IBS'ye İyi Gelecek Beslenme Rutinleri

Buradasınız

Ye-İç 26 Temmuz 2023

İrritabl Bağırsak Sendromu, IBS, sağlık, bağırsak, hastalık, beslenme, yemek

İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS), sindirim sistemiyle ilgili kronik bir rahatsızlık ve günlük hayatı da oldukça bozan ve dengeyi değiştiren bir sorun. İBS, bağırsak hareketlerinin bozukluğu ile karakterize olan bir hastalık ve yaygın sindirim semptomlarına neden olabiliyor. Bunlar arasında karın ağrısı, şişkinlik, gaz, kabızlık, ishal ve sindirim sistemiyle ilgili diğer rahatsızlıklar yer alıyor. Kesin nedeni tam olarak bilinmeyen bu hastalık için doğru ve dengeli beslenme ise en büyük etken olarak öne çıkıyor. İBS dostu bir beslenme programı ile hastalığın etkilerinin azaltılması sağlanabiliyor. Bu beslenme rutinlerinin nasıl olması gerektiğine dair detayları bu yazımızda bulabilirsin.

İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) nedir?

İrritabl Bağırsak Sendromu, IBS, sağlık, bağırsak, hastalık, beslenme, yemek

Hassas bağırsak sendromu ya da spastik kolon gibi isimlerle de bilinen toplumun yaklaşık olarak yüzde 15’inde görülen İBS, kesin nedeni tam olarak bilinmeyen, ancak çeşitli faktörlerin birleşimiyle ortaya çıktığı düşünülen bir hastalık. Bunlar arasında bağırsak kaslarının aşırı hassasiyeti, bağırsak hareketlerinin düzensizliği, sindirim sistemi iletişiminde sorunlar, stres, bağırsak enfeksiyonları ve beslenme faktörleri yer alıyor. İBS, genellikle semptomlara dayalı olarak teşhis edilir. Tipik olarak, alt karın ağrısı veya rahatsızlık hissi, bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler ve şişkinlik gibi belirtiler en az 3 ay boyunca devam etmelidir. Teşhis, diğer sindirim hastalıklarını dışlamak için yapılan testler ve semptomların incelenmesiyle konur. Tedavi, IBS semptomlarını yönetmeyi amaçlar, çünkü IBS'ye spesifik bir tedavi yoktur. Tedavi genellikle yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme düzeni, stres yönetimi, egzersiz ve bazen ilaç kullanımını içerebilir. Kişiden kişiye farklılık gösteren semptomlara ve şiddetine göre tedavi yöntemleri değişebilir.

Beslenme rutinlerini değiştirmelisin

İrritabl Bağırsak Sendromu, IBS, sağlık, bağırsak, hastalık, beslenme, yemek

İBS’yle mücadelede atabileceğin en iyi adımlardan biri günlük beslenme programını ve rutinlerini düzenlemektir. Bunun için doktorunun ya da diyetisyeninin önerilerini baz alarak kendine bir program oluşturabilir ve İBS semptomlarını tetikleyecek sorunlardan uzak durabilirsin. Bunun için dikkat etmen gereken ilk noktalardan biri lifli yiyecekler olabilir. Lifli yiyecekler, kabızlığı önlemek ve bağırsak hareketlerini düzenlemek için önemlidir. Bu yiyeceklere örnek olarak tam tahıllar, kepekli ekmekler, sebzeler, meyveler, baklagiller ve chia tohumu gibi besinler verilebilir. Ancak, bazı bireylerde lif semptomları şiddetlendirebilir, bu nedenle lif alımını yavaşça artırmak ve hangi lif kaynaklarının semptomları tetiklediğini belirlemek önemlidir.

Azaltılmış FODMAP Diyeti deneyebilirsin

İrritabl Bağırsak Sendromu, IBS, sağlık, bağırsak, hastalık, beslenme, yemek

FODMAP (Fermente Oligo-, Di-, Monosakkaritler ve Poliler) yiyecekler, bazı IBS semptomlarını şiddetlendirebilir. Bu nedenle, bir diyetisyenin rehberliğinde FODMAP içeriği yüksek olan yiyecekleri azaltan bir diyet denenebilir. FODMAP içeren yiyecekler arasında buğday, soğan, sarımsak, lahana, elma, şeftali ve bazı tatlandırıcılar bulunur. Bu programa dikkat ederek İBS ataklarını tetikleyebilecek yiyeceklerden uzak durabilirsin.

Sindirimi kolaylaştırıcı yiyecekler tercih edebilirsin

İrritabl Bağırsak Sendromu, IBS, sağlık, bağırsak, hastalık, beslenme, yemek

Bazı yiyecekler sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olabilir. Örneğin, zencefil, nane, papatya çayı, rezene çayı gibi bitki çayları sindirimi destekler. Probiyotik içeren gıdalar da sindirim sağlığını iyileştirebilir. Yoğurt, kefir, turşu ve fermente edilmiş yiyecekler probiyotik kaynaklarıdır. Yine İBS’ye karşı mücadelede en önemli konulardan biri hidrasyondur. Bağırsaklarının susuz kalmasına izin vermemelisin. Yeterli su içmek, bağırsak sağlığını desteklemek ve kabızlığı önlemek için önemlidir. Günlük su tüketimine dikkat etmek ve susuzluğa izin vermemek gereklidir.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
6 + 8 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.