Hangi Meditasyon Türü Sana Uygun?

Buradasınız

Hareket Et 04 Mart 2017

Yogaya yeni başlayanlardansanız, kendinize uygun meditasyonun hangisi olduğu konusunda kafanız karışmış olabilir. O kadar çok melez yoga türleri var ki, ne yapacağınızı şaşırmanız çok normal. Zaten her meditasyon çeşidi, herkes için uygun olmayabilir. İşte karakterinize ve amaçlarınıza daha uygun olabilecek 7 meditasyon türü.

Başlangıç olarak:

Farkındalık amaçlı meditasyonlar zihinde stabil bir dinginlik sağlıyor. Aşağıdaki yoga biçimlerinden bazıları zihinsel teknikleri temel alırken, bazıları derinlere ulaşmak için daha ileri gidiyorlar. Nasıl mı? Nefesi manipüle ederek veya farklı objeler kullanarak bilinç durumunu etkiliyorlar. Şunu da küçük bir not olarak düşelim: Farkındalık temelli meditasyonlar, Budist geleneğinden gelirken; diğerleri Hindu meditasyon tekniklerine dayanıyorlar.

1.Aydınlanma arıyorsanız:

Vipassana’yı deneyin. Sanskrit kökenli olan bu kelime “iç görü” anlamına geliyor. Deneyimleyenin daha derin bir bilinç seviyesine ulaşıp gerçekliği görmesini amaçlayan birtakım meditasyon türü tekniklerini barındırıyor. Klasik Vipassana, 2500 yıllık bir Budist geleneği olmakla birlikte nefes farkındalığına odaklandığınızda, iç görü yeteneğinizi geliştiriyor.

2.Masanızdan ayrılmadan egzersiz yapmak istiyorsanız:

Dzogchen’i deneyin. Buna bir çeşit tantrik meditasyon diyebiliriz. Gözler açık yapılan bu egzersizde, duygu ve düşüncelerinizi etiketlemekten kaçınmanız öneriliyor. Buradaki amaçsızlığınız, aslında amaçlarınızı bulmanızı sağlıyor.

 

3.Vücut dışı bir deneyim arıyorsanız:

Transandantal Meditasyon’u deneyin. Sukhasana adındaki rahat oturuş pozisyonunda yapılan bu meditasyon türü sayesinde zaman ve mekandan arınıyorsunuz. Nefes düzenini aktif olarak değiştiren ve ruh halini başkalaştıran bir mantraya odaklanılıyor. Transandantal Meditasyon, Hindu meditasyonunun bir çeşididir.

4.Bağışlanmaya ihtiyacınız varsa:

Şefkat meditasyonunu deneyebilirsiniz. Batı’da oldukça popüler olan bu uygulama, merhameti geliştirmeye dayalı bazı Tibet geleneklerine benzese de aslında meditasyonun oldukça yeni bir çeşidi. Korku ve acıdan gelen özgürlüğü temel alan bir mantranın tekrar edilmesiyle, kendinize ve etrafınızdakilere olan yaklaşımınızı değiştirebiliyorsunuz.

 

5.Daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuyorsanız:

Kundalini’yi deneyin. Bu bir yoga egzersizi olmakla birlikte, ruhsal Hindu felsefesi sayesinde tantrik enerjiye ulaşmanızı sağlıyor. Çakralarınızdaki enerji, omurgalarınızdan başınıza yükseliyor. Bunu yaparken nefesinizi kullanarak enerjinizi artırmayı amaçlayabilirsiniz. Egzersizin sonunda uyku gibi saf bir enerji türüne ulaşılıyor.

 

6.Dik oturmakta problem yaşıyorsanız:

Qi gong’u deneyin. Kundalini’ye oldukça benzeyen Qi Gong, nefesi kullanarak enerjiyi tüm vücutta dolaştırmayı sağlayan, sonunda bilinci de düzenleyen bir Tao metodudur.

 

7.Kurallara ve rehberliğe ihtiyaç duyuyorsanız:

Zazen’i deneyin. Buda’nın binlerce yıl önce yaptığı gibi hiçbir nesneye odaklanmadan, gerçekliğe ulaşmadaki doğal yeteneğinizi keşfedene kadar oturmalısınız. Gözler, eller, jest ve mimikleri disipline etmek hayatınızı da disipline sokacaktır.

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 13 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.