En Yaygın Havuz Hastalıkları Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Buradasınız

Aile 06 Ağustos 2019

 

Yaz aylarıyla birlikte plaj ve havuz sezonu açıldı. Tatile çıkamayan kentliler havuzlara akın ediyor. Ancak steril olmayan ortamlar ve bilinçsiz havuz kullanımı gibi nedenler bazı bulaşıcı hastalıklara sebep olabiliyor. İşte en sık rastlanan havuz hastalıkları ve tedavi yöntemleri...

Hepatit A ve diğer bakteriyel enfeksiyonlar

 

Hepatit A virüsünün neden olduğu bu hastalık özellikle su ve gıda yoluyla bulaşır. Oldukça bulaşıcı olan Hepatit A, genellikle 6 ay içerisinde kendiliğinden geçer. Hepatit A’dan korunmak için havuz suyunu yutmamaya özen gösterin. 

Tifo, dizanteri gibi sindirim sistemini etkileyerek şiddetli ishale neden olan hastalıklar da yeterince klorlanmayan havuz suyunun yutulması nedeniyle ortaya çıkıyor. Tifo ve dizanteri tedavilerinde hastaya antibiyotik tedavisi uygulanıyor ve sıvı kaybını önlemek için bol su tüketmesi öneriliyor. 

İdrar yolu enfeksiyonu

Havuzdan bulaşabilecek bir diğer hastalık ise idrar yolu enfeksiyonu. “Escherichia coli” türündeki bağırsak bakterisinin neden olduğu idrar yolu enfeksiyonu, idrar yollarında ortaya çıkan iltihabik bir rahatsızlıktır. Mesane ve alt ya da üst idrar yollarında iltihaplanma görülür. Belirtileri arasında ise, sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissi, alt karın bölgesinde ağrı ve idrarı tutama yer alır. Ancak hastalık herhangi bir belirti vermeden de seyredebilir. İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisi için mutlaka doktora gidilmesi önerilir. Genellikle antibiyotikle tedavi edilen idrar yolu enfeksiyonunda ek olarak hastaya ağrı kesici de verilebilir. 

Vajinal mantar enfeksiyonu

Havuzlardaki fazla klor miktarı kadınların vajen florasını bozup, vajina enfeksiyonlara yol açıyor. Vajina florasının bozulması ise yararlı bakterilerin ölmesine sebep oluyor. Sıcaklık nedeniyle yaz aylarında artan terlemenin de etkisiyle bölgede mantar üremesi kolaylaşıyor. Eğer havuza girdikten sonra vajinal akıntı problemi yaşamaya başladıysanız enfeksiyon kapmış olabilirsiniz. En yaygın belirtisi kaşıntı olan vajinal mantar enfeksiyonunda batma ve yanma hissi de görülebilir. Tedavisi için ise kaşıntı için kremler, vajinal fitil ya da hap kullanılır. 

Göz enfeksiyonları

Havuzlardaki klor miktarı ve mikroplar göz sağlığımız için ciddi risk oluşturur. Gözün beyaz kısmı olan sklerayı kaplayan konjonktiva tabakasının iltihaplanmasıyla oluşan konjonktivit rahatsızlığında gözde kızarıklık ve şiddetli ağrı görülür. Bakteriyel konjonktivitlerde ise çapaklanma görülür. Tedavisi enfeksiyonun şiddetine göre planlanmakla birlikte genellikle göz damlası kullanılır. 

Yüzücü kulağı enfeksiyonu

Havuzdan bulaşan kulak enfeksiyonları, kirlenmiş suyun kulakta birikmesi nedeniyle ortaya çıkar. Bunlardan biri ise “yüzücü kulağı” olarak bilinen, kulağın dış yüzeyinde beliren bir enfeksiyondur. Tüm yaş gruplarında görülebilen bu enfeksiyona çocuklarda daha sık rastlanır. Belirtileri birkaç gün içerisinde ortaya çıkar ve kulakta kaşıntı, kızarıklık, ağrı ve şişme şeklinde kendini gösterir. Enfekte olan kulak kapatıldığında acı duyulur. Bulaşıcı olabilen yüzücü kulağı enfeksiyonu tedavisinde ise antibiyotik ve kulak damlası kullanılır. 

Kaynak:

https://hthayat.haberturk.com/saglik/haber/1035661-havuzdan-kapilan-hastaliklar

https://www.medicalpark.com.tr/idrar-yolu-enfeksiyonu-nedir-belirti-ve-tedavi-yontemleri-nelerdir/hg-1933

https://www.acibadem.com.tr/Hayat/Bilgi/hepatit-a-hakkinda-bilmeniz-gerekenler

https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/havuz-keyfiniz-mantar-ve-enfeksiyon-hastaliklari-ile-son-bulmasin/

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 7 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.