Yeni Başlayanlar İçin Fitoterapi

Buradasınız

Sev 15 Ocak 2018

Bitkilerle tedavi anlamına gelen fitoterapi şimdilerde popülerleşmiş gibi görünse de tarihi aslında modern tıbbın kökenini oluşturacak kadar eskiye dayanıyor. Fitoterapi nedir sizler için araştırdık…

Önleyici Tedavi

Modern tıp, hegemonyasını ilan ettiği andan itibaren bitkilerden ilaçlar yapılmak suretiyle uygulanan geleneksel yöntemler dışlanmaya, küçümsenmeye başlandı. Oysa son yıllarda modern tıbbın önleyici tedavi konusunda yetersiz kaldığı tartışmaları sık sık gündeme geliyor. Bu yüzden olsa gerek artık modern tıp da fitoterapi gibi geleneksel yöntemlere kulak kabartıyor, onu tanıyor hatta kurumsallaştırarak kendi bünyesine alıyor. Avrupa’da, Amerika’da ve Avustralya’da pek çok tıp kürsüsünde fitoterapi eğitimi verilirken ülkemizde henüz hak ettiği değeri bulmuş sayılmaz. Buna karşın her geçen gün daha çok ilgi çekiyor ve daha çok bilim insanını faydalanmaya çağırıyor.

Bugün kullandığımız pek çok ilaç aslında bitkilerden elde ediliyor. Fitoterapi ise geleneksel “kocakarı” usulü ilaç yapımından daha farklı bir disiplin. Zira modern zamanların sınıflandırma yöntemleriyle bitkilerin faydaları kategorize edilerek standartlaşıyor. Başka bir ifadeyle geçmişin bitkiler dünyasının bilgisi modern bir biçimde yeniden ortaya çıkıyor, tanımlanıyor. Dolayısıyla fitoterapinin bilgisi kişisel deneyimlerden daha fazlasına tekabül ediyor. Bu da bir uzmanlık gerektiriyor.

Kanser Tedavisine Destek

Fitoterapi, özellikle kanser tedavisinde destekleyici bir rol üstleniyor. Diğer taraftan modern tıbbın ihmal ettiği önleyici tedavide ve bağışıklığı güçlendirmede etkili olduğu biliniyor. Kansere karşı korunmada tam destek almak istiyorsanız, beslenmenize dikkat etmenin yanı sıra Kansere İnat Yaşasın Hayat Sigortası yaptırabilir ve maddi manevi rahatlayabilirsiniz.  

Fitoterapi Nasıl İşliyor?

Fitoterapiden faydalanabilmek için hastanın konunun uzmanına gitmesi gerekiyor. Kişinin şikayeti, hassasiyetleri, medikal geçmişi dinlenerek bir yol öneriliyor. Amaç tedavi etmekten ziyade vücudun normal işlevlerini yerine getirmesini ve kendi kendisini iyileştirmesini sağlamak.

Her hasta geçmişiyle, genetik yapısıyla biricik kabul edilir dolayısıyla da her rahatsızlığın çaresi de farklı bitki kombinasyonlarından oluşur. Bitkiler çay, damla, hap ya da krem şeklinde reçete edilirler.

Tedavinin ne kadar süreceği tümüyle hastaya ve rahatsızlığına bağlı olarak değişir. Bazen birkaç saat, bazen birkaç gün, bazen birkaç hafta… Bazı kronik rahatsızlıkların tedavisi daha bile fazla sürebilir.

Yan Etkileri Olur Mu?

Fitoterapi ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de yan etkilerinin olup olmadığı. Nasıl ilaçların yan etkileri varsa bitkilerin de yan etkileri olabilir. Ancak yan etkileri ilaçlarınki kadar tehlike arz etmezler. Ama her şeyden önemlisi konusunda uzman birinin önerisiyle alınıyor olmaları.   

Doktorun Tedavisiyle Çelişir Mi?

Fitoterapistler, modern tıp eğitimi aldıkları için bu konuda endişe etmenize gerek yok. Yani hangi bitkinin hangi tedavilerle nasıl etkileşime gireceği zaten araştırılmış, biliniyor. Önerilen bitkisel kürlerin ne derece işe yaradığını görmek içinse düzenli aralıklarla kontrole gitmek gerekiyor.

Çocuklar İçin Uygun Mu?

Fitoterapi bebekler ve çocuklar için de uygun. Bu yöntemin temel amacı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi olduğu için fitoterapiden asıl olarak herhangi bir hastalık mevzubahis olmadığında faydalanılabilir. Bu yüzden de fitoterapiyi önleyici, destekleyici bir tedavi yöntemi olarak görmelisiniz.  

Fitoterapistten Ne Beklemeliyiz?

  • Detaylı vaka incelemesi, diyet, yaşam tarzı ve duygusal durum değerlendirmesi yapar.
  • Önerilen bitkisel tedavinin nasıl uygulanacağını hastaya net olarak anlatır.
  • Diyet, yaşam tarzı ve stresle baş etmede koçluk yapar.
  • Bazı testler, tetkikler isteyebilir.
  • Tıpkı doktorları gibi hastaların mahremiyetine özen gösterir.
  • Profesyonel olarak çalışır.

Fitoterapist Kimdir?

  • Modern tıbbın öğretisine ve felsefeye hakimdir.
  • Fitoterapi eğitimi veren bir üniversiteden ya da kurumdan diploması/sertifikası vardır.
  • Modern tıbbın teknikleriyle bitkisel tedavi yöntemlerini sentezler.
  • Hastalıklara karşı bütünsel bir tutum sergiler.
  • Size bir birey olarak değer verir.
  • Hastalığı tedavi etmede ve önlem almada makul dozajlarda reçete yazar. Sağlık açısından risk oluşturacak şeylerden kaçınır.  
  • Hastalığın asıl sebeplerini araştırır.
  • Bedenin normal işlevlerini yerine getirmesi için çalışır, kendi kendisini tedavi etmesini olanaklı kılar.
  • Hastayla güven ilişkisi oluşturacak şekilde mesaisini düzenler.
  • Pozitif ve sürdürülebilir değişiklikleri teşvik eder.
  • Beslenme, yaşam tarzı, stresle baş etme ve ruh sağlığı ile ilgili tavsiyelerde bulunur.
  • Doğal yaşam konusunda donanımlıdır.   

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 7 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.