Demans Riskini Azaltmak İçin Neler Yapabilirsin?

Buradasınız

Sev 11 Mart 2023

demans, yaşlılık, hastalık, tedavi, teşhis, bunama

İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan ve bellek başta olmak üzere bir dizi zihinsel yetenek işlevinin azalması ya da ortadan kaybolmasını temsil eden demans, birçok farklı hastalığı da beraberinde getiren bir olguya işaret ediyor. Hafıza ya da düşünme, dikkat, karar alma mekanizması, dil ve konuşma yetenekleri gibi farklı alanlarda kendini gösterebilen bu durumu geciktirmek ise bireyin kendi elinde. Atılacak basit adımlar ve günlük rutin haline getirilebilecek basit aktiviteler ile demansı geciktirmek mümkün. Bu yazımızda demansı geciktirmene yardımcı olacak önerilerden bazılarını bulabilirsin.

İşe sağlıklı bir yaşam tarzı ile başlamalısın

demans, yaşlılık, hastalık, tedavi, teşhis, bunama, bulmaca

Demans riskini azaltmak ya da geciktirmek için öncelikli olarak yaşamının genelinde daha sağlıklı olmanı sağlayacak günlük rutinlerin edinmen gerekiyor. Günlük olarak en az 7 saat uyuman, sosyal olarak aktif olman ve sürekli olarak arkadaşlarınla görüşmen, dengeli ve düzenli bir beslenme rutinine sahip olman, fiziksel olarak aktif kalman ve düzenli olarak spor yapman, sigarayı bırakman ve hiç içmemen, şekerli yiyeceklerden uzak durman ve kalp sağlığını korumaya çalışman bunlar içerisinde yapman gerekenlerden bazıları. İyi bir beyin sağlığına kavuşman ve ilerleyen yaşlarında da bunu koruman için fiziksel ya da psikolojik olarak aktif durumda kalman çok önemlidir.

Günlük egzersizleri ihmal etmemelisin

demans, yaşlılık, hastalık, tedavi, teşhis, bunama

Her ne kadar zihinsel bir durum gibi dursa da demansın vücudun genelini kapsayan fiziksel aktivite ile de oldukça yakından bir ilgisi vardır. Bunun için hayatına sürekli ve rutin olarak sporu ve egzersizleri eklemen demansı geciktirmek adına da çok önemlidir. Günlük olarak yürüme, koşma, dans gibi bir spor aktivitesi yapan kişilerin demans yakalanma oranlarının daha az olduğu saptanmıştır. Bedeni günlük olarak aktif tutma ve hareket ettirme ile hem bilişsel hem de fizyolojik sağlığın korunması ve bu yolla da yaşlılık döneminde demanstan uzak durulması mümkündür. Her gün 1 saat kadar, genel sağlık ve hastalık durumlarına uygun olacak şekilde spor yapılması, egzersizlerin tekrar edilmesi ve aktif kalınması demansa karşı atılabilecek en iyi adımlardan biridir.  

Ciddi travma ve yaralanmalara karşı dikkatli olmak önemli

demans, yaşlılık, hastalık, tedavi, teşhis, bunama

Demansa karşı hayatın boyunca dikkat etmen gereken diğer konulardan biri de ani ve ciddi travmalardan, kazalardan ve yararlanmalardan uzak durmaktır. Bunlara karşı her zaman tetikte ve dikkatli olmak önemlidir. Uzmanlar, özellikle kafa bölgesine alınan hasarların ilerleyen yaşlarda daha fazla demansa neden olduğu konusunda birleşiyorlar. Bunun için olası demans risklerini azaltmak için dikkatli olunması ve vücuda zarar verip kalıcı hasar bırakabilecek olaylardan olağanca kaçılması gerekmektedir.

Zihnini aktif tutmalısın

demans, yaşlılık, hastalık, tedavi, teşhis, bunama, röntgen

Demansa karşı yapabileceğin en iyi şeylerden biri de zihnini oyalayacak ve sürekli aktif tutacak bir şeyler yapmaktır. Birçok araştırma zihnin kullanılmasının beyin hastalıklarına karşı oldukça faydalı olduğunu gösteriyor. Bu nedenle farklı hobiler edinmeye gayret etmeli, bulmaca, test, yapboz gibi aktivitelere yönelmelisin. Kağıt ve masa oyunlarını tercih edebilir, eğer yapabiliyorsan hikaye, şiir yazma gibi etkinlikleri denemelisin. Bunları tek başına yapmak yerine arkadaşlarınla ya da ailenle yaparak hem daha keyifli vakit geçirebilir hem de çok daha etkili bir hale getirebilirsin.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
10 + 9 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.