Siber Dolandırıcılara Karşı Korunmanın Yolları

Buradasınız

Yaşa 25 Ocak 2023

siber, online, sahtecilik, dolandırıcı, oltalama

Teknolojinin hayatımızdaki yeri her geçen gün artıyor ve çok daha fazla alanda teknolojinin bize sunduğu olanaklardan faydalanıyoruz. Birçok cihazla birlikte çevrim içi uygulamalar, web siteleri, online uygulamalar gibi çok sayıda sistem de günlük yaşantımızın ayrılmaz parçaları haline geldiler. Bu da beraberinde dijital güvenlik sorunlarını ve siber güvenlik açıklarını da beraberinde getirdi. Hemen her şey dijitalleşip teknolojik altyapılar ve sistemler üzerinden çalışırken, bu gidişatı kötüye kullanmak isteyen ve çıkar elde etmeye odaklanmış dolandırıcılar da artmaya devam ediyor. Siber dolandırıcılar, çok farklı yöntemlerle ve kimi zamanda akla hayale gelmeyecek metotlarla insanları kandırmaya çalışıyorlar. Peki siber dolandırıcılara karşı kendini nasıl koruyabilirsin. Detayları bu yazımızda senin için araştırdık.

Güvenlik her şeyden önce geliyor

siber, online, sahtecilik, dolandırıcı, oltalama

Siber dolandırıcılık, internetin kullanıldığı ve online sistemlerin geçerli olduğu hemen her alanda kendisini gösterebiliyor. E-ticaret ve sosyal medya başta olmak telefon, e-posta, SMS, mobil cihazlar gibi çok farklı teknolojik ve online platformda bu tarz dolandırıcılık vakalarına rastlanabiliyor. Bu alanda faaliyet gösteren dolandırıcıların en büyük hedefleri ise kullanıcıların kimlik, kredi kartı, sosyal medya hesapları gibi özel bilgileri oluyor. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken ilk ve belki de en önemli nokta kişisel bilgilerin çok iyi korunuyor olması. Burada şifrelerin sürekli değiştirilmesi, şifrelerin üçüncü şahıslara asla verilmemesi, açık alanlarda, mesajla ya da e-posta ile paylaşılmaması büyük önem taşıyor. Kişisel banka hesapları da dahil olmak üzere tüm bilgilerin sıkı güvenlik altında korunması çok önemli. Siber dolandırıcıların en büyük hedefleri senin bu kişisel bilgilerin oluyor ve bunları paylaşmaman büyük önem taşıyor.

Oltalama en sık kullanılan yöntem

siber, online, sahtecilik, dolandırıcı, oltalama

Siber dolandırıcılıkta en çok kullanılan yöntemlerden biri oltalama ya da yemleme olarak tabir edilen sistem olarak öne çıkıyor. Bir tür çevrim içi saldırı olarak nitelendirilebilecek bu yöntemde saldırgan, hedefinin sosyal medya, banka, online alışveriş sitesi gibi bilgilerine ulaşmaya çalışıyor. Bu hesapları ele geçirmek için sahte yazışmalar, aslında var olmayan web siteleri, sosyal medya hesapları ya da e-postaları kullanıyor. Sanki bankadan ya da bir şirketler arıyormuş ya da iletişim kuruyormuşçasına bir yol izleyerek senden doğrudan bilgileri almak için bir tuzak kuruyorlar. Burada seni inandırmak ve ikna etmek için de büyük bankaların ya da alışveriş sitelerinin hesaplarını ya da web sitelerini taklit ediyorlar. Bir nevi bunları kopyalayarak sanki sana oradan ulaşıyormuş izlenimi yaratıyorlar. Bir de genel olarak bu sürecin içerisinde bir aciliyet duygusu da ekliyorlar. Bu yolla sanki hemen paylaşılması gerekiyormuş havası oluşturarak seni kandırmaya gayret ediyorlar.

Siber dolandırıcılarla karşılaşınca neler yapılmalı?

siber, online, sahtecilik, dolandırıcı, oltalama

Aslında bir miktar online hizmetlere ya da kurumların kullandıkları iletişim yöntemlerine hakimsen bu tarz saldırıları çok daha rahat anlayabilirsin. Bir siber saldırı durumuyla karşı karşıya kaldığında öncelikli olarak sakin olmalı ve hiçbir şekilde bilgi aktarımımı yapmamaya özen göstermelisin. Şüpheli ya da tuhaf olduğunu düşündüğün bir e-posta, telefon, mesaj ya da bilgi aldığında ya da herhangi bir web sitesi ile karşılaştığında telaş etmeden, düşünerek ve sakince hareket etmelisin. Hiçbir ortamda, hiçbir şekilde ve her ne sebeple olursa olsun kişisel bilgilerini paylaşmamalısın. Bu konuda kamu kurumlarının ve özellikle de kolluk kuvvetlerinin sürekli yaptıkları uyarıları takip etmeli ve dinlemelisin. Hiçbir banka ya da e-ticaret sitesi senden doğrudan bilgilerini talep etmez. Bunun için güvenlik zincirine alınmış uygulamalar ve web sitelerini kullanmalısın. Sana farklı yöntemlerle doğrudan gönderilen linklere tıklamamalısın. Bu yolla bilgisayarın ya da telefonuna virüs bulaştırmaları ve bilgilerini almaları mümkün olabilir. Bilgilerini paylaşman gereken her bir internet sitesinin SSL güvenlik sertifikası olup olmadığını kontrol etmelisin. Mutlaka sana gönderilen mesajları doğrulamalısın. Siber dolandırıcıların yaptıkları en büyük ve sık hatalardan biri de gönderdikleri mesajlar ya da bildirimlerde yazım yanlışları yapmalarıdır. Buradan da bir siber dolandırıcılıkla karşı karşıya olduğunu anlayabilirsin.

Çevreni iyi tanımalısın

siber, online, sahtecilik, dolandırıcı, oltalama

Siber dolandırıcılar Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya platformlarında açtıkları sahte hesaplarla kendisini askerlik arkadaşın, eşinin-çocuğunun yakın bir arkadaşı veya uzaktan bir akraban gibi tanıtabilir. Bu şekilde başının belada olduğunu, acilen paraya ihtiyacı olduğunu bildiren mesajlarla, belirli bir adrese para yollamanı isteyebilir. Piyasa fiyatının çok çok altında bir fiyatla satışa sunulan özellikle akıllı telefon ve bazı elektronik eşyalarla ilgili bu reklamlar tamamen dolandırıcılık amacıyla yayınlanan reklamlar sunabilir. Bu tip sitelerden kesinlikle alışveriş yapmamalısın. Önceden alacağın ürünün piyasa değeriyle karşılaştırmasını kesinlikle yapmalısın.

Mağdur olduğunu düşündüğünü bir durum karşısında da derhal şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunmalısın.

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
10 + 4 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.