Plastik Poşetler Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler

Buradasınız

Ye-İç 03 Temmuz 2022

plastik, çevre, doğa, gelecek, koruma

Gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakmak hepimizin ortak amacı. Ancak düşük maliyeti sebebiyle kullanımı hızla artan plastik poşetler, dünyanın geleceğini ve sürdürülebilir bir yaşamı tehdit ediyor. Özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde neredeyse tüm alışveriş rutinleri plastik poşetler ile yapılıyor. Uzmanlar da bu konuda hızlı ve etkili çözümler geliştirilmesi gerektiğini sık sık vurguluyor. Hem doğaya hem de canlı ekosistemine büyük zararlar veren plastikler, çevreyi kirlettikleri gibi sağlığımızı da tehdit ediyorlar. Plastik Poşet Kullanmama Günü’ne özel plastik poşetler hakkındaki şaşırtıcı gerçekleri senin için kaleme aldık.

Plastik poşetleri ne zamandan beri kullanıyoruz?

plastik, çevre, doğa, gelecek, koruma

Plastik poşetler, tüm dünyada ilk defa 1960’lı yıllarda kullanılmaya başlandı. İnsanların günlük hayatlarında bir şeyler taşımak için kullanabilecekleri hem hafif hem de ucuz bir alternatif olarak ortaya çıkan plastik poşetlerin kullanım oranları, düşük maliyetli üretimleri nedeniyle hızla arttı. Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın (UNEP) paylaştığı verilere göre dünyada her yıl 5 trilyon adet tek kullanımlık plastik poşet tüketiliyor. Türkiye’de ise bir kişi tüm yaşamı boyunca 34.000’den fazla plastik poşet kullanıyor. Çevre kuruluşu Beyond Plastic'in (Plastiğin Ötesinde) paylaştığı verilere göre, plastik poşetler ortalama 12 dakika kullanılıyor. Günümüzde ise plastik poşet kullanımı dünyanın geleceğini tehdit ediyor. Başta çevre kirliliği olmak üzere su ve hava kirliliğine neden olan plastik poşet kullanımı aynı zamanda canlı ekosistemi için de risk oluşturuyor.

Plastik poşetin özellikleri nelerdir? 

plastik, çevre, doğa, gelecek, koruma

Polietilen olarak adlandırılan petrol türevinden ve atık plastik malzemelerin ikincil kullanımından elde edilen plastik poşetler, dış ortam koşullarına ve neme karşı oldukça dirençli ve kimyasal açıdan oldukça dayanıklı bir malzeme olarak karşımıza çıkıyor. Üretilen plastik poşetlerin dünya genelindeki geri dönüştürülme oranı ise yalnızca %1. Dönüştürülemeyen plastik poşetler çevre, hava ve su kirliliğine neden oluyor.  Uluslararası Kıyı Temizliği (International Coastal Cleanup - ICC) kampanyası kapsamında 2018 yılında gerçekleştirilen temizlik sonucu dünyadaki okyanus ve deniz kıyılarından toplanan plastik poşetlerinin sayısı 2 milyona yakındı. Bunların yaklaşık 964 bini plastik alışveriş torbalarıydı. Yine dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) verilerine göre deniz ve okyanuslardaki en vahşi avcılar plastikler.

Plastik poşetler ne kadar sürede yok oluyor?

plastik, çevre, doğa, gelecek, koruma

Kullanım ömrü yaklaşık 15-20 dakika arasında değişen plastik poşetlerin doğada yok olma süresi 1.000 yılı bulabiliyor. Plastik poşetler fiziksel olarak yok olsa da mikro parçacıklara bölünerek uzun süreler doğaya zarar vermeye devam ediyor. Doğada kolay çözünemedikleri için uzun yıllar boyunca toprağı ve suyu kirleten plastik poşetler, özellikle içlerindeki kimyasal maddeler nedeniyle canlı hayat için çok yüksek seviyede tehdit oluşturuyorlar.

Plastik poşet kullanımı ile ilgili istatistikler

plastik, çevre, doğa, gelecek, koruma

Dünya genelinde her yıl yaklaşık olarak 5 trilyon adet plastik poşet üretiliyor ve her saniye başına ortalama 160.000 plastik poşet kullanılıyor. Yedinci kıta olarak adlandırılan ve Pasifik Okyanusu’nda yer alan çöp adasının büyük bir kısmı plastik poşetlerden oluşuyor. Plastik poşetler ne kadar fiziksel anlamda yok olmuş gibi görünse de mikro parçalara ayrılıyor ve neredeyse 1 asır boyunca doğaya zarar vermeye devam ediyor. Ayrıca plastik poşet kullanımının 400 canlı türü üzerinde olumsuz etkileri olduğu düşünülüyor.

Birçok hastalığa da neden oluyor

plastik, çevre, doğa, gelecek, koruma

Plastik poşetler sadece doğayı kirletmekle kalmıyor aynı zamanda birçok farklı hastalığa da neden oluyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) plastik poşetlerle ilgili hazırladığı raporda, bu atıkların bazı salgın hastalıkların yayılmasını da kolaylaştırabileceği belirtiliyor. Plastik poşetlerin lağım ya da kanalizasyonlar gibi kirli noktaları tıkaması ve filtrasyonu önlemesi sonucu sivrisinekler ve haşereler için ideal üreme alanları oluşuyor. Bu da sıtma gibi asalak böceklerin insanlara verdiği ateşli ve ölümcül hastalıkların yayılmasını kolaylaştırabiliyor.

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
4 + 2 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.