Ertelemenin Kariyerine Zararları

Buradasınız

Yaşa 06 Eylül 2022

erteleme, iş, kariyer, olumsuz, davranış, etki

Teknolojik gelişmeler ve dijital dönüşüme bağlı olarak her geçen gün gelişen ve modernleşen iş dünyasının çalışanlara kazandırdığı kötü alışkanlıkların başında erteleme davranışı geliyor. Gün içerisinde yapman gereken işler ve yerine getirmen gereken sorumlulukları zamanında yapmadığında, bunlar birikerek daha büyük ve içinden çıkılması zor durumlara sebep olabiliyor. Her ne kadar erteleme davranışını tetikleyen stres ve baskı gibi çeşitli faktörler olsa da zaman yönetiminin doğru yapılması açısından erteleme davranışının terk edilmesi büyük önem taşıyor. Biz de Ertelememe Günü’ne özel olarak ertelemenin kariyere etkisi ve zararlarını senin için kaleme aldık.

Tüm iş ilişkilerini zedeliyor

erteleme, iş, kariyer, olumsuz, davranış, etki

İş hayatında sürekli erteleme davranışı gösteren ve yerine getirilmesi gereken işleri düzenli olarak geciktiren, ileriye atan kişilerin, işiyle ilgili kişisel ilişkilerini tam kuramadığı biliniyor. Erteleme davranışı ile birlikte görev, sorumluluk ve faaliyetlerden kaçan kişilerin iş arkadaşlarıyla kurduğu iş ve sosyal ilişki zaman içerisinde zedelenebiliyor. Erteleme davranışının sürekli bir hale gelmesi sonucunda ise iş ilişkilerinin sürdürülebilirliği riske giriyor. Bu da kariyer basamakları boyunca çok büyük önem taşıyan ve bir gereklilik olan networkingin kurulmasında ve yürütülmesinde büyük zorluklar çıkarıyor.  

Ekonomik kayıplara neden oluyor 

erteleme, iş, kariyer, olumsuz, davranış, etki

Erteleme davranışına bağlı olarak iş akışının aksaması, bazı durumlarda şirketin ekonomik açıdan kayıp yaşamasına da neden olabiliyor. Bu da kişinin kariyerini doğrudan etkileyen bir faktör olarak ön plana çıkıyor. Sürekli erteleme davranışı; müşteri kayıplarına, satın alımların düşmesine, imaj ve itibar kayıplarına zemin hazırlıyor. Eğer bu erteleme silsilesinin içerisinde herhangi bir noktada senin de payın olması durumunda, şirketle aranda olası birçok sorunun çıkması da oldukça olası hale geliyor.

Zaman yönetimini zorlaştırıyor

erteleme, iş, kariyer, olumsuz, davranış, etki

Erteleme davranışı, mevcut yapıdaki tüm çalışanları ve sistemi etkilediği gibi bireylerin de zaman ve stres yönetimi hususunda başarısız olmasına zemin hazırlıyor. Bireyler, zaman ve stres yönetimini doğru ve etkin bir biçimde kurgulayamadığı için çeşitli fiziksel ve mental sorunlar ile yüzleşiyor. Erteleme davranışının devamlılığı ise başta bireyin mutsuzluğunu ve başarısızlığını tetikliyor. Erteleme davranışı sergileyen kişinin zaman içerisinde önce kendisinde, sonra da çevresinde hem fiziksel hem de psikolojik bazı sıkıntılar ortaya çıkıyor.

Verimliliği düşürüyor 

erteleme, iş, kariyer, olumsuz, davranış, etki

Erteleme davranışı, sürekli işleyen bir çalışma sistemine hasar verebildiği gibi takım çalışmasındaki dinamikleri de yıpratıyor. Erteleme davranışından kaynaklı tüm takımın etkilenmesi aynı zamanda çalışanlar arasında olumsuz bir atmosferin oluşması anlamına geliyor. İş yerinde çok önemli bir argüman olan takım çalışmasının önündeki en büyük engellerden biri olarak öne çıkan erteleme, diğer çalışanların verimliliğini ve başarısını da düşüren bir unsur haline dönüşüyor.

Baskıyı artırıyor

erteleme, iş, kariyer, olumsuz, davranış, etki

Erteleme davranışı ile artan iş yükü, kişinin etkili zaman ve stres yönetimi yapamamasına ve buna bağlı olarak da işlerinin sürekli birikmesine neden oluyor. Biriken işler birey üzerindeki stres seviyesini yükseltiyor ve kişinin üzerindeki baskıyı artırıyor. Bu noktada erteleme davranışını kırmak ve zamanı iyi yönetmek gerekiyor. Aksi takdirde çalışan üzerinde artan baskı başarısızlığı da beraberinde getiriyor.

Erteleme hem iş hem de özel yaşantında zaman zaman büyük sorunlar yaratabilecek ve seni zor durumda bırakabilecek sonuçlara neden olabilir. Bunların önüne geçmek ve zaman yönetimini daha iyi yapmak için erteleme huyundan kurtulmaya çalışabilirsin. Bunun için zaman yönetimi konusunda uzmanlardan destek alabilirsin. Daha programlı ve planlı çalışmak, her şeyi yazmak, bu konuda seni destekleyecek dijital uygulamalar ve asistanlardan da destek alabilirsin. Bu yolla bir şeyi unutmanın önüne geçebilir ve erteleme hissine karşı da kendini motive edebilirsin. 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 1 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.