Büyük Usta Ferhan Şensoy Aramızdan Ayrıldı

Buradasınız

Yaşa 31 Ağustos 2021

ferhan şensoy

Güldürürken düşündüren, nüktedan tavırlarıyla vermek istediği mesajı ince bir şekilde seyirciye ileten Türk tiyatro, sinema ve televizyon tarihine iz bırakan usta isim Ferhan Şensoy, 70 yaşında tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Türk tiyatrosuna adını altın harflerle yazdıran ve oynadığı sayısız oyunla ülkemizde tiyatronun sevilmesinde büyük rol üstlenen Şensoy, Türk tiyatrosunun simgesi de sayılan Kavuk’u da bir süre taşımıştı. Usta isim sanat dünyasına kattıklarıyla sonsuza dek anılacak.

Kötü haberi Ortaoyuncular Tiyatrosu verdi

Ferhan Şensoy’un kurucusu olduğu Ortaoyuncular Tiyatrosu, resmi Twitter hesabından sanat dünyası için kötü haberi verdi. Yapılan resmî açıklamada, “Tiyatromuzun kurucusu, ustamız Ferhan Şensoy'u, dün gece, bir süredir tedavi gördüğü hastanede, yapılan tüm müdahalelere rağmen kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerisindeyiz. Tüm sevenlerinin başı sağ olsun…" ifadelerine yer verildi.

Temmuz’dan bu yana tedavi görüyordu

ferhan şensoy

26 Şubat 1951’de Samsun’da dünyaya gözlerini açan Ferhan Şensoy’un annesi Müjgan Şensoy ilkokul öğretmeni, babası Yusuf Cemil Şensoy ise tüccar ve dönemin Çarşamba Belediye Başkanıydı.

İlk öykü ve şiirleri 1969 yılında Yeni Ufuklar ve Soyut dergilerinde yayınlanan Ferhan Şensoy, ilk profesyonel oyunculuk deneyimini ise 1971 yılında Grup Oyuncuları çatısı altında yaşadı. Akabinde Şensoy, 1972-1975 yılları arasında Fransa ve Kanada'da tiyatro eğitimine ve çalışmalarına Jerome Savary, Andre-Louis Perinetti gibi isimlerle devam etti. 1975'te Montreal'de Ce Fou De Gogol adlı oyunuyla En İyi Yabancı Yazar ödülünü aldı. Yine Montreal'de Theatre De Quatre - Sous'ta da, yönetmenliğini yaptığı Harem Qui Rit isimli müzikalde oynadı.

Aynı yıl Türkiye'ye döndü. 1976 yılında Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'nda “Dur Konuşma Sus Söyleme” oyununda hem yazarlık hem de oyunculuk yapmaya başladı. Aynı yıl televizyona da skeçler yazmaya başlayan Ferhan Şensoy, Ali Poyrazoğlu'yla beraber rol aldığı bu skeçlerin birinde ilk defa televizyona çıktı. Daha sonra Ferhan Şensoy, Türk tiyatro, sinema ve sanat dünyasının vazgeçilmez isimlerinden biri oldu.

Türk tiyatro oyunculuğunun mirasını korudu

ferhan şensoy

Kel Hasan Efendi’den gelen yaklaşık 100 yıllık bir simge olan ve Türk tiyatro oyunculuğun bir mirası olarak anılan Kavuk, Münir Özkul tarafından 1989 yılında büyük usta Ferhan Şensoy’a emanet edildi. Ferhan Şensoy ise orta oyununu temsil eden kavuğu, dostu ve yoldaşı olan Rasim Öztekin’e 2016 yılında düzenlenen törenle teslim etti.

Sanat dünyasına değer kattı

ferhan şensoy

Ferhan Şensoy yazdıklarıyla, sahneledikleriyle ve birçok oyuncunun yetişmesine verdiği katkıyla sanat dünyasına değer katmayı başardı. Usta oyuncu geride birçok eser de bıraktı. 2000’in üzerinde sahnelenen Ferhangi Şeyler oyunu, birçok farklı neslin izlediği bir performans olarak Türk sanat tarihinde yerini aldı.

Yine bir efsane olarak sahnelerde sayısız kez yer alan Şahları da Vururlar ile birlikte Masal Müfettişi, Nasri Hoca ve Muhalif Eşeği ve İşsizler Cennete Gider gibi sayısız tiyatro oyununda başrolü oynadı.

Şensoy tiyatro oyunlarının dışında Muhalif Başkan, Pardon ve Şans Kapıyı Kırınca gibi filmlerde de aktif yer aldı. Usta oyuncunun kaleme aldığı Hacı Komünist, Kazancı Yokuşu, Kalemin Sapını Gülle Donattım ve Falınızda Rönesans var gibi birçok kitap da bulunuyor.

Hayatının son anına kadar usta bir sanatçı olarak üretime devam eden Şensoy son olarak geçen yıl podcastler yayınlayarak kendisine gelen soruları yanıtlamış, gündeme dair fikirlerini paylaşmış ve toplumun her kesimine hitap eden yaklaşımıyla paylaşımlarına devam etmişti.

Güle güle büyük üstat…

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
6 + 3 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.