Prostat Hakkında Bilmen Gerekenler

Buradasınız

Sev 05 Mart 2023

Prostat, erkek, sağlık, hastalık, yaşlılık

Erkek sağlığını tehdit eden en önemli rahatsızlıklardan biri olan ve özellikle 50 yaş üstü erkeklerde sıklıkla görülen prostat hastalıkları, önlem alınmadığı taktirde kansere kadar giden sonuçlara neden olabilmektedir. Sadece erkeklerde bulunan ve bir salgı bezi olan prostatla ilgili rahatsızlıklar kimi zaman yavaş ve sinsi ilerlemesine rağmen çoğu durumda birçok belirti ile kendini göstermektedir. Prostatla ilgili merak ettiğin detayları bu yazımızda bulabilirsin.

Prostat nedir?

Prostat, erkek, sağlık, hastalık, yaşlılık

Prostat, erkeklerde idrar torbasının hemen altında yer alan bir salgı bezidir. İçerisinden idrar kanalının ve spermleri testislerden getiren ve van deferens adı verilen tüplerin geçtiği bir organdır. Temel fonksiyonu meniyi oluşturan sıvının bir bölümünü üretmek ve salgılamaktır. Genel olarak büyüklüğü orta bir ceviz boyutundadır. Farklı nedenlere bağlı olarak prostat iltihabı, iyi huylu prostat büyümesi ya da prostat kanseri gibi değişik hastalıklar bu salgı bezi üzerinde ya da çevresinde ortaya çıkabilmektedir. Spermlerin korunmasını sağlayan sıvının üretilmesinin yanında mesanenin ağzının sıkılması ve olası idrar kaçırmalarının önlenmesinden de sorumludur.

Prostat neden büyür?

Prostat, erkek, sağlık, hastalık, yaşlılık

Prostat bezi, tüm erkeklerde ergenliğin ilk dönemlerinde büyümeye başlar ve yaklaşık olarak 2 katına çıkar. 25-30 yaşlarından itibaren de normal seyrinde ilerleyerek büyümeye devam eder. Her erkekte farklı oranlarda ve hızlarda büyümesini sürdürür. Genel olarak prostatın neden büyüdüğüne ve bu süreci neyin tetiklediğine dair bir bilgi yoktur. Uzmanlar erkeklik hormonu (testosteron) ve östrojenin hormonlarında meydana gelen değişikliklerin bu sürece neden olduğunu göstermektedir. 50 yaş üzerindeki erkeklerin hemen hemen yarısında prostat büyümesi görülürken 60 yaş ve sonrasında bu oran yüzde 65’lere kadar çıkmaktadır. 80 yaşına gelen erkeklerde ise büyüme yüzdesi 90 civarına çıkar. Bu büyümenin sonucunda da çeşitli hastalıklar meydana gelebilmektedir.

Prostat hastalıklarının belirtileri nelerdir?

Prostat, erkek, sağlık, hastalık, yaşlılık

Prostat bezi tüm erkeklerde büyümesini sürdürür ve zaman içerisinde idrar kanallarını da sıkıştırmaya başlar. İdrar yapmaya yarayan organ olan idrar torbası temel olarak kaslardan oluşan bir yapıya sahiptir. Prostatın büyümesi ve kendisini sıkıştırmasına tepki olarak idrar torbası da kaslarını gevşetir ve kuvvetli şekilde kasılmaya başlar. Bunun sonucu olarak da çok sık tuvalete gitme, geceleri idrar yapma, bir anda gelen kuvvetli tuvalet hissi gibi durumlar ortaya çıkabilir. Zaman zaman bu duruma idrar kaçırma da eşlik edebilir. Zamanla prostat büyüdükçe idrar torbası da kaslarını aşırı çalıştırır ve yorulur. Bu durum sonucunda da idrarın zor çıkması, çatallı çıkması, kesik kesik idrar yapımı, idrarın yapılmasına rağmen halen içeride idrar var hissi gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Buna zaman zaman kasık, kalça, sırt ve bel de ağrılar eşlik edebilir. 

Prostat hastalıklarının tanısı nasıl konur?

Prostat, erkek, sağlık, hastalık, yaşlılık

Ortaya çıktıkları ilk dönemde prostat hastalıkları genel olarak herhangi bir belirti sunmamaktadır. Bunun için hastaların bir şikayeti olmadığından doktora gitme ihtiyaçları da olmamaktadır. Ancak belirgin şikayetler ortaya çıktığında doktora başvurmak ve gerekli tanılar için destek almak önemlidir. Prostat ilk olarak parmak prostat muayenesi ile tanı alabilir. Buna ek olarak PSA (Prostat Spesifik Antijen) testi, idrar analizi, radyolojik görüntülemeler (ultrasonografi, multiparametrik prostat MR), prostat biyopsisi (MR/US Füzyon Prostat Biyopsi) gibi yöntemlerle hastalığın tanısı konabilir.

Prostat hastalıklarının tedavisi nasıl yapılır?

Prostat, erkek, sağlık, hastalık, yaşlılık

Prostat hastalıklarının tedavisinde belirleyici unsur tanı sonrasında hastalığın hangisi olduğu, durumu, seviyesi, hastanın durumu ve şikayetleridir. Hastalığa ek olarak ortaya çıkan bazı fiziksel ve fonksiyonel durumlar da tedavinin seyrini değiştirebilmektedir. Şikayetlerin sıklığı ve şiddetine göre doktorlar uygun tedavi yöntemlerinden birini seçebilirler. Düzenli takip ve ilaç tedavileri prostat hastalıklarında en sık tercih edilen yöntemler arasındadır. Buna ek olarak Bipolar TUR-prostatektomi, Lazer Greenlight prostatektomi, Holmium Lazer ile yapılan prostat ameliyatı (HoLEP) gibi cerrahi tedavi yöntemleri de zaman zaman tercih edilebilmektedir. Prostat kanseri gibi ileri vakalarda ise kemoterapi ya da radyoterapi gibi farklı tedavi seçenekleri de devreye girebilmektedir.

Prostat hastalıkları yaşamın herhangi bir evresinde her erkeğin yaşayabileceği sorunlar arasındadır ve erken teşhis hemen her hastalıkta olduğu gibi çok önemlidir. Bunun için 40’lı yaşlarla birlikte düzenli kontroller ve tetkikler prostat hastalıklarında büyük önem taşımaktadır. Buna ek olarak hayatın sana ve sevdiklerine getirebileceği hastalıklara karşı QNB Sigorta’nın sunduğu Uzun Süreli Hayat Sigortası bir güvence kalkanı oluşturabilirsin. Beklenmedik risklere karşı kendini ve sevdiklerini güvence altına alabileceğin bu sigorta ile sağlıklı bir hayat için önemli bir adım atabilirsin.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
6 + 7 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.