Bu Nefes Egzersizleri ile Stresten Arının

Buradasınız

Hareket Et 12 Temmuz 2016

Yeni bir firmayla iş görüşmesine, zam istemeye, büyük bir müşteriyle toplantıya ya da o gün tanışacağımız müstakbel sevgilimizle buluşmaya giderken heyecanlanır, stres yaparız. Bazen o kadar gergin oluruz ki ertesi gün “Ben dün neler saçmaladım öyle?” sorunsalıyla baş başa kalırız.

Stresle her an, her yerde karşılaşabiliriz, nereye kaçacağız? Kaçmaya gerek yok, sadece derin nefes alın. Bir daha ve bir daha, stresinizin azaldığını fark edeceksiniz. Sadece nefes almak yetmiyorsa, daha efektif nefes egzersizlerine başlama vaktiniz gelmiş demektir.

Sama Vritti

Yogilerin iyi bildiği bu teknik şöyle uygulanıyor: Göğsünüzü şişirerek, burnunuzdan derin bir nefes alıyorsunuz ve içinizden dörde kadar sayıyorsunuz. Ardından ağzınızdan nefes veriyor ve göğsünüzü rahat bırakıyorsunuz. Nefesi burnunuzdan almanız önemli; çünkü doğal nefes alma şekli budur.

Sama Vritti’yi sadece strese girdiğiniz anlarda uyguladığınız bir nefes egzersizi olarak görmeyin, onu günlük bir alışkanlık haline getirin ve en az 3-4 kez yapın.

Diyaframı Göreve Çağırma Vakti

Kulağımızı okşayan bir saksafon solosundan, ulvi ezgiler çıkaran bir neyden her zaman etkilenir, sanatçılara hayranlık besleriz; fakat nefesli enstrümanlardan birini elimize aldığımız zaman çoğunlukla bocalarız. Saksafoncular süper güçlerle mi doğuyorlar? Hayır, sadece diyaframdan nefes almayı biliyorlar.

Sağ elinizi göğsünüze, sol elinizi boğazınıza yerleştirin. Burundan derince bir nefes alın ve ardından ağızdan verin. Eğer boğazınızda duran eliniz, göğsünüze duran elinize oranla daha fazla ilerde kalıyorsa, doğru nefes almışsınız demektir. Gün içinde bu alıştırmayı birkaç kez uygulayın. Bu nefes egzersizi kan dolaşımınızı düzenler, stresinizi azaltır ve ciğerlerinizi çok daha efektif kullanmayı öğretir.

Kapalabhati

En sıkı stres arındırıcı nefes egzersizine hazır mısınız? Burnunuzu kullanarak (Tüm nefes egzersizlerinde burundan nefes alıyoruz, diğer tekniklerde bundan bahsetmeyeceğiz.) yavaşça, derin bir nefes alın. İçinizden altı ila ona kadar sayabilirsiniz, kendinizi ne kadar zorlayabiliyorsanız. Sonra nefesinizi bir anda serbest bırakın. Bu egzersizi stres altındayken mutlaka birkaç kez, art arda uygulayın.

Bedeni Rahatlatma

Stres, bir anlamda tepki göstermek demektir, o yüzden asla ondan tamamen arınacağınızı düşünmeyin. Stres, hayatta kalmak için gerekli bir şey, sadece oranı fazlalaştığı zaman kaslarda birikerek kişinin kendini rahatsız hissetmesine neden oluyor. Kendinizi gergin hissediyorsanız, bedeninizde bulunan kas gruplarını birer birer düşünün. “Ayaklarım, kalçam, göbeğim, kollarım, omuzlarım, boynum… Hepinizi hissediyorum.” mantrasıyla beraber, yavaşça derin nefesler alın ve verin.

Bilinci Rahatlatma

Eğer aklınıza kötü bir şey takılmışsa ve o düşünceden kurtulamıyorsanız, önce sizi rahatlatan bir görsel bulun ve ona odaklanırken derin nefesler alıp verin.

Stresin nedenlerinden biri de geleceğin belirsiz oluşudur. Bu konuda yapabileceğimiz bir şey yok, kimse geleceği öngöremez ama risklere karşı önlem alınabilir. Siz de QNB Sigorta’ya güvenin, geleceğe umutla bakın.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
7 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.