Dünyadaki Çay Çeşitlerini Biliyor Musun?

Buradasınız

Sev 21 Mayıs 2022

çay, tür, dünya, bitki

Çay, dünyada sudan sonra en çok tüketilen ikinci içecektir ve onu diğer içeceklerden özel kılansa sağlık üzerindeki olumlu etkileridir. Türlerine göre değişmekle birlikte sağlık üzerinde önemli faydaları bulunan çayı; yetiştiği bölge, iklim ve geçirdiği işlemlere göre farklı aromalara sahip oluyor. Zaten yeşil çayı siyahtan, oolong çayını beyaz çaydan ayıran en önemli özellikler de fabrikalardaki bu işleme süreçleri. Peki çaylar arasında birini diğerinden ayıran temel özellik nedir? Ya da neden hepsi aynı yapraktan üretiliyor olmasına rağmen bazı çaylar yeşil ya da bazıları siyahtır? Dünya Çay Günü’nde çaylar arasındaki farklara birlikte kısaca bir göz atalım.

Çaylar arasındaki ne farklar var?

çay, tür, dünya, bitki

Bir çayı, diğerinden ayıran en önemli fark, yetiştiği toprak ve çay tarlasının bulunduğu yüksekliktir. Yükseklik, çayın kokusu, rengi ve tadı üzerinde doğrudan etkili bir faktördür. Çayın tadı ise toplanan yaprakların türüne bağlı olarak değişir. Yaprak ne kadar taze olursa ve toplama işi ne kadar profesyonel yapılırsa, elde edilen tat o kadar iyi olacaktır. Çay türlerini belirleyen temel faktör ise fabrikadaki işlenme süreçleridir. Sırasıyla toplama, kurutma, rulolama ve oksitlenme süreçlerinden geçirilen çaylar, farklı türlere ayrılarak müşteriye sunulurlar. Çay yaprağının işlenmesi sırasında çay aromasının oluşumu, yaprağın kendisine, yetiştiği bölgeye, iklim ve üretim koşullarına doğrudan bağlı olarak değişen karmaşık bir işlemdir. Burada özellikle kurutma ve oksitlenme aşamaları, aroma konusunda çok etkilidir.

Beyaz çay

çay, tür, dünya, bitki, beyaz

Çay yapımındaki en önemli adım, çay tiplerine bağlı olarak [yeşil çay (oksidasyona uğramamış), beyaz çay (oksidasyona uğramamış), oolong çayı (oksidasyona kısmi uğramış), siyah çay (tam okside olmuş)] yaprakların farklı aşamalarda ısıtma yoluyla oksidasyona uğramalarının engellenmesidir. Son zamanlarda popülerliği giderek artmaya başlayan beyaz çay, çay yaprağının en az oksitlenmiş halinden elde edilir. Çayın rengi çok açıktır ancak tam anlamıyla beyaz değildir. Bir hasat sırasında sadece 2-3 kilo toplanabildiği için nadir olarak tüketilir. Tarladan alınan tomurcuklar, enzimleri yok etmek için buharda bekletilir ve kurutucuda veya güneşin altında kurutulmaya bırakılır.

Yeşil çay

çay, tür, dünya, bitki, yeşil

Yeşil çay, çay yapraklarının enzimlerini yok etmek amacıyla buharda bekletilmesi ile elde edilir. Yapraklar, el veya makine ile rulo haline getirilir ve suları sıkılır. Yaprakların suları çaya tadını verir. Rulo halindeki yapraklar ardından açılır ve kurumaya bırakılır. Yeşil çayın işlenme süreci oldukça zahmetlidir çünkü kurutma zamanındaki değişiklik çaya tadını veren yaprakların fermentasyonu ile sonuçlanabilir.

Siyah çay

çay, tür, dünya, bitki, siyah

Yeşil, beyaz ve oolong çayı gibi, siyah çay da Camellia Sinensis bitkisinden elde edilmektedir. Aralarındaki fark, çay yapraklarının işlenme şeklinde yatmaktadır. Camellia Sinensis yaprakları toplandıktan sonra hızlı bir şekilde kurutulmazsa, çok geçmeden solmaya ve okside olmaya başlar.

Siyah çay, yapraklarının renginin yeşilden kahverengiye dönmesini ve doğal olarak bulunan bileşenlerinin değişmesine neden olan önemli bir oksidasyona uğrar. Siyah çay, sağlığa faydası olduğu düşünülen, flavonoid, kafein ve L-teanin gibi birçok doğal bileşenleri içermektedir.

Oolong çayı

 

 

çay, tür, dünya, bitki, oolong

Oolong çayları yarı fermente çaylardır ve doğal tadını korumak için kısmen kurutulur. Önce iki yaprak ve bir tomurcuk toplanır (genellikle sabah erkenden). Ardından yapraklar kapalı ortamda yarı kurutulur. Yapraklar kırmızıya döndüğünde (yaprakların %30’u kırmızı rengi alır, %70’i yeşil), çayın tadı ve kokusunu elde etmek için el veya bir makine ile toplanarak tekrar elden geçirilir. Son olarak kömür ateşinde kurulur. Diğer çaylarla karıştırılır.

 

 

 

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
15 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.