Türkiye’de Mutlaka Görmen Gereken Müzeler

Buradasınız

Yaşa 18 Mayıs 2022

müze, müzeler haftası, gezi, çocuk, aile

Türkiye’de farklı içerikleri ve zengin arşivleri ile birbirinden eşsiz birçok müze bulunuyor. Önemli eserler ile birlikte tarihe tanıklık edebileceğin ve adeta geçmişe yolculuk yapabileceğin bu müzeler sana yeni bilgiler verirken unutulmaz anlar da yaşatacak. Müzeler Haftası’na özel olarak kaleme aldığımız bu yazıda Türkiye’nin farklı bölgelerinde görmen gereken müzelerden birkaçını bulabilirsin.

Derinkuyu Yeraltı Şehri ve Müzesi - Kapadokya

müze, müzeler haftası, gezi, derinkuyu, yeraltı

Dünyada eşi benzeri bulunmayan ve doğal güzellikleri ile adeta bir açıkhava müzesini andıran Kapadokya’da bulunan Derinkuyu Yeraltı Şehri ve Müzesi, tarihi ve ilgi çekici yapısıyla mutlaka görülmesi gereken yerler listemizde ilk sırada. Nevşehir’e 30 kilometre uzaklıktaki Derinkuyu bölgesinde bulunan yeraltı şehri, 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun zulmünden kaçan Hristiyanların saklanmak, ibadet etmek ve yaşamak için kurdukları bir yer. Kurdukları şehirde uzun süre dışarı çıkmadan yaşayabilecekleri şekilde bir dünya kuran yerleşimcilerin taşların içerisini oyarak yaptıkları sistemler ise oldukça ilgi çekici. Derinkuyu Yeraltı Şehri ve Müzesi ülkemizde mutlaka görmen gereken yerler arasında.

Masumiyet Müzesi – İstanbul

müze, müzeler haftası, gezi, masumiyet, istanbul

Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk’un imzasını taşıyan aynı isimli romandan uyarlanarak hazırlanan müze, kahramanların kullandığı eşyalar, giydikleri kıyafetler, romandaki hikayeye uygun mekanları içeriyor. Adeta bir zaman yolculuğuna çıkmanı sağlayan müze, İstanbul’un 1950 ve 2000’li yıllardaki halini gözler önüne seriyor. Roman kahramanlarının hayal ettikleri her şey, özel kutular ve vitrinler içerisinde ziyaretçilere sunuluyor.

Sinema Müzesi - Adana

müze, müzeler haftası, gezi, sinema, adana

Ülkemizdeki en farklı müzelerden biri olan ve Adana’da bulunan Sinema Müzesi de görmen gereken yerler arasında yer alıyor. Sinema tarihine ve kültürüne ışık tutan eserleri bulabileceğin müzede Yeşilçam oyuncularının heykelleri, afişler, fotoğraflar ve sinema endüstrisinde kullanılan eşyalar bulunuyor. Müzenin en ilgi çekici bölümlerinden biri de yine sinema tarihi hakkında detaylı bilgileri bulabileceğiniz Sinema Kütüphanesi.

Tren Müzesi - İzmir

müze, müzeler haftası, gezi, tren, izmir

Türkiye’nin en eski demiryolu hatlarından biri olan ve İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Çamlık Tren İstasyonu’ndaki müze, Avrupa’nın en büyük buharlı lokomotif koleksiyonlarından birine de ev sahipliği yapıyor. Alman, İngiliz, Fransız, Amerikan, İsveç ve Çekoslovak yapımı buharlı lokomotiflerin sergilendiği müzede ayrıca 9 yolcu vagonu ve 7 yük vagonu da yer alıyor. Müzede Atatürk’ün Çamlık’a gelirken seyahat ettiği vagon da bulunuyor.

Beylerbeyi Sarayı – İstanbul

müze, müzeler haftası, gezi, beylerbeyi

Türkiye için en önemli tarihi eserlerden biri olan Beylerbeyi Sarayı, Sultan Abdülaziz tarafından 1861-1865 yılları arasında mimar Sarkis Balyan’a yaptırıldı. İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan saraya müze kart ile giriş yapılabiliyor. Dönemin ünlü mimarlarından Sarkis Balyan tarafından tasarlanan ve 21 Nisan 1865 tarihinde açılan sarayda, Sultan Abdülaziz’in denize olan merakı ve tutkusu sebebiyle tavanlara, çerçevelere ve kartuşlara deniz ve gemi motifleri işlenmiş. Padişahın ressamlara ilham vermesi için kendisinin de çizim yaptığı biliniyor.

Bodrum Sualtı Müzesi – Bodrum

müze, müzeler haftası, gezi, bodrum, sualtı

Türkiye’nin en turistik lokasyonlarından biri olan Bodrum’da bulunan Sualtı Arkeoloji Müzesi, dünyanın en önemli sualtı arkeoloji müzelerinden biri sayılıyor. Saint John şövalyelerinin inşa ettiği Bodrum Kalesi içerisinde yer alan müze, Yassıada, Şeytan Deresi ve Serçe Limanı batıklarının yanı sıra dünyanın en eski batık gemi kalıntısına da ev sahipliği yapıyor. Müzede bulunan 14 adet sergi salonunda çok sayıda eşya sergileniyor. Müze ayrıca dünyanın en zengin Doğu Akdeniz amforaları koleksiyonuna da ev sahipliği yapıyor.

Yerebatan Sarnıcı – İstanbul

müze, müzeler haftası, gezi, yerebatan, sarnıç

542 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından Büyük Saray’ın su ihtiyacını karşılamak üzere yaptırılan Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’da görülmesi gereken en ilginç yerler arasında. Bazalika Sarnıcı olarak da bilinen Yerebatan Sarnıcı’nda 140 metre uzunluğunda ve 70 metre genişliğindedir. Ayrıca birçok eser de sarnıcın içerisinde yer alıyor. Bugün su deposu amaçlı kullanılmasa da sarnıç içerisinde yer alan su, Cebeciköy Kemeri ile 19 km uzaklıkta yer alan Belgrad Ormanı’ndan buraya getiriliyordu. 6. yüzyılda imparator İustinianos tarafından yaptırılan sarnıç, Osmanlı Dönemi’nde de uzun süre halkın su ihtiyacını karşılıyordu.

Panorama Tarih Müzesi 1453 – İstanbul

müze, müzeler haftası, gezi, tarih, fetih, panorama

Dünyadaki 30 farklı panoramik müze içerisinde en özel ve tam panoramik özelliği taşıyan Panorama 1453 Tarih Müzesi, İstanbul’un fethini yaşatmayı amaçlıyor. Müze 3 boyutlu panoramik görüntüsü ve ses efektleriyle ziyaretçileri büyülemeyi başarıyor. Top sesleri, askerlerin bağırışları, atların koşmaları ve Mehter Takımı seslerinin verildiği müzede, büyük resim içerisinde 10.000’den fazla figür çizimi bulunmaktadır. Müze çevresinde ise fetih sırasında Türk askerlerinin Kostantinopolis'e Topkapı Surları ve Silivrikapı da görülmektedir.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 10 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.