Koronavirüs Nasıl Tedavi Ediliyor?

Buradasınız

Sev 20 Mart 2020

2019 yılında başlayan ve hızla tüm dünyaya yayılarak küresel bir salgın haline gelen Koronavirüs, her gün daha fazla kişiyi etkilemeye devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre şu ana kadar 191.000 kişiden fazla kayıtlı teşhis konuşmuş vaka bulunuyor. Çin’den başlayarak dünyanın hemen her bölgesinde etkisini günden güne artıran Koronavirüs için tüm sağlık otoriteleri seferber olarak tedavi yöntemleri üzerinde çalışıyorlar. Şu ana kadar net bir sonuca ulaşılamasa da hem ilaç tedavisi hem de aşı için önemli ve ciddi adımlar atılmış durumda. İşte Koronavirüs tedavisinde gelinen son nokta…

COVID-19 isimli virüsün neden olduğu Koronavirüs, doğrudan diğer insanlardan yakalanabilen bir hastalık. Hastalık; kişiden kişiye, COVID-19'lu bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında veya nefes verdiğinde yayılan küçük damlacıklardan yayılabilir. Bu damlacıklar kişinin etrafındaki nesnelere ve yüzeylere düşer. Diğer insanlar daha sonra bu nesnelere veya yüzeylere dokunduktan sonra gözlerine, burnuna veya ağzına dokunduğunda COVID-19'a yakalanabilirler. Bu yüzden hasta olan bir kişiden 1 metreden daha uzak durmak önemlidir.

Dünyanın her yerinde faaliyet gösteren sağlık otoriteleri, kurumlar ve araştırma merkezleri Koronavirüsün yayılması, tedavisi ve nasıl önleneceği konusunda araştırmalar yapmaya devam ediyorlar. COVID-19 virüsünün insanları, yaşlıları ve önceden mevcut tıbbi durumları ve hastalıkları (yüksek tansiyon, kalp hastalığı, akciğer hastalığı, kanser veya diyabet gibi) nasıl etkilediğini öğrenmeye yönelik çalışmalar da bir yandan devam ediyor.

 

Antibiyotikler Koronavirüs tedavisinde etkili mi?

Birçok hastalığın tedavisinde doğrudan kullanılan ve etkili bir çözüm olan antibiyotikler bu yeni virüsle olan savaşımızda pek etkili gibi görünmüyor. Uzmanlar antibiyotiklerin sadece bakteriler üzerinde etkilerini gösterdiklerini, virüslere karşı ise pek de görevlerini yapamadıklarını söylüyorlar.

Koronavirüs için geliştirilen bir aşı var mı?

Birçok ülke ve kurum farklı denemeler yapsa da ve hemen her gün basına aşının bulunduğu haberleri yansısa da henüz tedavisi ve etkisi kanıtlanmış bir Koronavirüs aşısı yok. Dünya Sağlık Örgütü liderliğinde yapılan çalışmalar yakın zamanda aşının çıkacağını ve tedavi için kullanılacağını gösteriyor.

Koronavirüsün bir ilacı var mı?

Koronavirüs için etkisi kanıtlanmış bir ilaç da bulunmamaktadır. Benzer semptomlar gösteren hastalıklar için kullanılan ilaçlar Koronavirüs tedavisinde de uygulanmaktadır ancak bunlar kesin çözüm yaratmamaktadır. Bugüne kadar, COVID-19'u önlemek veya tedavi etmek için aşı ve spesifik bir antiviral ilaç yoktur. Ciddi hastalığı olan kişiler hastaneye yatırılmalıdır. Çoğu hasta destekleyici bakım sayesinde iyileşir.

Kaynakça:

https://www.who.int/

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 13 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.