Trafik, ev ya da iş kazalarında kalıcı hasarların ya da ölümlerin çoğunluğu doğru ilk yardımın yapılmamasından kaynaklanıyor. Kazalarla hayatının her anında karşılaşabilirsin, bu sebeple temel ilk yardım kurallarını bilmek kendine ve çevrene doğru hatta hayat kurtaran yardımı yapabilmene yardımcı olur. Bilmeden uyguladığın yanlış ilk yardım ölüme neden olabilir. Dolayısıyla ilk yardım için bilmen gereken 6 kuralı senin için derledik.
Olay yeri
İlk yardım yaparken 1. adımın olay yerini güvenli hale getirmek olmalıdır. Hastanın başındaki meraklı kalabalığı uzaklaştırmalı, hastaya dokunmalarını engellemelisin. Hastayı güvenli alanda tutmalı ve yanlış müdahalelerden korumalısın.
Bilinç kontrolü
Hastanın bilincini kontrol etmelisin. İsmine cevap veriyor mu, tarihi doğru hatırlıyor mu ve acının, ağrının neresinde ne şiddette olduğunu tarif edebiliyor mu? Tüm bu sorularının cevabı varsa hastanın bilinci açıktır ve en acele şekilde hastayı güvenli alanda tutarak ambulansın gelmesini beklemelisin. Eğer hastanın bilinci açıksa yarasını görmesine izin vermemeli ve onu rahatlatacak şekilde konuşarak panik yapmasını önlemelisin.
İlk yardımın ABC’si
Bilinç kontrolü yaptıktan sonra hastanın bilincinin kapalı olduğunu anladın. Sonrasında yapman gereken ABC kuralını uygulamak olmalıdır. ABC kuralında 1.adım hava yolu kontrolüdür. Hastanın hava yolunun açık olup olmadığının kontrol edilmelidir. Dili geriye kaymış olabilir ya da herhangi bir yabancı madde solunum yolunu tıkamış olabilir. 2. adım solunum değerlendirmesidir. Hastanın önce göğüs kafesinden sonra hastanın yüzüne yaklaşarak ağızdan gelen nefes hissedilmeye çalışılır. Eğer solunum yoksa suni solunuma başlanmalıdır. 3.adım dolaşımın kontrol edilmesidir. Şah damarından 5 saniye nabız alınarak yapılır.
Kanama durumunda
Dış kanamalarda hastaya yardım etmek istiyorsan kanayan bölgeyi kalp hizasından yukarda tutarak kanayan bölgeye temiz bir bezle bası uygulamalısın.
Temel yaşam desteği
Bütün kontrolleri yaptıktan sonra hastanın bilincinin kapalı olduğuna ve nefes almadığına eminsen temel yaşam desteğine başlamalısın. 30 baskı 2 yapay solunum şeklinde yapmalısın. 30 baskı yaklaşık 18 saniye sürmelidir. Temel yaşam desteği yapmaya karar verdiğinde hastanın boynunu sabitlemeli ya da en az hareket edecek şekilde konumlandırmalısın. Baskıyı kalp hizasının yaklaşık 5 cm aşağısından yapmalısın.
Yanlış müdahale ölüme sebep olabilir
İlk yardım için bilmen gereken en önemli nokta budur. Kalbi durmamış bir hastaya kalp masajı yapmak, yerinden oynatılmaması gereken bir hastayı hareket ettirmek, bilinci kapalı bir hastaya su içirmeye çalışmak gibi birçok yanlış hastanın ölümüne sebep olabilir. Bu sebeple bildiğin kadarını doğru uygulamalı ve hastayı güvende tutarak ambulans ekiplerine haber vermeli ve gelen ekibe doğru bilgi vermelisin.
Hayat karşına beklenmedik kazalar ve beklenmedik riskler çıkarabilir. Böyle zamanlarda başına gelen olayın bir de maddi tarafını düşünmek istemezsin. İçinin rahat olmasını Cigna’nın sunduğu Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile sağlayabilirsin. Yatarak ve ayakta tedavi teminatının yanı sıra Tamamlayıcı Yaşam Paketi ile sunduğu ücretsiz hizmetler sayesinde sağlık giderlerinin azalmasına da yardımcı olur.
YORUM YAP