Norovirüs Nedir, Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Buradasınız

Sev 01 Haziran 2022

norovirüs, sağlık, ishal, kusma, mide, ağrı, tedavi, belirti, tanı

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte çok daha sık görülmeye başlanan kusma ve ishal vakaları ile gündeme gelen Norovirüs, mide iltihabı olarak da adlandırılan ve günlük hayatı oldukça kötü etkileyen hastalığa neden olan bir virüs grubudur. Çocuklarda daha fazla etkili olan ve ishal, kusma ile birlikte ciddi derecede mide ağrıları ile kendini gösteren bu hastalık; ateş, halsizlik gibi yan etkilere de sahip. Toplum sağlığını tehdit eden en önemli hastalıklardan biri olan ve hızlı bulaşma özelliği ile de kendini gösteren Norovirüs hakkında merak ettiklerini bu yazımızda bulabilirsin.

Norovirüs nedir?

norovirüs, sağlık, ishal, kusma, mide, ağrı, tedavi, belirti, tanı

Norovirüs, tüm dünyada çocuklar başta olmak üzere erişkinlerde de sıkça görülen ishallerin önemli bir kısmından sorumlu olan virüs grubunun ortak ismidir. Tüm yıl boyunca görülebilen ancak yaz ayları ile birlikte bulaşma riski arttığından daha sık ortaya çıkan bu hastalık, hemen her yaştan insanda görülebilmektedir. Yapılan araştırmalar ishal ya da kusma şikayeti ile doktora başvuranların yüzde 20’sinden fazlasında norovirüslerin görüldüğünü ortaya koyuyor. Norovirüsler aynı zamanda tüm dünyadaki ishal salgınlarının da yüzde 95’inin sorumlusu olarak kabul ediliyor. Halk arasında mide iltihabı, tıp dünyasında ise viral gastroenterit olarak adlandırılıyorlar. Norovirüsler, mide-bağırsak sistemini doğrudan etkileyen bakteriler, virüsler ve parazitler olarak biliniyorlar.

Norovirüs nasıl bulaşır?

norovirüs, sağlık, ishal, kusma, mide, ağrı, tedavi, belirti, tanı

Norovirüslerin bulaşmasının en temel yolu, bu virüsü vücudunda taşıyan kişilerin ağız ya da dışkısı yoluyla oluyor. Bu kişilerin kullandığı eşyaların iyi temizlenmeden tekrar kullanılması ya da tuvalet sonrasında yeteri kadar hijyenik bir ortam sağlanmaması nedeniyle bulaşma daha hızlı olabiliyor. Virüs, kişilerden doğruca ya da virüsün olduğu alanlara dokunarak geçebiliyor. Kalabalığın yoğun olduğu hastaneler, okullar, kamplar, gemiler, askeri birlikler gibi alanlarda yayılma hızı çok daha fazla olabiliyor. Salgın derecesine varan durumlarda kişiden kişiye doğrudan temas, bu virüsle bulaşmış havuz gibi su ile temaslı alanların ya da gıdaların tüketimi ile daha çabuk yayılabiliyor.  Isı ya da soğuğa karşı daha dirençli bir virüs grubu olan Norovirüslerin bu özellikleri onların vücuttan atıldıktan sonra da uzun süre hayatta kalmalarına, bu yolla da daha hızlı bulaşmalarına neden oluyor.

Norovirüslerin belirtileri nelerdir?

norovirüs, sağlık, ishal, kusma, mide, ağrı, tedavi, belirti, tanı

Norovirüslerin temel olarak kuluçka süreleri 18-72 saat arasında oluyor. Hastaların birçoğunda bulantılarla birlikte çok ciddi ağrılar veren mide krampları görülüyor. Buna kusma ve ishal de eşlik etmeye başlıyor. Hastaların genelinde günde 4-8 kez kansız ve mukussuz dışkılama oluyor. Tüm hastalık süreci boyunca hafif (37-37.5 derece) bir ateş de sürece eşlik ediyor. Kas ağrıları, karın ağrıları, halsizlik ve keyifsizlik gibi belirtiler de sıkça görülüyor. Norovirüs, vücutta dehidrasyona, yani susuzluğa neden oluyor ancak bu durum genelde hastaneye yatışa neden olacak kadar ciddi ölçüde görünmüyor.

Nasıl tanı konur?

norovirüs, sağlık, ishal, kusma, mide, ağrı, tedavi, belirti, tanı

Norovirüsün neden olduğu hastalıklar da tanı, doktorlar tarafından yapılan mikroskobik incelemeler ile oluyor. Hastalık görülen kişilerin dışkıları ya da kusmuklarından alınan örneklerin incelenmesi ile teşhis konuluyor. Örneklerde virüsün pozitif çıkması durumunda tedavi sürecine geçiliyor.

Norovirüsün neden olduğu hastalıklar nasıl tedavi edilir?

norovirüs, sağlık, ishal, kusma, mide, ağrı, tedavi, belirti, tanı

Norovirüslerin neden olduğu hastalıklar genelde kendi kendine iyileşme süreci ile sona erer. Doktorların önerdiği şekilde bol sıvı tüketimi ile virüslerin vücuttan atılması sağlanır. Ciddi kusma ya da ishal durumlarında zaman zaman damar yolu ile serum ve sıvı verilmesi gerekebilir. Hamilelik ya da emzirme gibi durumlarda doktor kontrolü altında bazı ilaçların kullanımı önerilmektedir. Gıda, su, kişisel temaslar ve çevresel yüzeyler aracılıyla kolay bulaşma olduğundan Norovirüslerin neden olduğu salgın durumlarının kontrolü genelde zordur. Bunun engellenmesi için örneğin Norovirüs bulaşmış sulara yüksek klor konsantrasyonu uygulaması yapmak gerekebilir. Norovirüslerin değişik tipleri olması ve bağışıklık sürecinin de uzun sürmemesi nedeni ile bugüne kadar henüz geliştirilmiş bir aşısı bulunmamaktadır.

Toplum ve birey sağlığını çok ciddi ölçüde tehdit eden Norovirüsler, yaz aylarının gelmesi ile birlikte kendini daha fazla vakada göstermeye başladı. Bunun için temizliğe önem vermek ve bulaşma riskini ortadan kaldırmak için sen de çok dikkat etmeli ve bir belirti gördüğünde hızla doktoruna başvurmalısın. Bunun ötesinde yaşamın herhangi bir anında sağlığınla ilgili farklı ihtiyaçların da olabilir. Bu durumlarda QNB Sigorta’nın Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yanında. Anlaşmalı özel hastanelerde SGK katkı payı hariç hiçbir ek ücret ödemeden muayene ve tedavi hizmeti almanın yanında check-up, online doktor, online diyetisyen gibi birçok ücretsiz sağlık hizmetinden de faydalanabilirsin. Üstelik %10 hoş geldin indirimiyle!

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 16 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.