Konsantrasyon Bozukluğu Nedir ve Nasıl Önlenir?

Buradasınız

Hareket Et 25 Ekim 2022

konsantrasyon, odak, sağlık, bozukluk, hastalık

İnsan zihninin belirli bir süre için uyaranlara kendisini kapatması ve çevreden gelen uyarıcılara karşı tepki vermemesi olarak ifade edilen konsantrasyon bozukluğu, hiçbir şekilde içinde bulunulan ana odaklanamama şeklinde kabul ediliyor. Bilişsel ve psikolojik bir rahatsızlık olarak kabul edilen bu durum, hem iş hem de özel hayatta zaman zaman istenmeyen durumlara neden olabiliyor. Günlük verimi oldukça etkileyen ve özellikle çalışan kişiler ya da öğrenciler için oldukça zorlu olabilen konsantrasyon bozukluğu ile ilgili merak edilenleri bu yazımızda senin için derledik.

Konsantrasyon bozukluğu nedir?

konsantrasyon, odak, sağlık, bozukluk, hastalık

Dikkat eksikliği olarak da ifade edilen konsantrasyon bozukluğu, dikkatsizlik, huzursuzluk, hiçbir şekilde organize olamama, zaman yönetiminde sıkıntılar yaşama, işleri sonlandırmada güçlük, sabırsızlık gibi belirtilerle birlikte kendisini gösteren bir durum. Temel olarak bir şeye odaklanamama ve kendini verememe olarak ortaya çıkar. Gün içerisinde belirli bir nedene bağlı olarak meydana gelebilir ve süresi de kişiden kişiye göre değişir. Eğer kişide depresyon, anksiyete, panik atak gibi herhangi farklı bir psikolojik rahatsızlık varsa çok daha hızlı şekilde ortaya çıkabilir. Kişinin zihinsel olarak belirli bir süre kendisini kapatması anlamına da gelir. Dikkatini belirli bir noktaya veremez ve orada sabitlenemez. Dinleyemez ve duyamaz. Konsantrasyon bozukluğunun birçok farklı psikolojik ya da nörolojik sebebi olabilmektedir. Hemen hemen herkeste görülebilir. Bu nedenle uzmanlar kişiyi etkileme derecesine göre bunu bir hastalık olarak kabul edip etmeyeceklerine karar verirler.

Konsantrasyon bozukluğu belirtileri nelerdir?

konsantrasyon, odak, sağlık, bozukluk, hastalık

Çocuk, genç ya da yetişkinlerde aynı sıklıkta görülen konsantrasyon bozukluğu, yaşamın herhangi bir anında ortaya çıkabilir. Konsantrasyon bozukluğu olan kişilerde genel olarak çevreden gelen yönerge ve uyarılara kapalı olma, sorumlusu olduğu işi yerine getirememe, uzun molalar verme, çabuk sıkılma, sabırsız olma, okuduğu ya da dinlediğini anlamada güçlük çekme, unutkanlık, devamlı süren huzursuzluk, kendini güvensiz hissetme gibi durumlar sıkça görülür. Gün içerisinde enerjisiz hissetme, yorgun ya da bitkin olma durumu da buna eklenebilir. Konsantrasyon bozukluğu olan kişiler çok sık hata yaparlar ve oldukça da dikkatsiz olurlar.

Konsantrasyon bozukluğunun nedenleri nelerdir?

konsantrasyon, odak, sağlık, bozukluk, hastalık

Konsantrasyon bozukluğu birçok farklı nörolojik ya da psikolojik etkiye bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Hayatının bir döneminde travma yaşayan kişilerde konsantrasyon bozukluğu görülme olasılığı yüksektir. Depresyon, takıntılı olma hali, yoğun stres, sinirlilik durumu, dengesiz ve yetersiz beslenme, bazı ilaçların yan etkileri, uyku bozukluğu, hipertansiyon ya da diyabet gibi kronik rahatsızlıklar konsantrasyon bozukluğuna neden olabilir. Net ve tam bir sebebi bulunmamakla birlikte sosyal ilişkilerde bozukluk, yoğun sigara ya da alkol kullanımı gibi çevresel etkenlere bağlı olarak da oluşabilir.

Özellikle iş hayatını olumsuz etkiliyor

konsantrasyon, odak, sağlık, bozukluk, hastalık

Konsantrasyon bozukluğu özellikle iş hayatı içerisinde aktif olarak yer alan kişilerde meydana geldiğinde ciddi sorunlara neden olabiliyor. Gün içerisinde kendisini yorgun ve bitkin olarak hisseden bu kişiler, düzenli uyku da alamadıklarından görev ve sorumluluklarını yerine getirmekte zorlanıyor. Stresle baş etmede de önemli zorluklar yaşayan bu kişiler, yaşadıkları tüm olumsuzlukları doğrudan iş yerine yansıtıyor. Çoklu görevlerini yerine getirmekte ve takım çalışmalarında ciddi problemler yaşıyorlar. Aynı şekilde yetersiz bir sosyal yaşama girdiklerinden iletişim açısından da zorlu zamanlar geçiriyorlar. Verimlilik ve başarı da düştüğü için zaman içerisinde kariyerlerinde geriye düşmeye başlayabiliyorlar.

Yaşam tarzında değişiklikler gerekiyor

konsantrasyon, odak, sağlık, bozukluk, hastalık

Konsantrasyon bozukluğu ile başa çıkmak için öncelikle sağlık profesyonellerinden ve doktorlardan destek almak gerekiyor. Uzman desteğinin arkasından zaman zaman ilaçla tedavi yöntemleri de tercih edilebiliyor. Bunun dışında kişinin de günlük hayatında ciddi yaşam tarzı değişikliklerine gitmesi gerekiyor. Kendini geliştirmek ve dikkat yeteneğini artırmak için kendine bir görev listesi yapmak ve gün içerisinde bunları gerçekleştirmek bunlardan biri olarak öne çıkıyor. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme, uyku düzenini sağlama, düzenli egzersizler yapma da konsantrasyon bozukluğu tedavilerinde oldukça faydalı oluyor. Bilişsel ve zihinsel egzersizler de yapmak gerekiyor. Yine düzenli olarak terapiye gitmek ve uzman desteğini kesmemek büyük önem taşıyor.

Yaşamın içerisinde başımıza ne geleceğini önceden kestirmek mümkün değil. Konsantrasyon bozukluğu da hayatının herhangi bir anında seni yakalayabilir ve zorlu zamanlara yol açabilir. Alacağın basit önlemler ve gerekli durumlarda doktor desteğiyle bunun üstesinden gelmen çok kolay olacak. Hayatın akışında ortaya çıkabilecek başka sağlık sorunların için de olabilecek farklı sağlık ihtiyaçlarında ise QNB Sigorta’nın Tamamlayıcı Sağlık Sigortası senin yanında olacak. SGK katkı payı dışında özel hastaneler ve diğer özel sağlık kurumlarında herhangi ek bir ödeme yapmadan tedavi ve muayene hizmeti almanı sağlayan bu sigorta ile aynı zamanda check-up, online doktor ve psikolog gibi birçok sağlık hizmetinden de ücretsiz faydalanabilirsin. Şimdi %10 hoş geldin indirimi ile seni bekliyor.

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
12 + 8 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.