Dünyamızı Değiştirecek Yeni Teknolojiler

Buradasınız

Yaşa 07 Şubat 2023

gelecek, teknoloji, dünya, bilişim, teknik, icat, hayat

Dünyamız son hızla değişmeye ve her geçen gün geliştirilen yeni bir icat, teknoloji ya da inovasyon ile yeniden biçimlenmeye devam ediyor. Özellikle son yıllarda teknolojide meydana gelen baş döndürücü gelişmeler ve hayatımıza giren yeni uygulamalar ve servisler, günlük hayatlarımızı baştan aşağı şekillendirmeyi sürdürüyor. Son 10 yıla damgasını vuran yapay zeka, metaverse, bulut teknolojileri, otonom cihazlar gibi birçok yenilik geleceği her gün bize bir adım daha yaklaştırıyor. Bu yazımızda geleceği bizlere artık bugünden yaşanan teknolojilerinden birkaçını derledik.

Yapay zeka ile donatılmış sistemler

gelecek, teknoloji, dünya, bilişim, teknik, icat, hayat, robot

Yapay zeka günlük hayatlarımızda artık bir rutin olarak yer almaya devam ediyor, iş hayatından özel hayata sanayiden üretim sistemlerine kadar günlük yaşamın içerisindeki birçok noktada yapay zekanın bizlere sunduğu avantajlardan faydalanıyoruz. 2025 yılında sonrasında Yapay zeka tabanına akıllı teknolojilerin çok daha fazla kendine yer bulacağı ve günlük hayatımıza geleceği bir dönem yaşayacağız. Eskiden sadece filmlerde izlediğimiz yapay zeka uygulamaları artık günlük hayatımızın içerisinde daha fazla yer alacak. Eğitim ve sağlık başta olmak üzere birçok alanda yapay zeka uygulamalarını daha fazla görürken Bu akıllı algoritmaların bizim elimize birçok noktada inisiyatif kullanarak karar verdiğini ve hayatlarımızı yönlendirdiğini göreceğiz. Yapılan birçok farklı ve bağımsız araştırmaya göre önümüzdeki 20 yıl içerisinde yapay zeka tabanlı sistemlerin günlük hayatımızın %50'sinden fazlasında yer tutacağını görüyoruz.

Enerji dönüşümü kapıda

gelecek, teknoloji, dünya, bilişim, teknik, icat, hayat, ampul, toprak

İnsanlık bugüne kadar hiç olmadığı kadar büyük bir iklim krizi ile karşı karşıya. Bu iklim krizi hepimizin önümüzdeki yıllarda çok daha farklı bir dünyada yaşayacağımızı gözler önüne seriyor. Tüm canlı ekosistem büyük zararlar ve değişimlerle karşı karşıya kalacak. Bunun için ülkeler başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu ve birey, iklim krizini engellemek için harekete geçmiş durumda. Karbon ayak izini sıfıra indirmek ve önümüzdeki yılları daha sürdürülebilir bir dünyada yaşamak için bugünden yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş başladı. Sıfır Karbon ayak izine ulaşma yolunda atılan birçok adım, yeni ve alternatif enerji kaynaklarının hayatımıza daha fazla yer elde etmesini sağlayacak. Artan dijital dönüşümün bir sonucu olarak, karbon ağırlıklı sektörler, zararlı emisyonları azaltmak için milyarlarca bağlantılı cihazdan gerçek zamanlı veriler kullanarak yapay zekâ ve makine öğrenmesi gibi gelişmiş teknolojileri kullanabilecek ve karbon ayak izlerini azaltacak. Dünyanın bu alandaki en önemli kuruluşlarından Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansının (IRENA) Küresel Yenilenebilir Enerji Görünümü 2020 Raporu’na göre, 2050’de toplam nihai enerji kullanımının yaklaşık yüzde 65’i yenilenebilir enerjiden karşılanacak ve bu da elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 86’sını oluşturacak. Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği önlemleri, potansiyel olarak gerekli karbon azaltımının yüzde 90’ını sağlayabilir. Kısacası günlük hayatımızda yenilebilir enerji kullanan cihazları ve teknolojileri çok daha fazla göreceğiz.

