Deepak Chopra Uyku Meditasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?

Buradasınız

Hareket Et 09 Temmuz 2019

 

Meditasyon, mental dinginliği sağlayan, insana huzur veren bir eylemdir. Kişinin kendi içsel yolculuğu olarak da adlandırılan meditasyonun özellikle anksiyete gibi birçok ruhsal rahatsızlığın etkilerini azalttığı yapılan pek çok araştırmayla defalarca kanıtlandı. Bunun yanı sıra, meditasyon yapan kişilerin yapmayanlara göre daha pozitif olduğu da biliniyor. 

 

Zihnin temizlenmesini sağlayan meditasyon, uyumakta zorluk çekenlerin de yararlandığı bir yöntem. Uyuyamama durumu genellikle zihnin dolu olmasından kaynaklanır. Bu nedenle uyku öncesinde meditasyon yaparak zihin rahatlatılabilir. Oldukça etkili ve kolay bir meditasyon tekniği olan Deepak Chopra Meditasyonu, uyku meditasyonu olarak bilinir. Deepak Chopra Meditasyonu’nun ne olduğunu ve nasıl yapıldığını öğrenmek isteyenleri yazımıza alalım.

 

Neden uyuyamıyoruz?

Uykuya dalamamanın en büyük sebeplerinden biri, sürekli zihinde dönüp duran düşüncelerdir. Zihin rahat olmadığı için bir türlü derin uykuya dalamaz. Uyumadan önce, zihnin meditasyon aracılığıyla temizlenmesi kişinin daha rahat ve deliksiz uyumasını sağlar. Yapılan araştırmalarda, meditasyonun uyku problemi yaşayan insanların sorunlarını azalttığı ve uyku kalitesini artırdığı görülmüştür. 

 

Deepak Chopra Uyku Meditasyonu nedir?

Meditasyonun çok eski bir tarihi var. Deepak Chopra Uyku Meditasyonu’nun kökeni de 7 bin yıl öncesindeki Tibet geleneklerine kadar dayanıyor. Ancak, Nöro-endrokrinolog Dr. Deepak Chopra ve Nörolog Dr. David Simon, bu meditasyon yöntemi üzerine araştırmalar yaparak Primordial Sound Meditation tekniğini geliştirdi. Bu tekniğin en önemli özelliği ise, nöro-fizyoloji testlerinden geçmiş dünyadaki iki yöntemden biri olması. 

 

Deepak Chopra Uyku Meditasyonu nasıl yapılır?

Bu teknikle, meditasyon yapmak isteyen kişi, öğretici tarafından, kişinin doğduğu yer ve zaman dilimi içinde evrene gönderdiği enerjiyi temsil eden özel bir sese uyumlanır. Bu ses, zihni düşüncelerden arındırarak kişinin öz farkındalığına ulaşmasını sağlar. Kişi bunu bir kez öğrendiğinde, meditasyonlarını yönlendirmeyi de öğrenmiş olur. Meditasyon sayesinde zihin dinginleşerek uykuya hazır hale gelir. Hint asıllı Amerikalı Dr. Deepak Chopra ve Dr. David Simon’un uzun çalışmaları sonucunda geliştirilen ve nöro-fizyoloji testlerinden geçen meditasyon tekniğindeki her ses kişiye özeldir ve kişinin öz benliğinin kaynağındaki kuantum titreşiminin bir yansımasıdır.

 

Meditasyonun zihinsel etkileri nelerdir?

Uzun yıllar boyunca yapılan araştırmalar sonucunda meditasyonunun beden ve zihin üzerinde çok sayıda olumlu etkisi olduğu fark edildi. Harvard Tıp Fakültesi gibi kurumların bilimsel araştırmalarına konu olan meditasyonun zihin üzerindeki etkileri şöyle sıralayabiliriz: 

 

⦁ Stresi azaltır.

⦁ Mutluluk seviyesini yükseltir.

⦁ Depresyon ve anksiyete belirtilerini azaltır.

⦁ Yaratıcılığı ve sezgileri güçlendirir.

⦁ Konsantrasyonu güçlendirir.

⦁ Uyku kalitesini artırır.

 

Meditasyonun fiziksel etkileri nelerdir? 

Meditasyon, zihne olduğu kadar bedene de faydası olan bir eylemdir. Harvard Tıp Fakültesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Yale Üniversitesi ve Massachusettes Genel Hastanesi’ne bağlı olan "Benson-Henry Beden ve Zihin Tıbbı Enstitüsü" gibi bilim dünyasındaki önemli kurumlarca yapılan pek çok araştırmada, meditasyonla birlikte beyinde yaşanan gelişimler kanıtlanmıştır. Bu araştırmalara göre, meditasyon beyin kimyasını değiştirerek zihnimizin çalışma şeklini geliştirir. Meditasyonun beden üzerindeki diğer etkileri ise şöyle sıralanabilir:

 

⦁ Kan basıncını düzenler.

⦁ Yüksek tansiyonu düşürür.

⦁ Bağışıklık sistemini güçlendirir.

⦁ Öğrenme ve hafızayı güçlendirir.

⦁ Strese bağlı yaşlanma etkilerini azaltır.

⦁ Kalp çarpıntısını hafifletir.

⦁ Daha zinde hissetmenizi sağlar.

 

Kaynak:

https://www.uplifers.com/uykusuzluk-ile-savasinizda-etkili-bir-cozum-deepak-chopra-uyku-meditasyonu/

https://utkuoguz.typepad.com/

https://www.yukselencag.com/Meditasyon/Meditasyon-Yapmanin-Sagliga-Faydalari

https://www.yukselencag.com/Blog/meditasyon-yaparken-gerceklesen-beyin-noro-plastisitesi-nedir

https://www.cnnturk.com/iyilik-saglik/nefes/meditasyonun-kanitlanmis-5-faydasi

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
15 + 1 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.