Ev Kazalarında En Sık Yapılan 7 Yanlış Müdahale

Buradasınız

Sev 11 Ekim 2018

Güncel istatistiklere göre ülkemizde her yıl 6 milyon kişi en az bir defa ev kazalarıyla karşılaşıyor. Üzerinde çok fazla durmadığımız ev kazaları, meydana gelen tüm kazaların yüzde 25’ini oluşturuyor! Çarpma, düşme, yabancı cisim nedeniyle boğulma ve kızgın yağ, kaynar su veya kimyasal yanıklarının en sık meydana gelen ev kazaları olduğu ve bu tip ev kazalarında ilk yardımın hayat kurtaracağı bir gerçek.

Ancak ev kazalarında yapılan ilk yardım hataları da tam tersine insan hayatına mâl olabiliyor. Bakalım ev kazalarında tabloyu daha vahim hale getiren ve en sık yapılan yanlış müdahaleler nelermiş?

Yanıklara Yoğurt Gibi Maddeler Sürmek

Ütü, fırın tepsisi, tencere vb. sıcak yüzeylere temas eden, buhar ya da kızgın yağ, kaynar su gibi sıvıların etkisiyle oluşan cilt yanıkları özellikle mutfakla haşır neşir olanların başına sıkça gelebilir. Ancak böyle bir durumda yanan bölgeye yoğurt sürmek ya da bölgeyi mentol içeren diş macunları ile kaplamak yanan deriyi iyileştirmek bir yana iyice hassaslaşan bölgenin enfekte olmasına sebebiyet verebilir. Bu tarz yanık vakalarında yanan bölgeye yoğurt vb. maddeler sürmek yerine yanığı hemen soğuk suya tutmak ve bölgenin sürekli hava almasını sağlamak gerekir.

Boğulmalarda Bilinçsizce Sırta Vurmak

Yetişkinlerde yemek yerken ya da hap içerken, küçük çocukların ise günün her anında yaşayabileceği soluk borusu tıkanmalarında yapılabilecek en yanlış müdahale kişinin öksürmesini engellemek için sırta vurmaktır. Çünkü soluk borusu tıkanan kişi bu sırada aslında öksürerek yabancı cismi dışarıya atma refleksi gösterir. Ancak öksürük kişiyi rahatlatmamışsa bu noktada artık Heimlich Manevrası adı verilen müdahalenin yapılması zorunlu hale gelir. Bu müdahalede sol el destek olmak amacıyla parmakları yelpaze gibi açılıp soluk alamayan kişinin göğüs kemiğine konulur. Sağ el ayası ile kişinin iki kürek kemiğinin arasına biraz sertçe 5-6 kez vurulur. Daha sonra kişinin arkasına geçilir. 5-6 kez sertçe kendine ve yukarıya doğru ani şekilde karın sıkıştırılır. İşlem, kişi rahatlayana kadar devam eder.

Zehirlenme Vakalarında Hastayı Zorla Kusturmak

Özellikle ilaç ve kimyasal madde zehirlenmelerinde hastayı zorla kusturmak için tuzlu su ve karbonat gibi şeyler içirmek kişinin vital fonksiyonlarına zarar verebilir. Böyle bir durumda hastayı zorla kusturmak yerine en yakın sağlık kuruluşuna götürmek gerekir.

Elektrik Çarpmalarında Kazazedeye Su İçirmek

Normal şartlar altında insan vücudu için 48 volt üzerindeki akımlar öldürücü olabilir. Ancak bu akım değerinin altındaki elektrik akımları da iç kanama, kalpte ritm bozukluğu ve ciltte yanıklar oluşturabilir. Bu yüzden elektrik çarpmalarında kazazedeye su içirmek son derece yanlıştır. Çünkü su kazazedenin vücudundaki iletkenliği arttıracağı için elektrik akımının kişiye daha fazla zarar vermesine neden olacaktır. Bu durumlarda yapılacak en iyi şey hastayı topraklamak ve solunum / nabız gibi vital fonksiyonlarını kontrol ettikten sonra en yakın sağlık kuruluşuna götürmektir.

Yanıklara Doğrudan Buz Uygulamak

Genelde mutfakta meydana gelen yanık vakalarında en sık yapılan yanlış müdahalelerden biri de yanan bölgeye doğrudan buz uygulamaktır. Çünkü yanan ve incelen deriye uygulanan buz o bölgede ikinci bir yanığa sebep olabilir. Bunu yapmak yerine eczanelerde satılan soğuk kompreslerden uygulamak veya bölgeyi soğuk suya tutmak en doğru tercih olacaktır.

Kafa Travmalarında Kazazedenin Uyumasına İzin Vermek

Düşme ve çarpmalar sonucunda meydana gelen kafa travmaları, dışarıdan gözlemlenmesi zor belirtiler verdiği için en fazla ölüme yol açan ev kazalarındandır. Bu yüzden eğer evde başından darbe alan biri varsa yapmanız gereken şey öncelikle bilincinin açık olup olmadığını kontrol etmektir. Kazazedenin bilinci açıksa ondan gülmesini, basit bir cümle kurmasını ve sol elini havaya kaldırmasını istemelisiniz. Bu muayene kişinin ciddi bir beyin hasarı alıp almadığına dair önemli ipuçları verir. Tüm bunları yaptıktan sonra kazazedeyi kesinlikle yatırmamalı ve 24 saat boyunca uyumasına izin vermemelisiniz.

Burnu Kanayan Kişinin Kafasını Yukarı Kaldırmak

Yine basit travmalar ya da güneş çarpması sonucunda başımıza gelebilen burun kanamalarında yaygın inanış kafayı geriye ve yukarı doğru vermenin kanamayı durduracağına yöneliktir. Ancak ilk yardım ve acil tıp uzmanları bunun faydalı olmak bir yana, kişi için son derece tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini, burundan sızan kanın yutaktan soluk borusuna kaçarak boğulmalara sebep olabileceğini belirtiyorlar. Burun kanamasında yapılacak en doğru müdahalenin ise başı öne doğru verip burun kanatlarını hafifçe sıkmak olduğu biliniyor.

Herkesin başına gelebilecek ufak ev kazalarının acı sonuçlar doğurmaması adına temel ilk yardım eğitimi almak ve sizi ve ailenizi ev kazalarına karşı koruyan Acil Destek Ferdi Kaza Sigortası yaptırmanız son derece faydalı olacaktır.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
5 + 11 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.