Fazla Tuzun Sağlığın İçin Zararları

Buradasınız

Ye-İç 15 Mart 2023

tus, sağlık, besin, beslenme, vücut

Doğanın bize sunduğu her şey gibi tuz da vücudumuz için gerekli olan ve suyun vücudumuzda tutulması, kas ve sinirlerin çalışmasının desteklenmesi için son derece faydalı olan besinlerden biri. Birçok besinin temel olarak bileşeninde bulunan tuz aynı zamanda denizlerden, kayalardan, göllerden de elde ediliyor. Ancak kişi günlük ihtiyaç duyduğu tuz miktarının üzerine çıkması durumunda sağlığı açısından oldukça da zararlı olabilen bir besin. Tuz tüketiminde aşırıya kaçmak ve gün içerisindeki alımı yoğunlaştırmak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. . Dünya Tuza Dikkat Haftası’nda tuzun sağlığın için zararlarını bir kez daha hatırlamaya ne dersin?

Tuz hem sağlıklı hem değil
tus, sağlık, besin, beslenme, vücut

Tuz, vücudumuz için hem sağlıklı hem de fazla tüketildiğinde bir o kadar da sağlıksız olan besinlerden biri. Birçok temel işlevimiz için gerekli olan tuz miktarı, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre günde yaklaşık 5 gr kadar. Tuzun besinlerin içerisinde doğal olarak bulunduğu göz önüne alınırsa yemekleri tüketirken eklenen her tuz, bu miktarın da aşılması anlamına geliyor. Fazla tuz tüketimi başta kalp-damar hastalıkları olmak üzere hipertansiyon, böbrek rahatsızlıkları, obezite, diyabet, bazı kanser türleri ve kemik rahatsızlıkları gibi sorunlara neden olabiliyor. Buna ek olarak tuzun içerisinde bulunan sodyum miktarının vücudumuzda artması bedenimizin daha fazla su tutmasına ve dehidrasyon adı verilen rahatsızlığın doğmasına neden oluyor. Bu da böbrek ve karaciğerimiz başta olmak üzere vücudumuzda birçok farklı noktada sorunların doğmasının yolunu açıyor.

Fazla sodyum hastalık olasılığını çoğaltıyor

tus, sağlık, besin, beslenme, vücut

Sodyum temel olarak vücudumuzda kalsiyum emiliminin azaltılması ve kullanımının da engellenmesini sağlayan minerallerden biri. Bu da kemiklerimizin üzerinde gözeneklerin oluşması ve var olan kemik kütlesinin azalmasının önünün açılmasına yol açıyor. Fazla tuzlu besinler tüketildiğinde vücudumuzdaki sodyum oranı da arttığından kemik sağlığımızla ilgili ciddi riskler ortaya çıkıyor. Kemiklerde erime, kırılma riskinin artması gibi farklı sorunlar tuz tüketimiyle birlikte meydana gelebiliyor.

Böbreklerin en büyük düşmanı

tus, sağlık, besin, beslenme, vücut, kalp

Tuzun sağlığımıza en büyük zararlarından biri de böbreklerimiz üzerinde oluyor. Birçok farklı böbrek fonksiyonu bozukluğuna neden olan aşırı tuz tüketimi, aynı zamanda onikiparmak bağırsağı, mide ülseri ve kanser risklerinin de artmasını sağlıyor. Böbreğimiz günlük olarak ihtiyacımız olan tuzu alarak gerisini atmak üzerine çalışan bir organımız. Günde 5 gramdan fazla alınan tuz böbreğimizin süzüp atacağı miktarı geçtiği için orada kalıyor ve zaman içerisinde fonksiyon bozukluklarına neden olan farklı hastalıkları doğuruyor.

Bunun dışında vücudumuzun sodyum ve klor dengesinin sağlanmasından sorumlu olan hormonlarımız böbrek üstü bezleri tarafından salgılanır. Aşırı tuz tüketimi yapıldığında vücudumuza çok daha fazla sodyum girdiğinden böbreklerimiz bunu suyla atılması için hücrelerimize mesaj gönderir. Hücreler bu işleme başladığında ise olması gerekenden çok daha fazla su atılır ve dehidrasyon sorunu başlar.

Mideye de zararı var

tus, sağlık, besin, beslenme, vücut, cips

Tuzun verdiği zararlardan bir diğeri de mide mukozasının üzerinde oluşturduğu hasarlardır. Yüksek sodyum içeren besinlerin neden olduğu bu durum, mukoza yapısının bozulmasına ve buna bağlı olarak da Helikobakter pilori adı verilen bakterilerin mide içinde sayısının artıp daha uzun süreli yerleşmesine neden olur. Bu da farklı mide hastalıklarının ortaya çıkmasının yolunu açar. Bu nedenle tuzlu gıdalar, tütsülenmiş ve salamura gıdalardan uzak durmak gerekir.

Tuz tüketimini nasıl azaltabilirsin?

tus, sağlık, besin, beslenme, vücut, yemek

İlk olarak yapman gereken tuzluğu sofradan kaldırmak ve yemekleri hazırlarken de tuzdan mümkün olduğunda uzak durmaktır. Az tuzlu yemeye kendini alıştırmalı ve bunu çevrendekilere de öğütlemelisin. Tuz yerine yiyecekleri tatlandırmak için baharatları tercih edebilirsin. Alışveriş yaparken aldığın besinlerin içerisindeki tuz miktarlarına da bakmayı ihmal etmemelisin. Cips, ketçap, turşu gibi içinde aşırı oranda tuz bulunan yiyeceklerden uzak durmalısın. Bu konuda uzmanların uyarılarını da dinlemeli ve zaman zaman kendi tuz miktarlarını da kontrol etmelisin.

Tuzu hayatından çıkararak ya da tüketimini azaltarak çok daha sağlıklı bir hayata adım atman mümkün. Tuzun vücuduna verdiği zararları aklından çıkarmadan ve eline her tuzluğu aldığında bunları düşünerek sağlıklı bir ömre sahip olabilirsin. Ancak bunun dışında hayatın normal akışı içerisinde sağlığınla ilgili ihtiyaç duyacağın anlar için de QNB Sigorta’nın Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nı tercih edebilirsin. Ek birçok sağlık hizmetini de ücretsiz alabileceğin bu sigorta ile özel sağlık kuruluşlarında SGK dışında ek bir ücret ödemeyeceksin

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
4 + 4 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.