Bahar Alerjisi Hakkında Bilmeniz Gereken 6 Şey

Buradasınız

Hareket Et 25 Nisan 2018

Bahar sunduğu sayısız güzellikleri, doğası ve canlılığı ile en güzel mevsimlerden biri. Bahara dair bunca güzellik varken zaman zaman bahar alerjisi gibi can sıkıcı unsurlar da karşımıza çıkmıyor değil. Ağaç ve çiçeklerden çıkan polenlerin solunumu yoluyla can sıkıcı bir hal alan bahar alerjisinde bilmeniz gereken önemli noktalar var. Bahar alerjisine dair bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken 6 önemli faktörü sizler için derledik.

Bahar Alerjisi Nedir?

Bahar ayının gelmesiyle birlikte en sık görülen rahatsızlıklardan biri bahar alerjisidir. Baharın ilk aylarıyla başlayan ve sonraki aylarda devam eden polenlerin, havaya yayılmasıyla birlikte burun kaşıntısı, hapşırma, nezle, gözlerde sulanma, kaşınma gibi alerjik nezle, göz alerjisi ve astım hastalığının belirtilerinin görülmesine bahar alerjisi denir. Bahar alerjisi mevsimseldir. Her yıl belli zamanlarda ortaya çıkar ve sonra kaybolur. Genellikle polenlerden kaynaklandığı için polen alerjisi olarak da bilinmektedir.

Belirtileri Nelerdir?

Havaların yavaş yavaş ısınması ve bahar mevsiminin ilk günleriyle birlikte artan bahar alerjisi, ciddi bir rahatsızlık olmamasına rağmen yaşam şeklini olumsuz etkileyebilmektedir. Özellikle de alerjik sorunları olan kişiler için ciddi sıkıntılara yol açabilir. Bahar alerjileri bazen sadece aşırı bir yorgunluk şeklinde kendini gösterebilir. Öksürük, hırıltı, nefes darlığı, göğüste basınç hissi, rahat nefes alamama, gözlerde sulanma, kızarıklık, kaşıntı, çapaklanma, şişme, göz kapaklarında ağırlık hissi, koku alamama, sık sık hapşırma, burunda akıntı gibi birçok belirti bahar alerjisini işaret eder.

Bahar Alerjisini Neler Tetikler?

Polen, aynı tip bitkilerin döllenme amacıyla havaya salınan ve rüzgar nedeniyle etrafa dağılan küçük parçacıklardır. Bu parçacıklar, farklı boyutlarda ve ağırlıklardadır. Çoğunlukla ağaçlar (kızılağaç, fındık ağacı ve huş ağacı), çayır çimenler veya yabani otlardan salınan polenler bahar alerjisine neden olmaktadır. Bahar alerjisine yol açan etkenlerden bir diğeri de küf sporlarıdır. Olgun mantarlarda bulunan ve aynı polenler gibi atmosferde yayılan küf sporları da özellikle ilkbaharda alerji belirtilerini ortaya çıkaran nedenler arasında yer alır.

Kimlerde ve Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Her yıl aynı zamanlarda kendinizi iyi hissetmiyorsanız siz de bahar alerjisine sahip kişilerden biri olabilirsiniz. Bahar alerjisi genellikle 2-3 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Bu yaş döneminden önceki yaşlarda bahar alerjisine sık rastlanmaz, 2 yaş altında bahar alerjisi gelişme riski düşüktür. Bahar alerjisi ağırlıklı olarak 5-40 yaş grubundaki kişilerde görülür.

Bahar Alerjisi Nasıl Geçer?

Polenlerin en fazla uçuştuğu sabah saatlerinde açık havaya çıkmamaya özen gösterebilir, ağız ve burnu kapatan maskeler kullanabilirsiniz. Özellikle polenlerin yoğun olduğu dönemlerde açık havada spor yapmamalıdır. Çocuklar sokaktan geldiği zaman giysilerini hemen değiştirilmeli, polen zamanı evde pencereler mümkünse kapalı tutulmalıdır. Evde ve ofiste filtreli klima kullanılmalı ve bu filtreler düzenli aralıklarla temizletilmelidir. Dışarıya çıkmak zorundaysanız gözlük ve şapka kullanmalı, ayrıca günlük kıyafetler yatak odasında çıkarılmamalıdır.

Tedavide Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bahar ya da polen alerjisi belirtileri olan kişiler öncelikle doktora başvurmalıdır. Doktor muayenesi ve gerekli testler sonrasında teşhis koyulmalıdır. Tedavi döneminin yanı sıra kişiler polene karşı korunma yollarını da dikkate almalıdır. Polen alerjisi olanlar yukarıda bahsedilen önlemlerin tamamı yakınına uymalıdırlar. Bahar alerjisinde geçmeyen şikayetler karşısında ilaç tedavisi uygulanır. Doktor gözetiminde antialerjik ilaçlarla hastalık kontrol altında tutulmaya çalışılmalıdır. Diğer bir seçenek kortizonlu damla ve spreylerdir.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 3 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.