Geri Dönüşümle Tekrar Kullanılabilecek 5 Malzeme

Buradasınız

Ye-İç 26 Ekim 2021

geri dönüşüm, tekrar kullanım, malzeme

Geri dönüşüm, doğamızın kendini aslında insanların olumsuz etkilerinden bir nebze de olsa koruması ve dengesini bozmadan kendi varlığını sürdürebilmesi için en önemli konulardan biri. Enerjinin önemi ve bu alandaki kaynakların sınırlı olması, maddi yükler açısından gelen ağır sorumluluklar ve tasarrufun önemi göz önüne alındığında, geri dönüşümün değeri bugüne değin hiç olmadığı kadar önem kazanıyor. Gün içerisinde sıklıkla kullandığımız birçok materyal geri dönüştürülebiliyor. Bu yazımızda bunlar arasından en sık kullandıklarımızı tekrar bir hatırlıyoruz.

Cam

geri dönüşüm, tekrar kullanım, malzeme, cam

Günlük hayatımızda farklı alanlarda çok sık kullandığımız cam, geri dönüştürülebilir malzemeler arasında da en üst sıralarda kendine yer buluyor. Birçok cam ürün, belirli işlemlerden geçirilerek tekrar dönüştürülebiliyor ve yeniden üretime girerek doğaya en az hasarla tekrar kullanımımıza sunulabiliyor. Camın ana maddesi olan silis kumu, atık camların tekrar işlenmesiyle yeniden kullanılabilir hale getirilebiliyor.

Kağıt

geri dönüşüm, tekrar kullanım, malzeme, kağıt

Hepimizin çok iyi bildiğin üzere kağıdın hammaddesi bizzat ormanlarımız ve ağaçlarımız. Hayatımızın ana malzemelerinden biri olan kağıt, karton formu da dahil olmak üzere çok sayıda alanda kullanılıyor. Eğer kullandığın kağıt malzemeleri, ıslatmadan ve farklı sıvılara maruz bırakmadan toplayıp geri dönüşüme kazandırabilirsen onları tekrar kullanmamızı sağlayabilirsin. 1ton kağıt için 3 metreküpten fazla ağacın kesildiğini göz önüne alırsan, kağıtları geri dönüşüme vermenin hem enerji hem de doğa için önemini fark edebilirsin.

Elektronik Atıklar

geri dönüşüm, tekrar kullanım, malzeme, elektronik eşya

İçerisinde çok sayıda farklı malzemeyi ve materyali barındıran elektronik ürünler de birçok açıdan geri dönüştürülebilir olarak kabul ediliyor. Özellikle hızlı tüketimin çok yoğun olduğu son 20-30 yılda ortaya çıkan elektronik atıklar, yığınlar halinde doğayı ve çevreyi kirletmeye devam ediyor. Bunları doğru şekilde imha edecek ve içerisinde bulunan geri dönüştürülebilir metal, plastik gibi malzemeleri alacak kurumlara vererek sen de doğa ve gelecek için bir adım atabilirsin. Bu noktada atabileceğin diğer bir adım ise bozulan elektronik eşyaları hemen atıp yenisini alma ve değiştirme yoluna gitmeden, kullanabileceğin kadar uzun kullanıp tamir etmektir.

Plastik

geri dönüşüm, tekrar kullanım, malzeme, plastik

Plastik, petrol ve türevlerinden üretilen ve aslında birçok noktada hem doğaya hem de insan sağlığına zararlı olan maddelerdir. İçeriklerine ve türlerine göre Polietilentetraltalat (PET), Polietilen (PE), Polivinilklorür (PVC), Polipropilen (PP), Polistren (PS) olarak sınıflandırılan plastikler de geri dönüştürülebilir malzemeler listesinde üst sıralarda yer alır. Günlük hayatımızda birçok noktada plastik ürünleri kullanırız ve bunları geri dönüşüm için ayırdığımızda tekrar kullanımını sağlayarak doğa için büyük bir adım atabiliriz. Doğada çözünme sürelerinin binlerce yılı bulabildiği plastiklerin hayvanların yaşamını da çok olumsuz etkilediği biliniyor. Bu yüzden plastik atıklarını, normal çöp kutuları yerine geri dönüşüm için özel olarak oluşturulmuş kutulara atman çok faydalı olacaktır.

Tenekeler / Metaller

geri dönüşüm, tekrar kullanım, malzeme, teneke, metal

Metaller, yeryüzünde bulunan farklı minerallerin ve malzemelerin farklı işlemler ile saflaştırılması sonrası elde edilen maddelerdir. Gıda ve içecek ambalajları başta olmak üzere çok sayıda üründe sıkça kullanılırlar. Alüminyum folyolar, teneke kutular, konserveler başta olmak üzere hemen hemen bütün metaller de tıpkı kağıt ve plastik gibi tekrar dönüştürülebilir. Metal malzemelerin geri dönüştürülmesinin bir diğer katkısı da bu ürünlerin üretimi sırasında kullanılan yüksek oranda enerjiden verimlilik sağlanmasıdır.

 

 

 

 

 
 

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 2 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.