Kambur Duruşuna Nasıl Son Verebilirsin?

Buradasınız

Hareket Et 06 Kasım 2021

kambur, duruş, sağlık

Bazılarımızda çocukluktan bazılarımızda özelikle iş hayatında uzun süre masa başı çalışmaktan dolayı ortaya çıkan kamburluk, zaman zaman ciddi fiziksel rahatsızlıkların da habercisi olabiliyor. En sık yaşanan ortopedik sorunlardan biri olan kamburluk, eğer kas ve iskelet sisteminde önemli bir rahatsızlık yoksa basit egzersizler ve duruşa dikkat ederek de düzelebilir. Kamburluk nedir, nasıl ortaya çıkar ve nasıl düzelir gibi soruların yanıtları bu yazımızda seni bekliyor.

Kamburluk nedir?

kambur, duruş, sağlık

Kamburluk genel olarak omurganın öne doğru eğilmesiyle ortaya çıkan ortopedik bir hastalık olarak tanımlanır. Genelde çocukluk yaşlarının sonu ve ergenlikle birlikte ortaya çıkar ve günlük yaşam kalitesini oldukça düşüren bir yapıya sahiptir. Evde geçirilen vaktin artması, sportif faaliyetlerin ve egzersizlerin azalması, masa başı eğitim ya da çalışmanın artmasıyla birlikte daha sık olarak ortaya çıkabilir. Omurganın normal eğriliğinin dışında aşırı derecede yamulması ile de ortaya çıkar. Omurganın bel, göğüs ve sırt bölgesinde sahip olduğu normal ve dengeleyici eğriliklerin dışında bir durum varsa kamburluk görülebilir.

Kamburluk neden ortaya çıkar?

kambur, duruş, sağlık

Kamburluk genelde fiziksel olarak omurga ile ilgili bir sorun olduğunda ortaya çıkar. Bunun dışında az egzersiz yapılması, ağır yükler taşınması, sık sık ağır sırt çantası ile dolaşmak, yürümemek, dik durmamak, uzun süre masa başı işlerde çalışmak ve eğitim almak gibi durumlara bağlı olarak da tetiklenir. Bunların hiçbirinin doğrudan kamburluğa neden olduğuna dair kanıt olmasa da uzmanlar var olan bir sorunu daha da artırabileceğini ifade etmektedir.

Dik duruş, yürüme ve egzersizler çok önemli

kambur, duruş, sağlık

Birçok uzmanın üzerinde anlaştığı konuların başında sonradan ortaya çıkan ve yapısal olmayan kamburluk ve duruş bozukluklarının, doğru egzersizler ve dikkatle düzelebileceği gelir. Gün içerisinde kambur durmanı sağlayan duruş bozukluklarını, oturma ya da yürüme pozisyonlarını düzeltirsen kamburluk durumunu da engelleyebilirsin. Eğer yapısal ve genetik olarak gelen Scheuermann Hastalığı gibi bir durum söz konusu değilse gün içerisinde tekrarlayacağın birkaç egzersiz işine yarayacaktır.

Kambur duruşuna son verecek egzersizler

kambur, duruş, sağlık

Kamburluğunu önleyecek ve buna bağlı olarak ortaya çıkan ağrıları da azaltacak birkaç egzersiz çok işine yarayacaktır. Örneğin, köprü egzersizi adı verilen ve yerde bir mat ya da halı üzerinde yapabileceğin hareketlerle kambur duruşunu düzeltebilirsin. Bunun için yere sırt üstü uzanıp dizlerini kıracaksın. Kollarını iki yana açacak ve belinden destek alarak kendini hafifçe yukarıya doğru kaldıracaksın. Bu esnada karnını sıkacak ve vücudunun düz olmasına dikkat ederek 2-3 saniye bu pozisyonda kalacaksın. Bunu 10-12 defa tekrarlayabilir ve günde 3-4 kez yapabilirsin.

Diğer yapabileceğin bir diğer egzersiz ise planktır. Beli ve sırtını rahatlatacak bu hareketi yaparken çok düz durmaya ve kendini şınav pozisyonuna geçtiğinde mümkün olduğu kadar durmaya özen göstermelisin. Bu egzersizi de günde birkaç kez tekrarlayabilirsin.

Sporla dolu bir hayat yaşar ve günlük egzersizlerini doğru şekilde yaparsan kamburluk başta olmak üzere birçok sağlık sorunu ile rahatlıkla baş edebilirsin. Ancak hayatın akışı içerisindeki risklerin ve olası kötü durumların seni ne zaman bulacağı belli değil. Bunun için QNB Sigorta’nın Sağlıklı Yaşam Plus Ferdi Kaza Sigortası ile hem kendini hem de sevdiklerini risklere karşı güvence altına alabilir, yılda 1 kez ücretsiz chekc-up hizmetinden faydalanabilirsin.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
11 + 2 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.