Otonom Teknolojiler Hayatımızı Nasıl Değiştirecek?

Buradasınız

Yaşa 22 Kasım 2021

otonom, sistem, gelecek, teknoloji

Teknolojik gelişmeler ve dijital dönüşüm kapsamında otonom sistemlere yönelik yapılan Ar-Ge çalışmaları gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Yarı otonom ve tam otonom sistemler hayatı kolaylaştırmanın yanı sıra hızlı reaksiyon gösterebilme kabiliyeti ile hata payını en aza indiriyor. Otonom sistemler hayatımızı nasıl şekillendirecek? Sen de bizim gibi merak ediyorsan yazıya geçelim.

Otonom sistemler nedir?

otonom, sistem, gelecek, teknoloji

İnsan müdahalesine gerek kalmadan, üzerinde bulunan farklı sensörler ve algı teknolojileri ile verilen görevleri minimum hata ile yapan, kendi kendine karar verme kabiliyetine sahip teknolojiler, otonom sistemler olarak adlandırılıyor.

5G teknolojisi ile eş zamanlı gelişim gösteriyor

otonom, sistem, gelecek, teknoloji

5G teknolojisi ile birlikte gelişen nesnelerin interneti (IOT), otonom sistemleri bir adım öne çıkarmaya başladı. Başta otomotiv olmak üzere; üretim, sanayi ve e-ticaret gibi alanlarda otonom sistemler 5G teknolojisi ile birlikte birçok alanda kullanılmaya başlandı. Otonom sistemlerin gelecekte yeni iş kollarında da kullanılması öngörülüyor. 

Hata payını en aza indiriyor

otonom, sistem, gelecek, teknoloji

Uzmanlara göre otonom sistemlerin en büyük avantajı hızlı reaksiyon göstererek hata payını minimuma indirmesi ve bir insana oranla daha az hata yapması. Bu noktada özellikle insan hayatını riske atan tüm iş kollarında otonom sistemlere yönelik Ar-Ge faaliyetleri tüm hızıyla devam ediyor.

5 aşamadan oluşuyor

otonom, sistem, gelecek, teknoloji

Robotik bir otonom sistem, toplamda 5 aşamanın bir araya gelmesiyle çalışıyor. Bu aşamalar algılama, konumlama, kestirim, planlama ve kontrol olarak adlandırılıyor. Geliştirilen bir robotik otonom sistem tüm aşamalarda güvenliği en üst seviyeye çıkarıyor.

Otonom sistemlerin faydaları nelerdir?

otonom, sistem, gelecek, teknoloji

Otonom sistemler kendi kendine hızlı karar verebilme kabiliyetinin ve tehlikeli işleri yapmanın yanı sıra büyük bir enerji tasarrufu da sağlıyor. Bu noktada çevre dostu otonom sistemler önem kazanmaya devam ediyor.

 

 

 
 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 3 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.