Protein Tozları Nedir? Nasıl Kullanılır? Zararlı Mıdır?

Buradasınız

Hareket Et 14 Temmuz 2022

protein, protein tozu, sağlık, ek gıda, beslenme, besin

Çok yüksek protein içeriğine sahip bir besin takviyesi olan ve özellikle fitness ile ilgilenen profesyonel ve amatör sporcuların sıklıkla tercih ettiği protein tozları, aşırı oranda kullanıldığı zaman çeşitli sağlık problemlerine de neden olabiliyor. Sporcuların kas yoğunluğunu artırmak için ilave besin takviyesi olarak kullandıkları bu tozlar, doğru miktarda ve yerinde kullanıldığında oldukça önemli etkiler yaratabiliyor. Protein tozu ile ilgili merak edilen soruları senin için yanıtladık.

Protein nedir?

protein, protein tozu, sağlık, ek gıda, beslenme, besin, erkek

Protein, amino asitlerin zincir halinde birbirlerine bağlanması sonucu oluşan büyük organik bileşenler olarak nitelendiriliyor. Pek çok canlının temel yapı taşı olan protein, canlı ekosisteminin devamlılığı için oldukça önemlidir. Hücrelerin büyümesini ve gelişmesini sağlarlar ve vücut tarafından üretilmedikleri için de dışarıdan alınması gerekmektedir. Proteinler aynı zamanda kasları kuvvetlendirerek kansızlıkla da mücadele ederler. Canlıların günlük enerji harcama seviyesine göre protein alım miktarı da değişiklik gösterir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre bir insanın günlük olarak alması gereken protein miktarı kilo başına 0,8-1 gram aralığındadır. Ortalama 70 kg ağırlığındaki bir bireyin günlük 56-70 gram kadar protein alması yeterli olacaktır.

Protein kaynakları nelerdir?

protein, protein tozu, sağlık, ek gıda, beslenme, besin, gıdalar

Proteinler hayvansal ve bitkisel proteinler olarak ikiye ayrılıyor. Hayvansal proteinlerin en fazla bulunduğu besinler süt, yoğurt, lor peyniri, tavuk, balık ve kırmızı et olarak sıralanıyor. Bitkisel proteinler ise en fazla mercimek, fasulye, bezelye, karabuğday, ıspanak ve chia tohumunda bulunuyor.

Protein tozu nedir ve hangi amaçla kullanılır?

protein, protein tozu, sağlık, ek gıda, beslenme, besin

Çok yüksek protein içeriğine sahip bir besin takviyesi olan protein tozu, sporcuların kas kütlelerini artırmak için kullandığı bir destekleyicidir. Yaygın olarak peynir altı suyundan üretilen protein tozları kullanılsa da bitkisel içerikli protein tozları da mevcuttur. Protein tozu amatör ve profesyonel vücut geliştirme sporcuları tarafından kas kütlesinin artırılması amacıyla kullanılıyor. Çok doyurucu olan protein tozları aynı zamanda egzersiz programlarında tercih edilir ve kilo dengesinin korunmasında da etkilidir.

Protein tozu çeşitleri nelerdir?

protein, protein tozu, sağlık, ek gıda, beslenme, besin

Sporcuların genel olarak peynir altı suyu protein tozu kullandığı bilinse de çeşitli içeriklere sahip farklı protein tozları da bulunuyor. Protein tozları genel olarak 5 ana grupta toplanıyor. Bunlar;

  • Peynir altı suyu protein tozu: Peynir üretimi sırasında ortaya çıkan kazein peynir altı suyu ile yapılan bu protein tozu, yüksek bir biyolojik değere de sahiptir. Yüksek amino asitler olan lösin, izolösin ve valin açısından çok zengindir.
  • Süt protein tozu: Genellikle güç gerektiren sporları yapanlar tarafından tercih edilir. Emilimi diğer protein tozlarına göre daha uzun sürede olur.  
  • Yumurta protein tozu: Acı bir tadı olduğundan genellikle farklı aromalarla tatlandırılır. Yüksek amino asit değeri ile bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği de bilinmektedir.
  • Soya protein tozu: Çok az kolesterol içerdiğinden kardiyovasküler hastalık riski bulunan kişiler tarafından daha çok tercih edilir. Amino asitler açısından zengin bir içeriğe sahiptir.
  • Protein karışımlar: Farklı protein tozlarının karıştırılması ile elde edilir. Saf protein tozlarından çok daha yüksek biyolojik değer taşır.

Protein tozu zararlı mıdır? 

protein, protein tozu, sağlık, ek gıda, beslenme, besin, kadın

Protein tozu ile ilgili olumlu veya olumsuz yorumlar yapan çeşitli kitleler bulunuyor. Sağlıklı ve dengeli beslenerek doğal yollarla protein almak her zaman uzmanların birinci önceliği. Ancak takviye niteliğinde alınan protein tozlarının aşırıya kaçması durumunda protein tozlarının büyük zararlar verdiği biliniyor. Protein tozlarının bir hekime danışılarak kullanılması bu noktada büyük önem taşıyor. Bunun yanında böbrek rahatsızlıkları ya da kalp-damar hastalıklarından şikayetçi olan kişilerde farklı organ hasarları ve fonksiyon bozuklukları gibi yan etkilere neden olduğundan çok önerilmemektedir. Bilinçsizce ve farklı miktarlarda kullanılan protein tozlarının yarardan çok zararı olduğu bilinmektedir.

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
10 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.