Tibet’in 5 Hareketini Yapanlar Genç Kalıyor!

Buradasınız

Hareket Et 18 Aralık 2017

Uzun bir egzersiz programına başlamak zor mu geliyor? Tibet egzersizleri ihtiyacınız olan tazelenmeyi sadece beş harekette gerçekleştiriyor.

Tibet egzersizleri felsefesi nereden geliyor?

1900’lerin başında İngiliz asker Albay Bradford, Hindistan’da görev yaptığı sırada sıkça Himalaya dağlarındaki Tibet rahiplerin efsanesini duyarmış. Manastırdaki rahipler ilerlemiş yaşlarına rağmen genç ve dinç kalırlarmış. Bunun sırrını merak eden Albay, emekli olduktan sonra tekrar Hindistan’a dönmüş ve efsaneye konu olan manastırı bulmuş. Burada rahiplerin temel sağlık kaynaklarından Tibet egzersizleri keşfedilmiş ve Peter Kelder isimli yazar tarafından 1939’da kaleme alınan “The Eye of Revelation" adlı kitapla Batı’ya aktarılmıştır.

“5 Tibet ayini” olarak da bilinen, temelini yogadan alan kısa ama öz Tibet egzersizleri nefes alma teknikleriyle birleştiğinde iç organların işleyişini düzenlediği, canlandırdığı, kan dolaşımını arttırdığı, bu sayede çok daha uzun yıllar sağlıklı kalınabildiği söyleniyor. Bu hareketleri düzenli yapanlar özellikle ciltlerinin gençleştiğini, vücut ağrılarının kaybolduğunu, enerjilerinin arttığını gözlemliyorlar. Hastalıklara karşı bedeninizi korumanızın bir yolu egzersizlerse diğer bir yolu da Kansere İnat Yaşasın Hayat Sigortası yaptırmak. Bu güvence sayesinde çağın en tehlikeli hastalıklarından birine karşı önleminizi almış olursunuz.

Nasıl uygulayacağım?

 

Oldukça basit olan bu hareketlerden fayda sağlanmasının şartı her gün düzenli yapılmasında. Kademeli olarak arttırılan hareket sayısı da bedeni bir anda yormuyor. Buna göre hareketleri 1-2 kere yaparak başlamalı ve her hafta 2’şer sayı arttırarak en fazla 21 kere tekrarlayarak tamamlamalısınız. Haftada bir defa unutmanız dert değil ama fazla gün aksatırsanız başa dönmeniz öneriliyor. Her beş hareketin yarısında burundan derin nefes alıp diğer yarısında yine burundan nefes vermeniz oldukça önemli.

Şimdi bu hareketleri nasıl yapacağınıza gelelim.

Birinci hareket

Dik durun. Ayaklarınızı hafif açın. Nefes alarak kollarınızı iki yana açın. Avuçlarınız aşağıya bakmalı. Şimdi yavaşça saat yönünde (sağa doğru) kendi etrafınızda dönün. Burundan nefes alıp vermeye devam edin. Bir miktar hızlanabilirsiniz. Durmak istediğinizde ellerinizi göğüs hizasında birbirine kapatabilir, baş parmağınızın tırnağına odaklanarak baş dönmenizi engelleyebilirsiniz.

İkinci hareket

Sırtüstü uzanın. Elleriniz vücudunuzun iki yanında avuçlar aşağa bakacak şekilde olsun. Gevşeyerek burnunuzdan nefes alıp verin.Kafanızı yerden kaldırın. Çenenizi göğsünüze doğru yaklaştırın. Bacaklarınızı yere dik olarak kaldırın. Eğer zorlanıyorsanız, dizlerinizi kırarak kaldırabilirsiniz. Ayaklarınızı ve başınızı kaldırırken, burnunuzdan derin nefes alın, indirirken nefes verin. Baş parmaklarınızın bitişik olmasına dikkat edin.

Üçüncü hareket

Vücudunuzu dik tutarak, dizlerinizin üzerinde durun. Ellerinizi kalçalarınızın hemen altına dayayın, çenenizi göğsünüze yaklaştırın. Şimdi burnunuzdan derin nefes alarak, başınızı mümkün olduğu kadar geriye doğru eğin, sırtınızı ve omuzlarınızı arkaya doğru esnetin, nefes alın. Başlangıçtaki pozisyona geri dönerken, şimdi başınızı, omuzunuzu ve kollarınızı ön tarafa esnetin, çenenizi göğsünüze yaklaştırın nefes verin.

Dördüncü hareket

Bacaklarınızı ileriye doğru uzatarak, L şeklinde yere oturun. Ayaklarınız hafif aralık olsun. Ellerinizi yere değsin. Çenenizi göğsünüze doğru eğin. Burnunuzdan derin nefes alarak, başınızı mümkün olduğunca arkaya doğru eğin. Kafanızı eğerken burnunuzla tavana bir çizgi çizdiğinizi hayal edin. Kollarınızı düz tutarak, ayak tabanlarınızı ve ellerinizi yere basarken, dizlerinizi kırın, gövdenizi yere paralel şekilde havaya kaldırın, burnunuzdan nefes alın. Baştaki pozisyona geri dönün, bu esnada nefes verin.

Beşinci hareket

Nefes alarak göbeğinizin üzerine uzanın. Kollarınızı dik tutun ve avuçlarınızı yere bassın. (Yogadaki kobra pozu gibi). Nefes verin. Başınızı yumuşak şekilde mümkün olduğu kadar geriye yatırın. Burnunuzdan derin nefes alarak, ayaklarınızı ve ellerinizi oynatmadan, kalçanızı yukarıya kaldırın ve vücudunuzla ters "V" şekli meydana gelsin. (Yogadaki aşağı bakan köpek pozu gibi.) Çenenizi göğzünüze yaklaştırın. Nefes verin ve baştaki poza dönün.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
8 + 6 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.