Türkiye Radyoculuk Tarihine Damgasını Vurmuş İsimler

Buradasınız

Yaşa 13 Şubat 2017

1927’de TRT İstanbul Radyosu ile başlayıp 90’lara kadar devlet eliyle yürütülen radyoculuk, özel yayıncılığın başlamasıyla bir neslin en büyük tutkusu haline geldi. Günümüzde hala kendine has dinamikleriyle devam eden bu kültür, UNESCO’nun kararıyla 13 Şubat Dünya Radyo Günü olarak ilk kez 2012’de taçlandırıldı. Biz de bu özel günde radyoculuk tarihimize damga vuran isimleri bir araya getirmek istedik. Eksiğimiz olduysa şimdiden affola... 

İlk Anonsla Başlayalım

 

Cumhuriyet yıllarının ilk göz ağrısı olan İstanbul Radyosu, ilk yayınını 6 Mayıs 1927’de Sirkeci’deki Büyük Postane’den yaptı. Bu sadece İstanbul Radyosu’nun değil, aynı zamanda tarihimizin de ilk radyo yayınıydı. Tabii herhangi bir yerde radyo alıcısı olmadığından yayınlar, postaneye yerleştirilen hoparlör yardımıyla halka açık şekilde yapılıyordu.

“Alo alo, muhterem samiin (dinleyici)… Burası İstanbul Telsiz Telefonu… 1200 metre tul-u mevç (dalga uzunluğu), 250 kilosikl…Bugünkü neşriyatımıza (yayınımıza) başlıyoruz” şeklinde yapılan bu ilk anonsun Eşref Şefik’e ait olduğu bilinse de kimi kaynaklar Sadullah Gazi Evranosoğlu’nun da olabileceğini söylüyor. 

Halit Kıvanç

Çoğumuz onu gazeteciliği ve televizyon sunuculuğu ile bilsek de o aslında radyo tarihimizin mihenk taşlarından. Henüz özel radyoların açılmadığı dönemlerde, hem radyoculuk hem de televizyonculuğun gelişmesindeki en önemli isimlerden diyebiliriz. Türkiye’de Dünya Kupası maçlarını sunan ilk spiker olması gibi birçok ilke imza atan Kıvanç, 1983’te maç spikerliğine veda etse de radyo programcılığından asla vazgeçmedi. 90 yaşındaki efsane isim, her hafta sonu NTV Radyo’da “Mikrofonda Halit Kıvanç” adlı programıyla yayıncılık hayatına devam ediyor. 

Arzu Çağlan

Türkiye’nin ilk özel radyosu Kent FM’de yazar Esmahan Aykol ile "Kadın Kadına" adlı programı sunarak yayıncılığa başlayan Arzu Çağlan, daha sonra aynı yıl kurulan Best FM’e geçti. Burada alternatif müziğe yer verdiği “İnleyen Nağmeler” programını bir talk show’a dönüştürerek bu akımın öncülerinden oldu. Hatta bu isim 2002’nin  başında çıkardığı kitabının da adı oldu. Türkiye’nin ilk kadın müzik direktörü olarak tarihe geçen Çağlan, aktivist duruşuyla da akıllara kazındı. Hatta 2014 yılında Best FM’den ayrılmasının nedeni olarak da bu gösterildi. O yıldan sonra “Ben, Sen ve O” adlı romanını çıkardı ve hala Hafta Sonu dergisinde Arzu’nun İnleyen Nağmeleri adlı köşesinde yazmaya devam ediyor.  

Kadir Çöpdemir

Kariyerine 1992’de Süper FM’de DJ’lik yaparak başlayan Kadir Çöpdemir, “Maksat Muhabbet” adlı programını gittiği her radyoya taşıdı. 2002 yılında Ekmek Teknesi dizisiyle oyunculuğa ardından TV programcılığına geçen başarılı isim, radyoculuktan da kopamadı tabii. Hafta içi 06:30-09:20 arasında Pascal Nouma ile “Ara Gaz” adlı programı sunmaya devam ediyor. 

Ömer Madra

Aslen akademisyen olup 1982’de rotasını tamamen gazeteciliğe çeviren Ömer Madra, radyoculukta sıra dışı bir yere sahip. "Kainatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo” sloganıyla 1995’te kurduğu Açık Radyo, 7/24 yayını ve yüzlerce programcıya yer verdiği yayın programıyla radyoculuğa farklı bir soluk getirdi. Dünyanın dört bir yanından programcı ve konukları ağırlayan radyo, 40’tan fazla ödüle de layık görüldü. Açık Gazete, Rock ‘n’ Roll Kalıcıdır, Açık Yeşil ve Cuma Adlı Adamlar gibi programların yapımcılarından olan Madra, çevre duyarlılığıyla ilgili yürüttüğü çalışmalarla da biliniyor. 

