Montessori Eğitimi Çocuğunuza Uygun Mu?

Buradasınız

Sev 26 Ağustos 2018

Herkes çocuğunu en iyi şekilde eğitmek ister. Peki siz çocuğunuzu bütün dünyada kabul gören Montessori metodu ile büyütmek ister misiniz? Çocuğunuzun bu eğitim şekline uygun olup olmadığını bilmiyorsanız ve bu eğitim şekliyle ilgili aklınızda soru işaretleri varsa, buyurun sizi içeriğimize alalım.

Montessori Metodu Nasıl Doğmuş?

İtalya’nın ilk kadın doktoru, antropoloji profesörü ve pedagogu Maria Montessori, her çocuğun kendine özgü bir karakterle yetişebileceği bir eğitim metodu üzerine çalışmaya karar verir. 1907 yılında Casa dei Bambini olarak kurduğu anaokulunda çocukların her birini bireysel olarak inceleyerek onların neleri yapmaktan hoşlandığını ve hoşlanmadığını görür. Ve bunun sonucunda çocukların doğumundan 6 yaşına kadar gelişen kişiliği üzerinde etkili olan bir metod geliştirerek Montessori Metodu adlı kitabı yazar.

Deneyimsel Öğrenme

Peki nasıl bir yöntem bu? Öncelikle çocuklar Montessori metodu ile gerçekleşen eğitimde her şeyi deneyimleyerek öğreniyor. Günlük faaliyetleri uygulayan çocuklar, bu sayede deneme ve yanılma yöntemiyle kendilerine en uygun şeyi kendi istekleri doğrusunda yapıyor. Deneme yöntemiyle öğrenme, çocukların ileriki hayatlarında da kendi doğrularını bulmalarını sağlıyor.

Her Çocuğun Hoşlandığı ve Hoşlanmadığı Şeyler Aslında Çok Farklı

Maria Montessori çocukları incelediği süreç içerisinde onların sanıldığının aksine bir iç dünyaya sahip olduğunu görür. Aslında hiçbir çocuk ödül ile cezadan, kalabalık yapılan derslerden, yetişkinler tarafından programlanmış olan eğitimlerden, oyuncaklardan, şekerlemelerden hoşlanmıyor. Çocuklar bu somut şeyleri değil, özgür seçimleri, hareket halinde olmayı, sosyal ilişkileri, baskı altında olmamayı, alıştırmaları tekrar etmeyi ve bazen de sessizliği seviyor.  

Çocukların Özgürlüğü Ön Planda

Montessori eğitiminde bütün çocuklar kendi becerileri doğrultusunda yüreklendiriliyor. Herkesin aynı şeyi yapmak zorunda olmadığı, her bireyin kendine özgü bir becerisi olduğu çocuklara anlatılıyor. Çocukların sürü psikolojisinden hiç hoşlanmadığını anlamış olan Maria Montessori, onlara bireysel alanlar tanıyor. Stresi arttıran ve çocuğu gereksiz bir yarış içine sokan not verme, ödev, sınav gibi kavramlar bu metotta bulunmuyor.  

Çocukları Masa ve Sandalyeye Bağlamayan Bir Sistem

Biz büyükler dahi bütün gün boyunca masa başında olmaktan hoşlanmıyoruz. Maria Montessori de çocukların eğitimi esnasında masaya ve sandalyeye bağlı kalmamaları gerektiğini düşünüyor. Bu yüzden onları eğitim alanı içerisinde olabildiğince serbest bırakıyor. Çocuklar serbest oldukça çok daha rahat bir şekilde öğreniyor.

Karışık Yaş Grupları

Montessori eğitiminde farklı yaş gruplarında çocuklar bir arada eğitim görüyor. Bu sayede küçük olanlar büyüklerden yardım isteyebilirken, büyük olan çocuklar da küçüklere bir şeyler öğretebilmenin mutluluğunu yaşıyor.

Öğretmenden Çok Rehber

Montessori metodu uygulanan sınıflardaki öğretmen aslında daha çok bir rehber görevini görüyor. Burada öğretmenin görevi çocukları birey olarak gözlememek ve onlara akademik materyalleri doğru zamanda vermek. Çocukların sınıfın ortasında herkese hükmeden bir öğretmenden hoşlanmadığını gören Montessori, onlarla birebir çalışmayı tercih ediyor.

Çocuklar İstediği Dersi Yapabiliyor

Montessori metodunda genelde her şey çocuk odaklı olarak ilerliyor. Çocuğun ne istediği ön planda tutuluyor. Elbette çocuk ders esnasında sınıfın ortasında bağırıp çağırması ya da arkadaşlarını rahatsız etmesi bir özgürlük olarak görülmüyor ama nereye oturacağını kendi seçmesi ya da o an hangi dersi yapacağını kendi belirlemesi özgürlüğü ona veriliyor.

Montessori Metodu Materyalleri Nelerdir?

Montessori metodunda oldukça farklı materyaller kullanılıyor. Zekayı ve mantığı geliştirecek materyallerin yer aldığı bu sistemde eğitici ahşap oyuncaklar, küçük yuvarlak halkalar, yap-bozlara yer veriliyor.

Çocuklar Kendi Hatalarını Kendileri Fark Ediyorlar

Montessori metodu ile büyüyen çocukların hatalarını kendi görmeleri sağlanıyor. Çocuk bir hata yaptığında büyüğü, öğretmeni ya da bir arkadaşı tarafından uyarılmıyor. Aynı sınıftaki arkadaşları da zaten bu metot ile yetiştiğinden herkes bu kuralı biliyor. Böylece çocuklar kendi kendilerini düzeltme imkanı buluyor. Bu da kimseye bağlı kalmadan hayata tutunabilmelerini sağlıyor. Bir ebeveyn için çocuklarının kendi ayaklarının üzerine durabildiğini görmek, kuşkusuz çok değerli. Size bir şey olsa dahi çocuklarınızın geleceklerini garanti altına almak istiyorsanız, Aileme Değer Ferdi Kaza Sigortası tam size göre.

Çocuklar Barış Eğitimi Alıyor

Savaş döneminde yaşamış olan Maria Montessori çocukların, büyüklerin bu kötü oyunlarından etkilenmemesini amaçlamış. İnsanın mimarının çocuklar olduğunu düşünen Maria Montessori, eğitimlerinde barışı da işlemiş. Dünyanın gidişatının çocuklarımıza barışı öğretmekle düzelebileceğine inanan bu metod, bireysel barışın toplum barışını da getireceğini gösteriyor.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 7 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.