Bambaşka Bir Deneyim: İyengar Yoga Nedir?

Buradasınız

Hareket Et 07 Mart 2020

Günümüzde yoga, oldukça rağbet gören bir meditasyon ve egzersiz türü. Hemen hemen her yaştan insanın katılabildiği yoga dersleri, çeşitliliğiyle de dikkat çekiyor. Birçok farklı alt kola ve çeşide ayrılan yoga, hem bedeninizi hem de zihninizi rahatlatmanın en etkili yollarından biri olarak gösteriliyor. Son yıllarda yükselişe geçen İyengar yoga ise her geçen gün daha popüler oluyor desek yeridir! Peki İyengar yoga nedir, nasıl yapılır ve faydaları nelerdir? Tüm bu soruların cevabını sizler için derledik...

 

İyengar Yoga Nedir?

Şu anda Bellur, Hindistan’da yaşayan B.K.S İyengar’ın Hatha yoga prensiplerini kullanarak geliştirdiği İyengar yoga; bedenin, zihnin, duyguların ve aklın birleşmesini hedefliyor. Yoganın temel noktası olan asanaların içtenlikle ve dikkatle yaşanmasını hedefleyen İyengar yoga; bedenle zihnin, zihinle ruhun arasında yaşanan ikilikleri siliyor ve kişiyi güçlendirerek “pranayama” adı verilen yaşam enerjisine hazırlıyor. Diğer yoga türlerinden ince detaylarıyla ayrılıyor; tahta takoz, kemer, sandalye ya da yastık gibi araçların kullanılmasıyla da çeşitleniyor. Her yaştan insanın yapabileceği İyengar yoga, günümüzde oldukça sık tercih ediliyor.

 

Faydaları nelerdir?

  • İyengar yoga eğitmeni olmak isteyen kişiler, yoğun bir eğitimden geçiyor. Dolayısıyla öğrencilerin karşısına daha bilgili ve deneyimli çıkıyor.
  • Her yaştan insana hitap eden İyengar yoga; güç ve dayanıklılığı geliştirirken zihinde sakinlik yaratıyor.
  • Kişinin limitlerine odaklanan ve bu limitleri zorlamayan İyengar yoga, sağlığı ön planda tutuyor. Dolayısıyla olası sakatlanmaların ve incinmelerin de önüne geçiliyor.
  • Yastık ya da takoz gibi araçların kullanılması, hareketlerin daha etkili olmasını ve daha doğru yapılmasını sağlıyor.
  • Yogayı yalnızca fiziksel bir deneyim olmaktan çıkaran İyengar yoga, kişinin iç dünyasına yoğunlaşıyor ve kendini tanımasına yardımcı oluyor.

 

Nasıl uygulanır?

Tüm İyengar çalışmaları ana duruşla başlıyor. Zaman içerisinde buna ileri ve geri gerilmeler, bükülmeler, ters ve düzeltici duruşlar dahil ediliyor. Salamba Sarvangasana gibi zorlayıcı fakat iyileştirici hareketlere geçmek, yaklaşık 2-8 ay gibi bir süre alıyor. Yani kişinin limitlerini zorlamamaya büyük özen gösteriliyor. Temel bir eğitimin ardından kişiye vücudunu ve vücuttaki enerji dengesini kontrol etmeyi öğreten İyengar yoga, ilerleyen aşamalarda fiziksel gücü arttırmaya odaklanıyor. Hamileler tarafından da sık sık tercih edilen İyengar yoga, çocuklara ve yaşlılara da hitap ediyor.

 

 

Kaynak:

http://www.cihansalim.net/blog/2017/iyengar-yoga-nedir-iyengar-yoga-dersi-nasildir/

http://iyengar-yoga-istanbul.com/tr/2010/11/iyengar-yoga-nedir-2/

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.