Kuantum Bilgi İşlemciler

gelecek, teknoloji, dünya, bilişim, teknik, icat, hayat, kuantum bilgisayar

Her geçen gün katlanarak artan bilgi sayısı ve büyük verinin geldiği nokta, önümüzdeki yıllarda bilgisayar sistemlerinin altyapısında da önemli değişimleri beraberinde getirecek. İşlemleri çok daha hızlı çözen ve kendisine gelen milyarlarca veriden anlamlı sonuçlar çıkaran kuantum bilgisayarlar, artık sadece uzay teknolojilerinin ya da üst düzey bilimsel kurumların kullandığı cihazlar olmanın çok ötesine geçecek. Kendi teknolojileri de hızla gelişen ve işlem kapasitesi çok büyük oranda artan bu bilgisayarlar, dijitalleşmenin temel bir parçası olarak günlük hayatımızda da karşımıza çıkmaya başlayacak. Belki ilk etapta sadece arka planda kalacak olan kuantum bilgisayarlar, gelecekte kullanımını da basitleştirerek bireysel düzeyde bir alana yayılacaklar.

Nanoteknoloji sağlıkta çığır açacak

gelecek, teknoloji, dünya, bilişim, teknik, icat, hayat, laboratuvar

Son yıllara damga vuran ancak özellikle askeri alanlardaki kullanımları nedeniyle biraz daha derinden ve sessiz şekilde ilerleyen bir diğer uygulama da nanoteknoloji olacak. Daha çok üniversitelerin ve bilimsel çalışmalar yapan kuruluşlarından ilgi alanındaymış gibi gözüken nanoteknoloji, özellikle tıpta büyük ve devrimsel değişimlere imza atacak. Hastalıkların teşhisi, tedavisi ve hatta çeşitli çalışmalarla tamamen ortadan kaldırılması için kullanılacak olan bu teknolojiler, ağırlıklı olarak nanorobotik cihazlar ve nanofarmasötikler gibi kullanımları ile hizmetimize sunulacak. Enfeksiyonlarla mücadelede, kanserlerin yok edilmesinde ve hücrelerde genetik hataların düzeltilmesinde bağışıklık sistemine olacak birçok alanda nanoteknolojinin gücünden daha fazla yararlanılacak. Sadece tıpla sınırlı kalmayacak şekilde tekstil, giyilebilir teknolojiler ya da uzay teknolojileri gibi alanlarda da önemli değişimler yaratacak nanoteknoloji, geleceğin dünyasındaki yerini şimdiden almaya başladı.

Edge Bilişim yaygınlaşacak

gelecek, teknoloji, dünya, bilişim, teknik, icat, hayat, klavye

Dijiltalleşmenin çok hızlandığı günümüzde geleceği değiştirecek teknolojilerden bir diğeri de edge bilişim olacak. Daha hızlı ve eksiksiz veri aktarımı konusunda yenilikler getiren bir teknoloji olan bu sistemler, düşük gecikme süreleri ve yüksek hızlı veri işleme özelliklerine sahip olacak. Veri depolama konusunda da çığır açacak bu teknolojinin büyük veri işleme ve değerlendirme alanında da büyük yeniliklere imza atması bekleniyor. Bulut sistemleri ve nesnelerin interneti gibi uygulamaların edge bilişim sistemleri ile donatılması ve buradan yola çıkarak da birçok alanda dijitalleşmenin çok daha hızlı bir hale gelmesi bekleniyor.

Davranışların İnterneti (IoB - Internet of Behaviors)

gelecek, teknoloji, dünya, bilişim, teknik, icat, hayat

Nesnelerin İnterneti (IoT) son yıllara damga vuran bir teknoloji olarak öne çıktı ve özellikle otonom araçlar, akıllı ev konseptleri gibi teknolojilerde kendisini çok daha fazla gösterdi. Karar verme ve davranma noktasında verilerden yola çıkan ve öngörü sistemleri ile hareket eden nesnelerin interneti, yerini farklı paradigmalarla çalışan davranışların internetine (IoB) bırakacak. Özellikle pazarlama ve satış alanına odaklanan ve tüketicilere daha hızlı ve aracısız ulaşmak isteyen kurumların daha sık tercih edeceği davranışların interneti, bireysel olarak topladığı verileri daha net ve hızlı kararlar vermek için kullanacak. Bilgileri kişiselleştirerek sunan bu sistem, sağlık ve eğitim gibi alanlarda büyük değişimlere de neden olacak. Yine pazarlamanın ağırlıklı olduğu e-ticaret gibi yerlerde de çok daha fazla karşımıza çıkacak.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
17 + 1 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.