Meditasyon ile Beynimizin Nasıl Değiştiğini Gösteren 7 Araştırma

Buradasınız

Hareket Et 28 Kasım 2016

Son dönemde yapılan bir dizi araştırmalar var ki, meditasyona karşı tüm bakış açınızı değiştirecek! Ön yargılarınız varsa kırılacak, zaten meditasyon yapıyorsanız daha şevkli olacaksınız.

Beynin yaşlanmasına karşı koruyucu

Geçen yıl Kaliforiya Üniversitesi’nde (UCLA) yapılan bir araştırmaya göre, uzun süre meditasyon yapanların beyni yapmayanlarınkine oranla daha geç yaşlanıyor. Yapılan çalışmanın yaratıcısı Florian Kurth, başlangıçta meditasyonun beynin belli kısımlarında etki göstereceğini belirtirken, belli bir zaman sonra tüm beyni etkileyen bir sonuca ulaştıklarını söylüyor.

Sakinleştirici etkisi var

Son birkaç yıldır Yale Üniversitesi’nde yürütülen en ilginç çalışmalardan biri, farkındalık meditasyonunun beynin DMN (Default Mode Network) aktifliğini azalttığı üzerine. Bunu kötü bir şey olarak düşünmeyin. Şöyle ki DMN’in aktif olması, zihnimizin düşünceden düşünceye sıçradığı anların da aktif olması demek. Bu aktiflik hali ise geçmiş veya gelecek endişesi gibi mutsuzluk verici bağlantılar kurmamıza neden oluyor. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki meditasyon DMN üzerinde sakinleştirici etki yaratıyor. 

Depresyonla mücadelede etkili

2014 yılında Johns Hopkins’in meditasyonun anksiyete ve depresyona etkileri üzerine çalışması, araştırmacı Madhav Goyal ve ekibine de ilham olmuş. Ekibin yaptığı araştırmaya göre meditasyon ile antidepresanların etkisi neredeyse aynı. Ancak Goyal, “Bu sonuç, sadece meditasyonun yeterli olduğu anlamına gelmemeli. Meditasyonun sihirli bir değneği yok. Meditasyon, semptomları yönetmede iyi bir yardımcı ve beynin farkındalığını artırmada etkili bir antrenman olarak görülmeli” diyor.

Konsantrasyonu artırıyor

Malum dikkat eksikliği ve konsantrasyon problemi sadece çocuklarda görülmüyor. Bu sorun yetişkinlerin de hayatına engel oluyor. Amerika’da yapılan bir araştırmada, meditasyonun sadece birkaç haftada dahi odaklanmayı ve sözel muhakemeyi geliştiren etkileri gözleniyor. Bu sonuç şaşırtıcı olmamakla birlikte özellikle kişinin iş hayatına da olumlu etki ediyor.

Bağımlılıktan kurtulmaya yardımcı

Beynin kendini kontrol ettiği bölgesiyle ilgili yapılan araştırmalarda, meditasyonun bağımlılığı azaltmadaki etkisi sıkça karşımıza çıkıyor. Bunlardan biri de Amerikan Akciğer Derneği’nin yaptığı sigarayı bırakma programının sonuçları. Programda farkındalık meditasyonu yapıp sigarayı bırakanlar, 17 haftalık bir takibe alınıyor ve bağımlılıklarından kurtulma oranları geleneksel yöntemlere göre daha yüksek çıkıyor.

Çocuklarda başarıyı artırıyor

Bu tam anlamıyla kanıtlanmış bir sonuç değil ama San Francisco’daki bir bölgede başarısızlık oranı yüksek okullarda denenen bir programın olumlu sonuçlar verdiği görülmüş. Günde iki kez meditasyon programının uygulandığı okullarda not ortalamasında artışın yanı sıra bilişsel ve duygusal faydaların da arttığı kaydedilmiş.

Sosyal anksiyete ile savaşıyor

Farkındalık meditasyonunun sosyal anksiyete bozukluğu olanlara yardımcı etkisini gösteren bir araştırma da Stanford Üniversitesi’nde yapılmış. Çalışmayı yapan ekip, Farkındalık Tabanlı Stres Azaltma (MBSR) olarak anılan bir meditasyon türüyle beynin dikkatle ilgili bölümlerinde değişiklik meydana geldiğini söylüyor. Aynı zamanda sosyal anksiyete semptomlarında da azalma göze çarpıyor. 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
9 + 4 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.