Besinleri İsraf Etmemenin 5 Yolu

Buradasınız

Ye-İç 15 Kasım 2021

yemek, yiyecek, besin, israf, atık, tüketim

Dünya nüfusu giderek artıyor ve hem yanlış üretim politikaları hem de verimli toprakların giderek azalması ile besin üretimi bu hıza yetişemiyor. Dünyamızın farklı noktalarında birçok kişi taze ve uygun şartlarda besinlere erişme konusunda sıkıntılar yaşıyor. Bir de buna günlük yiyecek israfları eklendiğinde durum daha da vahim konuma gelebiliyor. Hepimiz bazen bilerek bazen de bilmeyerek besinleri israf ediyoruz. Gün içerisinde ihtiyacımızdan fazlasını aldığımız için besinlerin bir bölümünü atıyoruz. İsraf Etmeme Günü’nde hep birlikte besinleri israf etmemek için neler yapabileceğimizi birlikte hatırlayalım mı?

Her daim buzdolabınızı kontrol etmelisin

yemek, yiyecek, besin, israf, atık, tüketim, kadın, buzdolabı

Birçok besin buzdolabında unutulduğu ya da zamanında tüketilmediği için bozulur ya da süresi geçer. Bu da evde besinlerin israf olmasını sağlayan en büyük nedenlerden biridir. Sen de evinde bulunan buzdolabını düzenli olarak kontrol etmeli ve buradaki yiyecekleri tüketmelisin. Ayrıca alışveriş yapmaya gitmeden önce mutlaka buzdolabına bir göz atmalı, evde bulunan ürünlerin aynısından almamalı ve gereksiz satın almalardan kaçınmalısın.

Küçük porsiyon modeline geçebilirsin

yemek, yiyecek, besin, israf, atık, tüketim, kadın

Yemekleri israf etmemenin en iyi yollarından biri de porsiyonları küçük küçük almaktır. Bir yandan sağlık için de oldukça faydalı olan bu durum, fazla tüketimin de önüne geçerek besinlerin israf olmasını ve çöpe gitmesini önleyecektir.

Fazlasını dondurabilir ya da uygun koşullarda saklayabilirsin

yemek, yiyecek, besin, israf, atık, tüketim, buzdolabı

Evdeki fazla besinlerin, israf olmasını ve çöpe atılmasını istemiyorsan yapabileceğin bir diğer şey de onları uygun koşullarda saklamak ve ihtiyaç duyduğunda tekrar kullanmaktır. Bunun için uygun besinleri dondurmak iyi bir yöntem olabilir. Yine evinin herhangi bir noktasında serin ve kuru bir yer varsa burada da çok kolaylıkla bazı besinleri saklaman ve israf etmeden tekrar kullanmak mümkün.

Fazla olanları dağıtabilirsin

yemek, yiyecek, besin, israf, atık, tüketim

Elinde kalan ve tüketemediğin yiyecekleri israf etmeden başta komşuların olmak üzere birçok kişiye paylaşman da mümkün. Bu yolla bir süre sonra kendin için yetecek miktarda yemek yapmayı da planlayabilirsin. Fazla bir miktar ortaya çıktığında da bunu paylaşarak hem israftan kurtulabilir hem de manevi olarak kendini daha huzurlu hissedebilirsin.

Atıkları ayırarak doğaya geri kazandırabilirsin

yemek, yiyecek, besin, israf, atık, tüketim, gübre

Birçok yiyecek atığı ve artığı doğada çözünerek tekrar toprağa karışabilir ve gübre olarak canlı hayata katkıda bulunabilir. Bunun için özellikle meyve ve sebze artıklarını israf etmektense onları ayırıp çevrende bulunana uygun bir arazide toprağa karıştırabilirsin. Bunu bir alışkanlık haline getirdiğinde toprakta yetişen birçok bitki için de bir kaynak olabilirsin.

 

 
 

 

 
 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 19 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.