Cem Ceminay

Nam-ı diğer Canım Türkiyem… 90’lı yılların bu unutulmaz söylemiyle gönüllerde taht kuran ünlü DJ, kariyerine Power FM ile başlayıp ardından Number One, Radio N101’de yayın yaparak devam etti. Daha sonra televizyon programcılığı da yapan Ceminay, Ocak 2016’ya kadar TRT FM’de Canım Türkiyem adlı programını sundu. Şu anda kendi kurduğu dijital radyosunda her sabah 07:30’da yayın yapmaya ve Vatan Gazetesi’ndeki köşesinde yazmaya devam ediyor. “Cem Ceminay Live” adlı yeni programına ve kaçırdığınız yayınlara www.cemceminaylive.com adresinden de ulaşabilirsiniz. 

Mete Avunduk - Kaan Çaydamlı

İşte gerçek bir efsane ikili! “Kaybedenler Kulübü” adlı programıyla bir zamanlara damgasını vuran Mete Avunduk ve Kaan Çaydamlı’nın yarattığı etki tartışılmaz. 2011’de filmi dahi yapılan program için sözü meşhur repliklerine bırakıp, saygıyla çekilelim…

-Naber?
-Standart!

*******

-Eski sevgilimi özledim lan.

-Hangisini?

-İşte onu hatırlayamadım.

*******

-Mete sen misin?

-Bazen...

*******

-İyi geceler sevgili dinleyenler, tabii eğer böyle bir şey mümkünse…

Nihat Sırdar

1993’te Best FM ile başladığı yayın hayatında, o meşhur sivrisineğini bırakmadan 20 yılı aşkın bir süre boyunca “Nihat’la Sivrisinek” programını yaptı. Sabahları ise sevenlerinin karşısına “Nihat’la Curcuna” programıyla geçen başarılı isim, 2013’ten bu yana Show Radyo’da “Nihat’la Muhabbet” programına devam ediyor. Ünlü radyocunun aynı zamanda tek kişilik gösteriler yaptığını da belirtelim. 

Cem Arslan 

Programının adıyla ölümsüzleşen nadir DJ’lerden biri Cem Arslan. 2000’li yılların başında Radyo Klas’ta başladığı programı “Gazoz Ağacı”nı daha sonra Best FM’e geçince de devam ettiren ünlü isim, günün farklı saatlerinde farklı programlarda da yayın yapıyor. 

Ayça Şen

1994 yılında Number TV’deki programıyla tanıdığımız Ayça Şen’i Radyo Eksen, Virgin Radyo, Radyo D gibi pek çok yerde de dinledik. Aslında o, 10 parmağında 10 marifet isimlerden biri. Gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapması, Türkçe rock albümü çıkarması, romanlar yazması bunların başında geliyor. Kıvrak zekası ile kendi hayran kitlesini yaratan Ayça Şen, 2014’ten beri kuruculuğunu yaptığı dijital radyo www.aycaevhali.com’da yayın hayatına devam ediyor.

Bay J

Aslen müzik eğitimi alan Bay J, kariyerine reklam jingle’ları yaparak başladı. Radyo macerası ise 1991 yılında Genç Radyo ile başladı ve ardından Radyo Klas, Number One FM, Virgin Radyo ve Capital Radyo’da programlar sundu. Reklam filmlerinde ve dizilerde oyuncu olarak da gördüğümüz Bay J, hazırcevap tarzıyla Power FM’de yayın yapmaya devam ediyor.  

Geveze

Gerçek adı Jozi Zalma olmasına rağmen herkesin Geveze kod adıyla bildiği ünlü DJ, Bay J ile aynı dönemde radyoculuk kariyerine başladı. Onunla birlikte Radyo Klas, Number One FM ve Virgin Radyo’da program yaptı. Bu sıralamadan da anlayacağınız üzere Bay J ile uzun ve çok sıkı bir dostlukları var. Hatta birlikte 2011’de NTV’de yayınlanan “Fazla Mesai” adlı programı sunduklarını hatırlarsınız. Eğlenceli sohbetleriyle gönüllerin kahramanı olan Geveze’nin sekiz hikaye kitabı olduğunu da belirtelim. 

Cenk ve Erdem

İş trafiğinin vazgeçilmez radyocuları Cenk ve Erdem, en sıkkın günlerinizde bile sizi eğlendirecek absürt muhabbetleriyle tanınıyorlar. Yakın zaman önce Power FM’den ayrılan ikilinin uzun yıllardır değişmeyen bir takipçi kitlesi var. Yabancı parçalara yaptıkları eğlenceli cover’larla da yankı uyandırdıklarını belirtelim.

Mesut Süre 

Radyoculuğa ilk olarak 2003 yılında Eskişehir Üniversitesi’nde air Radyo A’da başlayan Mesut Süre’yi aslında yakın zamanda kapanan Rock FM’den tanıyoruz. 2007 yılından itibaren “Rabarba” adlı programıyla kendi hayran kitlesini yaratan başarılı isim, aynı zamanda tek kişilik stand-up gösterileriyle de komedyenliğini sürdürüyor. Şimdilerde Kent FM’de 17:00-19:30 saatleri arasında Rabarba’ya kaldığı yerden devam ediyor. 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
8 + 1 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.