Balkonda Nasıl Sebze Yetiştirilir?

Buradasınız

Sev 16 Temmuz 2023

balkon, toprak, sebze, meyve, yetiştirme, tarım

Son dönemlerde giderek popülerleşen ve özellikle pandemi dönemi sonrasında giderek daha fazla kişi tarafından da yapılmaya başlanan evde sebze yetiştiriciliği, hem keyifli bir hobi hem de sağlıklı besinler elde etmenin kolay yollarından biri. Büyük şehirlerde yaşayanlar için genelde balkonda yapılan bu aktivite ile kendi ortamında biber, domates, salatalık, maydanoz, fesleğen gibi besinler yetiştirebilirsin. Biraz araştırma ve sabırla kendi balkonunda kendi sebzelerini büyütebilir ve deyim yerindeyse organik tarıma başlayabilirsin. Balkonda sebze yetiştirmeye başlayanlar için dikkat edilmesi gerekenleri bu yazımızda bulabilirsin.

Işık durumuna dikkat etmelisin

balkon, toprak, sebze, meyve, yetiştirme, tarım

Sebzeler genellikle güneş ışığına ihtiyaç duyar, bu yüzden balkonunun güneş ışığı alan bir konumda olduğundan emin olmalısın. Sebzelerin en az altı saat güneş ışığı alması idealdir. Ancak balkonunda yeterli güneş ışığı yoksa, yapay ışık kaynakları veya özellikle gölgeye dayanıklı bitkiler seçebilirsin.

Saksı seçimini doğru yapmalısın

balkon, toprak, sebze, meyve, yetiştirme, tarım

Sebzeleri yetiştirmek için uygun büyüklükte ve drenaj delikleri olan saksılar seçmelisin. Saksıların yeterli kök gelişimi ve su drenajı için yeterli derinliğe sahip olması önemlidir. Plastik veya seramik saksılar kullanabilirsin. Saksılarını seçerken balkonunun büyüklüğüne ve ergonomisine de dikkat etmeyi unutmamalısın.

Sebze seçimi de önemli

balkon, toprak, sebze, meyve, yetiştirme, tarım

Balkonda yetiştirmek için uygun sebzeler seçmelisin. Bazı yaygın sebzeler arasında domates, biber, salatalık, marul, maydanoz ve taze otlar bulunur. Ayrıca bazı sebzeler saksıda daha iyi yetişirken, bazıları daha fazla alana ihtiyaç duyabilir. Bitkinin büyüklüğünü ve kök sistemi gereksinimlerini dikkate alarak seçim yapmalısın.

Yine dikkat etmen gereken konulardan biri de destek ve bağlamadır. Bazı bitkiler, özellikle domates ve salatalık gibi sarmaşık bitkiler, desteklere ihtiyaç duyabilir. Bunun için saksı içine destek çubukları veya kafesler yerleştirebilir ve bitkileri bağlayabilirsin.

Sulama düzenini kurmalısın

balkon, toprak, sebze, meyve, yetiştirme, tarım

Sebzelerin düzenli ve yeterli miktarda sulanması önemlidir. Saksıdaki toprak nemli olmalı, ancak su birikintisi yapmamalıdır. Toprağın kurumasını beklemek yerine düzenli aralıklarla sulamalısın. Bitkilerin ihtiyaçlarına bağlı olarak sulama sıklığı değişebilir, bu yüzden bitkilerini düzenli olarak kontrol etmelisin ve toprağın nem düzeyine de sık sık bakmalısın.

Zararlılarla mücadeleyi ihmal etmemelisin

balkon, toprak, sebze, meyve, yetiştirme, tarım

Bitkilerinizi zararlılardan korumak için düzenli olarak kontrol etmeli ve gerekirse zararlıları manuel olarak temizlemelisin. Zararlılarla başa çıkmak için organik böcek ilaçları veya doğal yöntemleri kullanabilirsin. Bunun için iyi bir araştırma yapmalı ve gerekirse işin uzmanlarından destek almalısın.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
6 + 5 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.