Kifoz Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Buradasınız

Hareket Et 20 Mart 2023

Kifoz, sağlık, omurga, vücut, kemik, iskelet

Kifoz, omurganın dışa doğru aşırı eğriliği ile karakterize edilen ve ona yuvarlak bir görünüm veren fiziksel bir sağlık sorunu olarak adlandırılıyor. Halk arasında kamburluk olarak da bilinen kifoz, omurga boyunca herhangi bir yerde ortaya çıkabiliyor. Ancak genellikle sırtın orta kısmı olan torasik omurgayı etkiliyor. Senin için kifoz ile ilgili detayları ve tedavi yöntemlerini inceledik.

Kifoz nedir? 

Kifoz, sağlık, omurga, vücut, kemik, iskelet

Omurga; servikal omurga, lomber omurga ve torasik omurga olmak üzere üç farklı bölümden oluşur. Yandan bakıldığında, bu bölümler üç doğal eğri oluşturacak şekilde sıralanır. Göğsün ters C şeklindeki eğrisi olan torasik omurgaya kifoz denir. Omurganın doğal eğriliği insanın dik ve dengede durmasına yardımcı olur. Eğrilerden herhangi biri büyük veya küçük olursa, dik durmak zorlaşır ve birtakım sorunlar gözle görülür bir şekilde ortaya çıkar. Torasik omurganın 20 ila 45 derece arasında doğal bir açıya sahip olması gerekirken, yapısal bozukluklar nedeniyle 50 dereceden fazla bir eğriliğe sahip olması kifozun oluşmasına neden olur. Kifozun her yaştan insanı etkilediği bilinse de özellikle ergenlik dönemindeki bireylerde daha yaygın bir şekilde görülür. Kifozun şiddeti değişebilir. Genel olarak, eğri ne kadar büyükse, durum o kadar ciddi olur. Daha hafif eğriler hafif sırt ağrısına neden olabilir veya hiçbir belirti göstermeyebilir. Daha şiddetli eğriler ise önemli omurga deformesine neden olabilir ve hastanın sırtında görünür bir kamburluğa sebebiyet verir.

Kifoz türleri nelerdir? 

Kifoz, sağlık, omurga, vücut, kemik, iskelet

Uzmanlar birçok kifoz türünün ve bunların farklı sebepleri olduğunu belirtiyor. Kifoz türleri şu şekilde sıralanıyor:

  • Postüral kifoz

Genellikle ergenlik döneminde belirgin bir hale gelen postüral kifoz, en yaygın kifoz türü olarak ön plana çıkıyor. Postüral kifozun neden olduğu eğrilik, yuvarlak ve pürüzsüzdür. Bu yüzden omurganın ciddi yapısal sorunları çok fazla gözlenemez. Ayrıca bu türde hastanın dik durması eğriliği düzeltebilir. Öte yandan kızlarda postüral kifozun daha yaygın olduğu ve nadiren ağrı yaptığı bilinir.

  • Scheuermann kifozu

Danimarkalı radyolog olan Scheuermann tarafından tanımlanan bu tür de tıpkı postüral kifoz gibi ergenlik dönemlerinde belirginleşir. Özellikle zayıf hastalarda şiddetli bir deformeye neden olan bu türün neden olduğu eğrilik genellikle keskin ve açılıdır. Ek olarak hasta dik durarak eğriyi düzeltemez. Erkeklerde daha yaygın olarak görülen bu tür, genellikle ağrılıdır.

  • Konjenital kifoz

Bu kifoz türü doğum esnasında ortaya çıkar. Bebekler ana rahmindeyken omurga normal bir şekilde gelişmediğinde ortaya çıkan bu türde, bazı durumlarda birkaç omurun birbirine kaynadığı da görülebilir. Konjetinal kifoz çocuğun yaşının ilerlemesine bağlı olarak şiddetini artırır. Bu nedenle konjetinal kifoz genellikle cerrahi müdahaleler gerektirir.

Kifoz belirtileri nelerdir?

Kifoz, sağlık, omurga, vücut, kemik, iskelet

Kifozun belirtileri oluşan eğriliğin nedenine ve ciddiyetine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanır:

  • Yuvarlak omuzlar
  • Sırt bölgesinde görünür bir kambur
  • Sırt ağrısı
  • Yorgunluk
  • Omurga sertliği
  • Sıkı diz kirişleri
  • Kırıklar
  • Osteoporoz
  • Disk dejenerasyonu
  • Kanser tedavisi

Nadiren de olsa kifozun bacaklarda zayıflık veya uyuşmaya, duyu kaybına ve solunum sorunlarına neden olduğu da biliniyor.

Kifoz nasıl teşhis edilir?

Kifoz, sağlık, omurga, vücut, kemik, iskelet

Kifoz teşhisi birkaç farklı yollar konuluyor. Genellikle doktor muayenesi ve fiziksel muayene sonucunda kanıya varılan kifozun tedavi süreci başlatılıyor. Öte yandan röntgen, pulmoner fonksiyon testleri ve MRI taraması gibi birtakım testlerle de kifoz tanısı koyulabiliyor.

Kifoz nasıl tedavi ediliyor?

Kifoz, sağlık, omurga, vücut, kemik, iskelet

Kifoz teşhisi konulduktan sonra türü belirleniyor ve ardından tedavi süreci başlıyor. Türüne göre değişmekle birlikte medikal ürün kullanımı, fizik tedavi, destek tedavileri ve çeşitli cerrahi müdahale prosedürleri ile kifoz tedavisi başlatılıyor.

Genel anlamıyla kifoz 3 farklı türdedir ve çeşitli tedavi yöntemleri bulunur. Özellikle anne rahmindeki gelişim sürecine bağlı olarak ortaya çıkan ve gelişim sürecinde genellikle cerrahi müdahale gerektiren konjentinal kifoz oldukça hassas bir konu olarak ön plana çıkıyor. Bu noktada QNB Sigorta’nın sunduğu Ameliyat Destek Ferdi Kaza Sigortası ile olası cerrahi müdahalelerde kendini ve sevdiklerini güvence altına alabilirsin.

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
13 + 3 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.