenme programında açlık hissinin en aza indirilmesi en önemli hedeflerden biri. Açlık hissiyatının ortadan kalkması ile bedenimize zararlı olan yiyeceklerin tüketiminin azalmasını hedefleyen volümetrik beslenme ile ilgili bilgileri bu yazımızda bulabilirsin.

Volümetrik beslenme nedir?

volümetrik, beslenme, diyet, sağlık, besin, yiyecek

Kalori olarak son derece düşük olan ve bu yapısıyla kilo alımını engelleyen, ancak aynı zamanda da zengin bir lif ve su içeriğine sahip olmasıyla öne çıkan volümetrik beslenme, gün içerisinde sıkça yaşanan açlık hissini en aza indirmeyi amaçlayan bir diyet türü. İsminde de olduğu gibi volüm (Hacim) olarak yüksek ancak kalori olarak düşük yiyeceklerden oluşan beslenme programının izlendiği volümetrik beslenme, ihtiyaç duyulan kalorinin farklı besinlerden alınmasını öngörüyor. Bu az kalorili besinler sık sık ve yüksek hacimde tüketildiği için mide sürekli dolu kalıyor ve açlık hissi baskı altına alınıyor. Bu besinler sağlık açısından da son derece faydalı oldukları için vücudumuzun gün içerisinde ihtiyaç duyduğu enerji ve diğer tüm öğeler eksiksiz sağlanmış oluyor. Bu da sağlıklı ve dengeli beslenmenin uzun vadede bir rutin haline getirilmesine neden oluyor.

Volümetrik beslenmede hangi öğeler öne çıkıyor?

volümetrik, beslenme, diyet, sağlık, besin, yiyecek

Volümetrik beslenme programında tüketilen besinlerin kalori yoğunluğunun az olması ilk ve en önemli şart olarak öne çıkıyor. Glisemik endeksi düşük olan meyve ve sebzeler, yine mevsiminde olmak kaydıyla ilk sırada yer alıyor. Su açısından zengin ve doyurucu olması sebebiyle çorbalar, yine düşük kalorili süt ve süt ürünleri, vitamin ve mineral açısından çok zengin ama daha az yağlı olan kuruyemişler tercih edilebiliyor. Tereyağı, beyaz unlu mamuller, çikolata gibi tatlı yiyecekler ise listenin dışında yer alıyor. Doygunluk seviyesini etkilemeden kalori alımını düşürecek olan yiyecekler tercih ediliyor. Volümetrik beslenme genelde kilo kaybetmek ya da var olan kilosunu korumak isteyenler tarafından daha sık tercih ediliyor. Yine aynı şekilde bu beslenme türünde bireylerin neler yiyip neler  yememesi gerektiği, genel olarak besinlerle ilgili farkındalığının artırılması amaçlanıyor.

Volümetrik beslenme nasıl yapılıyor?

volümetrik, beslenme, diyet, sağlık, besin, yiyecek

Volümetrik beslenme, kalori yoğunluklarına göre 4 temel gruba ayrılmış besinlerden oluşuyor. İlk grupta çok düşük kalori yoğunluğuna sahip olan yeşillikler, sebzeler ve meyveler, düşük kalorili süt ve süt ürünleri ve yine düşük kalorili içerikleri bulunan çorbalar yer alıyor. İkinci grupta düşük kalori yoğunluğuna sahip olan besin grupları bulunuyor. Bunlara örnek ise tam tahıllar ya da tam tahıllı yiyecekler, yağ oranı daha az olan hindi, balık ya da kırmızı et, az yağlı peynirler ya da kuru baklagiller örnek verilebiliyor. Üçüncü grupta orta kalori yoğunluğuna sahip yiyecekler yer alıyor. Bunlar için de yağlı peynirler, dondurma, mayonez gibi farklı soslar ya da yağlı kırmızı ya da beyaz etler örnek verilebiliyor. Dördüncü grubun içeriğini ise yüksek kalori yoğunluğuna sahip yiyecekler oluşturuyor. Hamur işleri, kuruyemişler, beyaz unlu mamuller margarin gibi ürünler bunlara örnek verilebiliyor. Volümetrik beslenmenin temel kuralını ise şu oluşturuyor;

1. gruptaki besinlerden istenilen miktarda ve sıklıkta tüketilebiliyor.

2. gruptaki besinlerden doygunluk sağlayacak ama sınırlı miktar tüketmek gerekiyor.

3. gruptaki besinlerden çok kontrollü ve az miktarda tüketmek gerekiyor.

4. gruptaki besinlerden ise neredeyse hiç tüketmemek ya da çok çok az tüketmek gerekiyor.

Volümetrik beslenmede dikkat edilmesi gerekenler

volümetrik, beslenme, diyet, sağlık, besin, yiyecek

Volümetrik beslenmeye geçtiğinde birinci grup içerisinde yer alan besinlerden sıkça tüketim yaparken dördüncü gruba ise mümkün olduğu kadar yaklaşmamaya özen göstermelisin. Su mutlaka gün içerisinde sıkça tüketilmeli ve yine tüketeceğin besinleri seçerken mutlaka karpuz, kabak gibi su açısından da zengin olanları tercih etmelisin. Hacim olarak daha fazla tüketim yapabilirsin ve tabaklarını istediğin kadar doldurabilirsin. Ancak bunu birinci gruptaki besinlerle yapabileceğini unutmamalısın. Volümetrik beslenmenin kilo alımı ve kontrolü dışında özellikle kalp-damar hastalıklarına yönelik çok koruyucu olduğunu bilmen gerekiyor. Mevsim meyve ve sebzelerinden salatalar hazırlayabilir, çok az bir yağ ve tuzla bunları bol bol tüketebilirsin. Besinlerin lif özelliklerini koruması için onları sıkmak ve suyunu çıkarmak yerine doğrudan yiyerek tüketmen daha uygun olacaktır. Volümetrik beslenme düzenine geçtiğinde sadece acıktığında yemek yemelisin, acıkmadığın halde saati geldi diye yemek yememelisin. Tüm bu beslenme düzenini hafif tempodaki spor egzersizleri ile de desteklersen sağlığın için önemli bir adım atmış olacaksın.

Volümetrik beslenme, sağlığın için atacağın en iyi adımlardan biri ve uzun vadede kendini koruman için de çok yararlı bir hareket olacak. Doğru ve dengeli beslenme ile sen de sağlığını koruma altına alabilirsin. Ancak bunun ötesinde hayatının belirli bir anında sağlığınla ilgili ihtiyaçlarında QNB Sigorta’nın Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yanında olacak. SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde ve diğer özel sağlık kurumlarında SGK katkı payı hariç hiçbir ek ücret ödemeden hizmet alabileceğin bu sigorta şimdi %10 hoş geldin indirimi ile seni bekliyor.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 7 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.