Sağlıklı Bağırsak ve Mide İçin Probiyotik Yiyecekler

Buradasınız

Ye-İç 21 Ağustos 2023

probiyotik, beslenme, besin, sağlık

Probiyotiklerin vücudumuz için son derece faydalı olduğu, mide ve bağırsak sistemimiz için de dengeleyici ve rahatlatıcı etkileri olduğu uzun zamandır bilinen bir gerçektir. Probiyotik özelliği gösteren yiyeceklerin daha sık ve düzenli tüketilmesi halinde bağışıklık sisteminin de desteklendiği ve birçok farklı hastalığa karşı daha kuvvetli sonuçların elde edildiği de biliniyor. Türk mutfağında sık tükettiğimiz birçok besin probiyotik özelliği de gösteriyor. Bu besinlerin hangileri olduğunu bu yazımızda senin için derledik.

Probiyotik yiyecek ne demektir?

probiyotik, beslenme, besin, sağlık

Probiyotik, sindirim sisteminde faydalı etkileri olan canlı mikroorganizmaları ifade eder. Probiyotikler genellikle bağırsaklarda bulunan ve sindirim sistemi sağlığına katkıda bulunan "iyi" veya faydalı bakteriler ve bazı mayalardır. Probiyotikler, vücut için yararlı olan mikroorganizmaları temsil eder. Bu mikroorganizmalar, sindirim sistemi ve bağırsak florasının dengesini sağlamaya yardımcı olurlar. Bağırsak florası, sindirim sürecinde besinlerin parçalanması ve emilmesiyle ilgili önemli bir rol oynar. Aynı zamanda bağışıklık sistemi fonksiyonu, vitamin sentezi ve toksinlerin uzaklaştırılması gibi işlevlerde de etkilidir.

Probiyotikler, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olarak bağırsak hareketlerini düzenleyebilir ve kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarının hafifletilmesine katkıda bulunabilir. Bağırsak florasının dengesini sağlayarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir. Bağışıklık sistemi fonksiyonunu düzenlemeye ve enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olabilirler. Bazı probiyotikler, laktoz intoleransı olan kişilerde süt şekerini parçalayabilen laktaz enzimi üretebilir. Bu da laktoz intoleransı semptomlarını hafifletebilir.

Yoğurt

probiyotik, beslenme, besin, sağlık, yoğurt

Canlı kültürler içeren yoğurt, probiyotik bakterilerin en yaygın kaynaklarından biridir. Özellikle etiketinde “canlı ve aktif kültürler” ifadesini gördüğünüz yoğurtlar tercih edilmelidir. Bunun dışında içerisinde yoğurt olan ya da doğrudan yoğurtla yapılan bazı geleneksel içecekler de probiyotik özellikler göstermektedir. Örneğin, lassi (Hint içeceği), ayran (Orta Doğu'da yaygın olan içecek) ve tan (Tibet ve Nepal'de tüketilen içecek) probiyotik bakteriler içerir.

Kefir

probiyotik, beslenme, besin, sağlık, kefir

Fermente süt ürünü olan kefir, yoğurda benzer bir içecektir. Sindirim sistemine faydalı canlı bakteri ve mayalar içerir. Laktoz intoleransı olanlar için de alternatif bir probiyotik kaynağıdır.

Turşu

probiyotik, beslenme, besin, sağlık, turşu

Fermente edilmiş sebzelerden yapılan turşular da probiyotik bakteriler içeren ve sağlığımız için son derece yararlı olan besinler arasındadır. Özellikle lahana, salatalık, havuç ve lahana turşusu gibi çeşitler tercih edilebilir. İçerisinde yoğun şekilde tuz bulunduğundan dikkatli şekilde tüketilmesi gereken turşuları da sofrandan eksik etmeden mide ve bağırsak sağlığına destek olabilirsin.

Tarhana

probiyotik, beslenme, besin, sağlık, tarhana, çorba

Türk mutfağının yıldızlarından biri olan tarhana da probiyotik yiyecekler arasında öne çıkmaktadır. Özellikle kış aylarında daha sık tüketilebilecek olan tarhana, yapımı sırasında içerisinde kullanılan maddeler nedeniyle önemli bir probiyotik kaynağı olarak öne çıkmaktadır.

Ekşi mayalı ekmekler

probiyotik, beslenme, besin, sağlık, ekmek, ekşi maya

Doğrudan bir probiyotik kaynağı olan besinlerden diğeri de ekşi maya ile yapılmış olan ekmeklerdir. Ekşi maya da doğal olarak bulunan probiyotikler, mide sistemi üzerinde son derece olumlu etkilere sahiptir. Ekmeğin kilo dengesi üzerindeki etkileri düşünüldüğünde yine dengeli şekilde tüketilmesine dikkat etmek gerekir.

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 3 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.