Çocuklarına Yapıcı Eleştiri İle Nasıl Yaklaşmalısın?

Buradasınız

Sev 12 Aralık 2021

çocuk, anne, baba, eleştiri, aile

Ebeveynler çocuklarını hayata hazırlamak, onlara yaşamın akışını öğretmek, kuralları göstermek ve tüm yaşamları boyunca ihtiyaç duyacakları bilgileri onlara vermek için çok çabalarlar. Bunu başarmaları için anne babaların kullanabilecekleri çok değişik yöntemler ve uygulamalar var. Bunlardan biri de yapıcı eleştiridir. Birçok uzman tarafından doğru şekilde yapıldığında çok etkili ve olumlu sonuçlara yol açabileceği kabul edilen yapıcı eleştiri, en iyi öğretici yöntemler arasında da sayılmaktadır. Peki çocuğunla iletişim kurarken ve ona bir şeyleri aktarırken yapıcı eleştiriyi nasıl yapmalısın? İşte sana birkaç öneri.

Eleştiri yaparken üstel davranmamalısın

çocuk, anne, baba, eleştiri, aile, kız

Eleştiri, temelde nasıl yapıldığına bağlı olarak olumlu ya da olumsuz sonuçlar verebilecek bir yapıya sahiptir. Yapılan eleştirinin ne olduğuna bağlı olarak yapıcı ya da yıkıcı olabilecek bu sürecin içindeyken, çocuğuna yaklaşırken kesinlikle üstel bir tavır sergilememelisin. Çocuklar, eleştirilirken korkuyla karışık bir duygu içerisine girerler. Bunu engelleyip, eleştirini yapıcı hale getirmek istiyorsan sakin olmalı, onunla aynı seviyede konuşmalı, bağırmamalı ve üstencil bir havaya bürünmemelisin.

Eleştiriyi takdirle yapmalısın

çocuk, anne, baba, eleştiri, aile, kız

Eleştiri doğası gereği her zaman olumsuz yanları öne çıkardığı için genellikle karşı tarafı rahatsız eden bir yapıda olur. Bunu engellemek için çocuğunun herhangi bir şeyini eleştirdiğinde onun sadece kötü yanlarını söyleme. Aynı zamanda iyi yanlarını da öne çıkararak onu takdir etmeye çalış. Eleştirini takdirle birlikte yaparsan çocuğuna vermek istediğin mesajı daha net şekilde iletme şansın da olacaktır.

Eleştiriyi iş birliğine çevirmeye çalışmalısın

çocuk, anne, baba, eleştiri, aile, kız

Çocuğuna karşı bir eleştiri yapman gerektiğinde genelde ortada bir sorun vardır ve bunun çözümü için hareket etmek gerekir. Yaptığın eleştirinin yapıcı bir nitelik taşımasını istiyorsan çocuğunu ortadaki sorunun çözümüne yönlendirmelisin. Bu onun benlik duygusunun da gelişmesine ve kişisel gelişimine de katkı sağlayacaktır. Eleştirini yaparken eğer bir iş birliği ortamı doğurursan ve buradan hareket ederek çocuğunla birlikte yürürsen, doğru yoldasın demektir.

Tutarlı ve mantıklı olmalısın

çocuk, anne, baba, eleştiri, aile, erkek

Bir eleştirinin başarısı, daha önce yaptıklarınla benzer kulvarda olmasına, kendi içinde tutarlılığa sahip olmasına ve bir mantık süzgecinden geçip yapılmasına bağlıdır. Çocuklar aradaki farkı çok iyi anlayacaklarından daha önce söylediklerinle çelişmeden ve tek bir düzlemde eleştiriler yapmalısın. Bu yolla çocuğun, söylediklerini kafasında bir mantık düzlemine oturtacağı için yapıcı olma yolunda da dev bir adım atmış olursun.

Eleştiri yaparken sevgi, saygı ve güveni ona hissettirmelisin

çocuk, anne, baba, eleştiri, aile, erkek

Eleştiri, günün sonunda senin herhangi bir konu hakkında sahip olduğun bilgi ve deneyimleri çocuğuna aktarman ve bu yolla da gördüğün bir problemi dile getirmen demektir. Bunu yaparken yapıcı, pozitif ve olumlu olmak istiyorsan sevgi, saygı ve güven üçgenini çok iyi kurman gerekir. Üzerinde konuştuğunuz konuya bir yenisini katmadan, geçmişi karıştırmadan ve aktarmak istediklerini tamamen saygılı ve sevgi dolu bir yolla aktarırsan varmak istediğin noktaya daha çabuk ulaşabilirsin.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.