Uzayda Tarım Nasıl Yapılıyor?

Buradasınız

Yaşa 24 Ağustos 2022

uzay, tarım, gelecek, dünya

Evrende bildiğimiz ve bize yuva olabilecek tek gezegen olan dünyamız, üzerindeki tüm canlı ekosistemini besleyecek şekilde olağanüstü bir ekolojik döngüye sahip. Tüm canlıların tüketebileceği çeşitte meyve ve sebze sunan dünyamızda, doğru ve sürdürülebilir şekilde tarım yapılması halinde hepimize yetecek ölçüde besin bulmamız mümkün. Ancak özellikle son yıllardaki kötü tarım uygulamaları, toprağı ve suyu kirleten kimyasalların daha sık kullanımı, tarım arazilerinin yok edilmesi, doğal afetler gibi birçok sebebe bağlı olarak doğal ve ekolojik tarım dengesi bozulmuş durumda. Bunun çaresi ve alternatifi olarak da uzayda tarım gösteriliyor. Toprak olmadan üretim yapılmasını sağlayacak ve gelecekte daha geniş kitlelerin beslenmesine olanak sunacak uzay tarımı hakkında merak ettiklerini bu yazımızda bulabilirsin. 

Uzay tarımı nedir?

uzay, tarım, gelecek, dünya, astronot

Tarım genel olarak bitkisel ya da hayvansal gıdaların yeniden üretilmesi, daha verimli ve kaliteli hale getirilmesi, sağlanan ürünlerin uygun şartlarda saklanmasının sağlanması, işlenmesi ve yeniden değerlendirmesine verilen isimdir. Her geçen gün artan nüfusun doğru ve yeterli derecede beslenmesi ve nesillerin devamının sağlanması için son derece gereklidir. Uzayda tarım ise toprağa bağlı kalmadan, farklı biyoteknolojik uygulamalarla ürünlerin uzay şartlarında üretilmesinin sağlanmasıdır. Yakın gezegenler ya da Ay gibi uydularda tarım yapılabilmesi için yapılan çalışmalar olarak da ifade edilebilir. Uzay istasyonları ya da farklı noktalarda kurulacak araştırma ve yerleşim bölgelerinde topraklı şekilde tarım yapılabilmektedir ancak bu hem sürdürülebilir değildir hem de geniş kitlelere yetecek kadar ürün çıkarılamamaktadır. Besinlerin temeli topraktır ve uzayda tarım yapabilmek demek toprak olmadan bunu başarmayı gerektirmektedir. Bilim insanları son dönemde uzayda tarım çalışmalarını hızlandırmak için topraksız tarım uygulamalarına ağırlık vermektedir.

Uzayda ürün yetiştirmek zor

uzay, tarım, gelecek, dünya, laboratuvar

Uzayda herhangi bir ürünü yetiştirmek, ortamın kendi doğal şartlarına uygun olarak oldukça zorlu olmaktadır. Uzayın kendisine has özellikleri bitki yetiştirilmesinin önüne birçok engel koymaktadır. Bunların başında atmosfer ve toprak olmaması, yapay aydınlatmalar, köklendirme malzemelerinin yetersizliği, sınırlı topraklı ya da kullanılabilir alanlar, kimyasal kullanımlarının zorluğu, yer çekiminin az olması gibi unsurlar sayılabilir. Bilim insanları bu ve benzeri durumların önüne geçebilmek için topraksız tarımın dışında bitki melezlemeleri, besleyiciliği ya da verimi artırılmış ürün üretimleri, genetik değişimler ve iyileştirmeler gibi uygulamalar üzerinde yoğun şekilde çalışmaktadır.

Toprak neden önemli?

uzay, tarım, gelecek, dünya, astronot, laboratuvar

Toprak, bir ürünün yetişmesi sırasında ona gerek duyduğu mineralleri ve diğer tüm maddeleri veren ana unsurdur. Işık ve suyla birlikte tarımın ana bileşenlerinden biridir. Dünyamız, bizlere son derece verimli toprak alanları sunduğu için tarım uygulamalarının gerçekleştirilmesi zor değildir. Ancak uzayda şu ana kadar verimli şekilde bir tarım faaliyetinin yapılabileceği toprak bulunamamıştır. Ay gibi yerlerde toprak vardır ancak burada tarım yapılacak toprağın da besin öğeleri açısından zengin olması gerekmektedir. Toprağın içerisinde ayrıştırıcı ve dönüştürücü bakterilerin bulunması, bu bakterilerin yaşaması için de oksijen olması gerekir. Bunlar uzayda bulunmamaktadır. Yine toprakla ilgili diğer bir durum da topraktaki besin öğelerini bitki köklerine taşıyacak olan mantar gruplarının varlığıdır. Farklı gezegen ve uydularda toprak olsa bile tarım için bu genel şartların sağlanması hayati önem taşımaktadır. Çalışmalar hızlansa da şu ana kadar topraksız tarım yapılabilecek şartlar tam olarak sağlanabilmiş değildir.

Uzayda tarım çalışmaları son hızla devam ediyor

uzay, tarım, gelecek, dünya

Uzayda tarım her ne kadar zorlu olsa da bilim insanlarının bu alandaki çalışmaları da son hızla devam ediyor. Kısıtlı alanlar, ışık, su, düşük yerçekimi gibi sorunlara eğilen birçok farklı çalışma aynı anda yürütülüyor. Bu alandaki çalışmaların öncüleri de diğer uzay araştırmalarında olduğu gibi yine Ruslar ve Amerikalılar. Uzaya ilk tohumları Amerikalılar 1971 yılında gönderdi. Ay’ın çevresinde 500 ağaç tohumunu dolaştırmış ve uzay şartlarına dayanmalarını ve yaşamlarına devam etmelerini sağladı. Uzayda yetiştirilen ilk bitki ise Rusların Salyut-7 isimli istasyonunda, 1982 yılında filizlendi. Salyut-7’de bulunan “Python-3” bitki yetiştirme makinesi, içine yerleştirilen tohumları otomatik şekilde ekip sulamış ve tohumların açmasını sağlamıştır. Bunun ardından Amerika’nın Gravi-1 ve Gravi-2 gibi deneylerinde ve farklı uzay programlarında tohumların ekilmesi, açması, büyütülmesi ve devamlılığının sağlanması için çalışmalar yapılmıştır. Ay’da ilk kez bir biyolojik maddenin geliştirilmesini ise Çinliler sağlamıştır. 2019 yılında Chang'e 4 adlı insansız uzay aracı, Ay'ın güney kutbundaki Aitken havzasını incelemek üzere "karanlık yüz" olarak bilinen bölgeye inmiş ve pamuk tohumlarının filizlendirilmesi sağlanmıştır.

Bu alandaki çalışmalar dünyamızda yaşanan iklim krizi ve gıda sıkıntısına çare olmak amacıyla son hızla devam ediyor. Araştırmacılar uzay ortamında ve belki de farklı gezegen ya da gök cisimlerinde tarım yaparak gelecek nesillerin bundan faydalanması için çalışıyor.

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 1 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.