Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı İçin Altın Öneriler

Buradasınız

Sev 01 Ağustos 2017

Hamilelik döneminde anne adaylarının en sık yaşadığı sorunlardan biri diş ve diş etleri sorunlarıdır. Bu sorunların önlemek ve hamileliğe bağlı değişen hormon seviyeleri nedeniyle diş kayıpları yaşamamak için bu dönemde iyi bir ağız bakımı yapmanız şart. Hamilelik döneminde yaşanan diş kayıplarının temel sebebi sahip olacağınız bebeğin varlığı değildir. Hormonal değişimler, tükürük biyokimyasının değişimi, tüketilen gıdalardaki farklılaşmalar, diş üzerindeki bakteri ve plaklar diş çürüklerine ve kayıplara sebep olabilir. İşte hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığınız için dikkat etmeniz gerekenler.

Sabretmeyi Öğrenin

Hamilelikte bir kadın hayatının en bilge zamanlarını yaşar. Yaşı kaç olursa olsun her an yeni bir şey öğrenir ve bunu hayatına entegre etmeyi başarır. Bu zaman diliminde de çevreden duyulan ‘Her hamilelik bir diş kaybettirir’ tarzı düşüncelere kulak asmamak gerekir. Unutmayın ki bu süreç 9 aylıktır ve o anın güzelliği ile sabredilirse çabucak geçecektir.

Rutin Bakımın Bozulması Yanlış Bir Harekettir

İlk dönemlerde yaşanan bulantı ve kusmalar ile asidik bir ortamın etkisinde olan ağız, doğrudan uygulanan diş fırçalama yüzünden aşınmalara ve diş hassasiyetine sebep olabilir. Fakat bunun aksi daha kötü sonuçlara yol açabilir. Ağız ve diş sağlığını ertelemek yapılabilecek en büyük hata olacağından yaşanan durum sonrası ağzı öncelikli olarak çalkalamak ve her öğünden sonra diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığını kaybetmemek gerekir.

Gargaralar Hayat Kurtarıcı Olabilir

Dişlerde plak oluşumu diş çürümelerinden kayıplarına kadar birçok zarara yol açar. Hamilelikte diş fırçalamanın yanı sıra gerekirse doktor kontrolünde kullanılabilecek ek temizleyicilere başvurmak gerekir. Yaşanılan bu hassas süreçte alışkanlıklara ek olarak flouridli ağız gargaraları ya da evde hazırlanabilecek ılık tuzlu su gargaraları kullanılarak çürük ve plak kontrolü sağlanmalıdır.

Öğün Araları Tuzak Yollar Olabilir

Arzu edilen öğün dışı kaçamak yiyecekler çoğu zaman ruhunuzu ve midenizi tatmin etse de ağız ve diş sağlığınız için zararlı bir etki yaratabilir. Öğün aralarında kurutulmuş meyve yahut karamel gibi yapışkan ve şekerli gıdalardan olabildiğince uzak durulmalıdır. Aksi söz konusuysa diş hassasiyetini önlemek amaçlı diş fırçalama sayısı üç ya da dörde çıkarılabilir.

Sağlığı Sağlıklı Besinler ile Pekiştirebilirsiniz    

Hamilelik birçok konuda en hassas olmanız gereken dönemdir. Beslenme de bunların başında gelir. Hamileler hem kendilerinin hem de bebeklerinin sağlıklarını korumak için beslenmelerine çok dikkat ederler. Dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenilmezse, bebek gelişimi de dahil olmak üzere ağız ve diş sağlığı sekteye uğrayabilir. Özellikle meyve-sebze, tahıl, süt, et, yumurta ve balık başta olmak üzere A, C ve D vitamini içeren gıdalar tüketilmelidir.

En Hassas Noktada Doktorunuzun Yanında

Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığınızı korumada size en çok yardımcı olacak kişi doktorunuzdur. Var olan bir ağrının üstüne yatmamak ya da o soruna basit ve geçiştiren türden çözümler sunmamak gerekir. Sonuçta hamilelik sürecinde yanlış kullanılan bir ağrı kesicinin bile zararı aşikâr. Bu yüzdendir ki gerekirse her ay doktor muayenesi oldukça faydalı olacaktır. Atılan her adımda onunla birlikte hareket etmeye özen gösterin.

Hamilelik döneminde sağlığınızı korumak için atacağınız en güzel adımlardan biri de İkisi Gülen Yüzler Ferdi Kaza Sigortası yaptırmak. Gelin hem kazalara karşı bir adım atın, hem de ağız ve diş sağlığınızı koruyun. Bu sigorta ile birlikte QNB Sigorta Ayrıcalıklar Kulübü’ne ücretsiz üye olarak diş hekimi muayenesi, diş taşı temizliği ve diş röntgeni hizmetlerinden yılda iki kez ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
15 + 5 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.