Dünya Çevre Günü'nde Dünyayı Korumak için Atabileceğiniz 6 Adım

Buradasınız

Sev 05 Haziran 2020

İnsan nüfusu çoğalıyor, şehirler büyüyor, fabrikalar artıyor, enerji açlığı büyüyor, tarım ürünlerine olan ihtiyaç artıyor, hayvanları öldürüyor, ormanları yakıyor, suyu ve havayı büyük bir hızla kirletiyoruz. Biz insanlar, dünya tarihinde bugüne kadar görülmemiş bir hızda çevremizi kirletmeye başladık. Üstelik eskisinden çok daha fazla ve hızlı. Koskoca evrende üzerinde yaşayabileceğimiz tek gezegen olan dünyamızı korumak ve onu çok daha  güzel bir hale getirmek ise yine bizim elimizde. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde dünyamızı korumak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir şekilde bırakmak için kişisel olarak atabileceğimiz birkaç adımı sizler için derledik.

Suyu boşa akıtmayın

Bildiğimiz tüm canlı hayatının temeli olan ve dünyamızı üzerinde yaşanabilir kılan su, biz insanların yaptıkları hatalar nedeniyle hızla kirleniyor. Evlerimizden başlayarak iş yerleri, okullar, fabrikalar, tarım arazileri gibi birçok farklı alanlarda suyu hem boşa kullanıyoruz hem de yanlış uygulamalar nedeniyle kirletiyoruz. Kendi ekosistemi içerisinde temizlenme özelliğine sahip suyu, yeteri kadar kullanarak ve onu kirletmeyerek çevreyi koruyabilirsiniz.

Enerji tasarruflu ürünler kullanın

Enerji, tüm insanlar olarak temel ihtiyaçlarımız arasında. Özellikle giderek dijitalleşen dünyamızda artık çok daha fazla enerji kaynağına ihtiyacımız bulunuyor. Var olan enerjiyi korumak ve daha tasarruflu şekilde harcamak için siz de evinizde ve iş yerinizde tasarruflu ve akıllı cihazlar kullanabilirsiniz. Ampullerinizi led ile değiştirebilir, beyaz eşyalarınızı A sınıfından tercih edebilir, kullanmadığınız cihazların fişlerini çekebilir ve o anda ihtiyacınız olmayan ışıkları kapatabilirsiniz.

Geri dönüşümlü ürünler kullanın

Bugün kullandığımız birçok ürünün geri dönüşümlü versiyonları bulunuyor. Kağıtlar, piller, elektronik cihazlar, pet şişeler ve daha birçok ürün toplanarak uygun şartlarda tekrar değerlendiriliyor ve kullanıma hazırlanabiliyor. Siz de hem bu tarzda üretilmiş ürünleri daha fazla kullanabilir hem de çevrenizdeki uygun toplama alanlarına bunları bırakabilirsiniz.

Tüketim alışkanlıklarınızı değiştirin

İnsanoğlu dünya üzerinde yaşayan en aç gözlü canlılardan biri. İhtiyaç duyduğunun fazlasını tüketmeye ve bunun da ötesine geçerek doğada hiçbir canlıda görülmeyen şekilde depolamaya alışkın olan insanlar, çevreye de bu nedenle oldukça zarar veriyor. Bugün sahip olduğumuz birçok alışkanlığı değiştirerek çevremizin korunmasına yardımcı olabiliriz. Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketerek gereksiz üretimin önüne geçebilir, alışveriş alışkanlıklarımızı değiştirerek sadece ihtiyaç duyduklarımızı alabilir, yeni bir ürün almadan eskisini tamir edebilir, kimyasal ürünler yerine doğal olanlarından tercih edebilir, plastik ve pet şişeler yerine kağıdı seçebiliriz.

Zararlı gazları kullanmayın

Tarım ilaçları ve sanayi üretiminde kullanılan maddeler başta olmak üzere günlük hayatımızda kullandığımız spreyler, böcek ilaçları ve daha birçok gaz, doğayı ve çevreyi inanılmaz ölçüde kirletiyor. Bu gazlar atmosfere yayılarak havamızı kirletiyor, bizi güneşin zararlı ışınlarından koruyan ozon tabakasını parçalıyor. Bununla da kalmayıp atmosferde kalarak yağmurla birlikte tekrar üzerimize yağıyor. Bunun önüne geçmek için yapay ve zararlı bu gazların kullanımını azaltmalı ya da tümden bitirmeliyiz.

Fosil yakıt kullanımını azaltmak için yürüyün

Temiz bir doğa için ve çevreyi korumak adına yapabileceğiniz bir diğer şey de adım atmaktır. Gerek duymadığınız yerlerde hem sağlığınızı korumak hem de fosil yakıtlı araçların kullanımını azaltmak için yürümeyi tercih edebilirsiniz. Eğer gerçekten bir araç kullanmanız gerekiyorsa da toplu taşıma ile yolunuza devam edebilirsiniz. Bu yolla çevreyi ve özellikle de havayı kirleten karbondioksit salınımını büyük ölçüde azaltabilirsiniz.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 1 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.