Yoga Migrene İyi Gelir Mi?

Buradasınız

Hareket Et 11 Mart 2022

yoga, migren, sağlık, hareket, erkek

Son yıllarda hepimiz hızla değişen ve dijitalleşen dünyanın bizlere sunduğu bir yaşam tarzı olarak teknolojik cihazlarla daha sık vakit geçirmeye başladık. Bu cihazların yaydığı ışık, Wi-Fi bağlantılar, radyasyon ile birlikte günlük, iş, sosyal, okul ve ev yaşantılarımızda maruz kaldığımız yoğun stres bizlere çok sayıda dezavantaj olarak geri dönüyor. Bu dezavantajların en başında ise sağlığımızı doğrudan etkileyen ve bozan baş ağrıları ya da migren geliyor. Günün herhangi bir saatinde başlayan ve bizi etkisi altına alarak günlük yaşam kalitemizi de önemli ölçüde etkileyen migren, çağın da en sık görülen hastalıkları arasında yer alıyor. Hayatlarımızı etkileyen küresel ve bireysel olaylar karşısındaki stres ya da kaygılanma ile daha sık karşılaşmaya başladığımız migren için birçok farklı tedavi seçeneği bulunuyor. Bunlardan biri de her yaştan insanın rahatlıkla yapabileceği yoga. Yoga düzenli olarak ve doğru hareketlerle yapıldığında migreni ve baş ağrısını da minimum düzeyde tutmaya yardımcı oluyor. Yoganın migren üzerindeki faydalarından birkaçını bu yazımızda bulabilirsin.

Migren Ağrısı Nedir?

yoga, migren, sağlık, hareket, kadın

Sıradan ve alışılmış bir baş ağrısının çok ötesinde bir hastalık olan migren, beyindeki kan damarları ve sinirleri üzerinde ortaya çıkan bir ağrı tipi olarak tanımlanıyor. Dış faktörlere bağlı olarak tetiklenen ataklarla kendisini gösteren migren, beyindeki kan damarlarının genişlemesi ve sinirlerin inflamasyona yol açması olarak ifade ediliyor. Toplumda her 10 kişiden birinde görülen migrenin belirtileri arasında ağrının tek taraflı olması, zonklama ya da damar atması olarak tanımlanan tipte bir ağrı olması, 4 saat ile 72 saat arasında sürmesi, doğru ilaçların alınmaması durumunda çok uzun süreler geçmemesi, bulantı, kusma ve ışığa duyarlılık yapması bulunuyor.

Migrenin belirtileri nelerdir?

yoga, migren, sağlık, hareket, kadın, erkek

En tipik ve sık görülen baş ağrısı hastalıklarından biri olan migren, kişiden kişiye göre değişen birçok farklı türde belirti ile ortaya çıkabilmektedir. Ağrı ataklarının gelmesine yakın dönemde başlayan ve ataklarla birlikte seyreden depresif ve üzgün ruh hali, durgunluk, donuk hareketler, konuşmada zorluk, dikkat eksikliği, halsizlik, duruma göre iştah artışı ya da kaybı, sık idrara çıkma ve aşırı susama en sık görülen belirtiler arasındadır. Genelde doktor gözetimi altında farklı ilaç tedavileri uygulanan migren ataklarında hastalar zaman zaman hastaneye de yatma durumları ile karşılaşabilirler.

Migren tedavisinde yoga…

yoga, migren, sağlık, hareket, kadın, top

Yoga, sizleri stresten uzaklaştırıp kendi benliğinizle baş başa bırakır. Günlük yaşantılarınızda karşı karşıya kalınan stres, sizleri hem ruhen hem fiziksel olarak yorar. Bu özellikleri ile yoga, migren tedavisinde sakinleşme ve dinginleşme açısından da önemli bir yere konmaktadır. Yoga, kişiselleştirilmiş hareketler ve egzersizlerle ihtiyacın olan öze dönüş yolculuğunda sana eşlik ederek migren ataklarının hafifletilmesi ve tedavisinde etkili olabilir. Bu egzersizler, denge duyusunu geliştirerek ve kan basıncını azaltarak, kızgınlık ve öfke düzeylerini azaltarak ağrıların geçmesine yardımcı olabilir.

Migrene iyi gelecek yoga pozisyonları

yoga, migren, sağlık, hareket, erkek, spor matı

İnsanın kendi sınırlarını bilerek yogayı günlük yaşantısına entegre etmesi ile birlikte fiziksel ve zihinsel olarak gözle görülecek fark göz ardı edilemeyecektir. Günlük hayatta kendimize ayıracağımız süreyi kaliteli kullanmak için yoga ile taçlandırırsak zihinsel ve bedensel sağlığımızı koruyabiliriz. Bunun için uygulayabileceğimiz farklı yoga hareketleri mevcuttur. Doktorunun tavsiyesi ile yapabileceğin hareketlerden bazılarından şöyle;

Aşağı Bakan Köpek Duruşu

Matın üzerinde eller yerde ve kalça havada olacak şekilde pozisyon almalısın. Ellerini hafifçe yukarı kaldırmalısın ancak kalçan daha da havada olmalı ve gücünü omuzlarına ve sırtına doğru vermelisin. Bu hareketle omuz ve sırt kaslarını genişleterek kendine rahat bir alan yaratıp esneyebilirsin.

Ceset Pozu

Mat üzerinde bedenini kasmadan serbest bir şekilde yatmak, zihinsel olarak seni rahatlatıp kan basıncını dengeleyecektir. Bu hareketi yaparken nefes alışverişlerini de düzenli hale getirmeli ve bu yolla bedenindeki stresi atmalısın. Bu da migren ataklarının hafiflemesine neden olacaktır.

Omuz Destekli Köprü

Omuz destekli köprü ya da kısa ifadeyle köprü olarak adlandırılan bu hareket yoga dilinde ters çevrilmiş asana olarak da anlatılır. Kan akışını beyne yönlendiren bu hareket omuz çevresindeki kasları rahatlatarak migrene karşı etkili olur. Sırt üstü yatarak kollarını göğüs kafesi üzerinde birleştirmelisin. Bunun ardından nefes alırken omuzlarına ve ayaklarına güç vermeli ve kalçanı hafiften yukarı kaldırmalısın. Bu hareketi 5-10 kez tekrarlayabilirsin.

Viparita Karani

Duvara bacaklarını dayayarak yapabileceğin bu pozisyon aslında inversiyon pozu olarak da adlandırılır. Bu pozisyonla da beyindeki kan akışının hızlandırılması ve migren ataklarının hafifletilmesi sağlanır. Yere yatarak kalçanı duvara yaklaştırmalı ve bacaklarını duvara dayamalısın. Sonrasında duvara gücünü vererek nefes alıp vermelisin. 15- 20 dakika bu pozisyonda kalabilirsin.

 

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
4 + 8 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.