Çocuklara Sorumluluk Bilinci Aşılamanın 5 Yolu

Buradasınız

Çocuk 02 Temmuz 2019

Çocuklara sorumluluk bilinci aşılamaya küçük yaşlardan itibaren başlamak gerekiyor. Çocuklara sorumluluk yüklemek, onların kendine olan güvenlerini artıracağı gibi aynı zamanda daha bilinçli bireyler olarak yetişmelerine de olanak tanır. Oyuncakları toplamak ve yemek zamanında masaya oturmak gibi bazı günlük davranışlar da sorumluluk duygusunun gelişmesine yardımcı olur. Çocuklara sorumluluk bilinci aşılamanın 5 yolunu sizler için yazdık.

1. Çocuğunuzun görevlerini onun yerine yapmayın

Çocukların, sosyal hayatta daha aktif olmalarını sağlamak için sorumluluk bilinci aşılamak gerekiyor. Bunu yapmanın yollarından biri de çocuklara verilen görevlere müdahale etmemek. Oyuncaklarını onun yerine toplamak ya da ev ödevlerini onun yerine yapmak gibi eylemlerden kaçınmak gerekiyor. Eğer çocuğunuzun görevlerini onun yerine üstlenirseniz sorumluluklarının bilincine varması uzun sürer. 

2. Sorumluluk alabilmesi için özgüveninin gelişmesine yardım edin

Çocukların sorumluluk alabilmesi için kendilerine güvenmeleri gerekir. Bu nedenle özgüvenlerinin gelişmesi için onları teşvik etmelisiniz. Ona vereceğiniz küçük sorumluluklarla özgüvenlerinin gelişmesini destekleyip daha büyük sorumluluklar almaları için onları teşvik edebilirsiniz. Aynı zamanda, çocuğunuzun bir problemi olduğunda bunu kendiniz çözmek yerine birlikte çözmeye çalışabilirsiniz. Bu şekilde, yaşanılan sorunun farkına varır ve böyle bir durumla tekrar karşılaştığında ne yapması gerektiğini bilir. 

3. Keyifle yapacağı işlerin sorumluluğunu verin

Çocuğunuzun neleri sevip neleri sevmediğini bilirsiniz. Ona yeteneklerine ve ilgi alanlarına göre vereceğiniz görevlerle sorumluluk bilincini daha kolay aşılayabilirsiniz. Çocuğunuz yaptığı işten keyif alacağı için bu, onu motive edecek ve daha fazla görev almak isteyecektir. Bu görevleri yerine getirdikçe de hem sorumluluk bilinci kazanacak hem de özgüveni artacaktır. 

4. Davranışlarını değerlendirin

Çocukların davranışları ebeveynler tarafından bazen takdir edilir bazen cezalandırılır. Ancak ceza çoğu zaman yanlış bir uygulamadır. Çocuklar, ceza almak yerine sorumluluk bilinci kazanmak için davranışlarının doğal sonuçlarına katlanmalıdırlar. Mesela, çocuğunuz yemek saatini kaçırdığında “Madem yemeği kaçırdın, o zaman aç kalacaksın” demek yerine “Yemeğini kendin hazırlaman gerekiyor” demeniz, onun tarafından ceza gibi negatif bir durum olarak algılanmaz ve bu uygulama, çocuğunuzda sorumluluk bilinci oluşmasına yardımcı olur. 

5. Ona yaşına uygun görevler verin

 

Çocukların sorumluluk bilinci kazanma sürecindeki diğer önemli noktalardan biri de onlara yaşına uygun görevler vermektir. Küçük bir çocuktan odasını toplamasını bekleyemeyeceğiniz gibi, ergenlik çağındaki bir çocuğa da “Dişlerini fırçala, ödevlerini yap” gibi komutlar veremezsiniz. Bu nedenle çocuklara yaşlarına uygun görevler vermek sorumluluk anlayışlarının gelişmesi açısından oldukça önemlidir. 

Kaynak:

https://paratic.com/cocuklara-sorumluluk-kazandirmak-icin-yapilmasi-gerekenler/

https://www.anneysen.com/1-6-yas-cocuk/makale/davranis-ozgur-bolat-a-gore-cocuga-sorumluluk-kazandirmanin-5-yolu_837

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
8 + 9 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.