İşsiz Mi Kaldınız? Uygulamanız Gereken 8 Bütçe Koruma Önerisi

Buradasınız

Yaşa 14 Ağustos 2018

İşsiz kalmak asla dünyanın sonu değildir. Ama mutlaka ileriye dönük bir planlama yapmak gerekir. Nasıl mı? Hemen anlatalım…

Panik Yapmayın!

İşsiz kalmak oldukça stresli bir durum, haklısınız. Bu ruh hali kimi zaman sağduyulu düşünmeyi engelleyip, yanlış kararlar almaya sebep olabilir. Fakat bu endişe sarmalına girmek zorunda değilsiniz. Her zaman başka seçenekler vardır. Çözümün ne olduğunu belirlemek için zamana ve alana sahip olmalısınız. Açık bir kafa ve açık bir zihin olmadan ilerleyemezsiniz.

Durumunuzu Kabul Edin

İşsiz kalmak manevi anlamda stres ve paniğe neden olabilir. Paniğe kapıldığınız durun, nefes alın ve kendi hislerinize odaklanın. Kendinizi mutsuz hissetmeniz çok normal. Duygularınıza bir kez izin verdikten sonra, büyük resmi daha net görmeye başlayabilir ve kendinize yardımcı olacak şekilde hareket etmeye başlayabilirsiniz.

Sağlık Sigortası Problemini Çözün

İşinizi kaybettiğinizde, sağlık sigortasından yararlanmanın bir yolunu bulmanız gerekir. Eğer bekar bir kadınsanız, babanızın sağlık sigortasından yararlanabilirsiniz. Fakat evli kadınlar ya da erkekler ne yazık ki bu haktan yararlanamaz. Bu yüzden özel sağlık sigortası yaptırmayı düşünebilirsiniz. Oldukça sağlıklı olsanız bile, hayatın size ne getireceğini bilemezsiniz. Başınıza bir şey geldiğinde tıbbi faturalarını ödemek zorunda kalmaktansa özel sağlık sigortasını ödemeyi göze almak daha akıllıca olur.

Bütçenizi Yeniden Planlayın

Bütçenizdeki giderleri belirledikten sonra bütçenizdeki gereksiz harcamaları çıkartarak tasarruf edebilirsiniz. Herhangi bir acil durum parasına sahipseniz veya başka tasarruflarınız varsa bunları kontrol edin ve ne kadar süre idare edebileceğinizi öğrenin. Alacağınız işsizlik parasının yanı sıra kazanacağınız herhangi bir alternatif gelir kaynağı faktörünü hesap edin ve bütçenizi buna göre ayarlayın. Yapabilirseniz, gerekli harcamaları azaltmanın yollarını bulun. İnternet / kablo TV / telefon sağlayıcılarınızı arayın ve indirimli fiyatlardan yararlanıp yararlanamayacağınızı sorun.

Lüks Harcamalarınızdan Tasarruf Edin

Masraflarınızı rahatsız edici bir seviyeye indirmeniz gerekebilir. Dışarıda yemek yerine evde yemeyi tercih edin. Kıyafet ve ayakkabı alışverişlerini bir süre ertelemeniz, gezi planlarınızı rafa kaldırmanız iyi olabilir. Bunun yanı sıra gece eğlencelerini ve hobileri de büyük ölçüde azaltmanız gerekir.

Faturalarınıza Öncelik Verin

Faturaların hiçbiri birbirine eşit değildir. Bazen gecikmiş bir ödemenin neden olduğu potansiyel hasarı tartmanız gerekir. Nakite sıkıştığınızda önce hangi faturaları ödemek zorunda olduğunuzu bulun ve faturaları öncelik sırasına göre ödeyin. Örneğin doğalgaz ya da su faturası, internet faturasından daha önceliklidir.

Kredilerinizi Yapılandırın

İşinizi kaybettikten sonra hemen kredilerinizi yapılandırmanız en iyisidir. Öğrenci kredileriniz varsa aylık ödemenizi düşürecek programlar bulabilirsiniz. Aylık ödemelerinizi azaltmanıza olanak tanıyan yapılandırma seçeneklerini değerlendirin. Birçok kişi kısa sürede iş bulacağını düşünür. Ama bu, sizin kontrolünüz dışındaki faktörlere dayanan bir varsayımdır.

Emeklilik Birikimlerinizi Tüketmeyin

Emeklilik birikimleri sadece son çare olarak kullanılmalıdır. Öncelikle ailenizden maddi destek talep edin, eşyalarınızı satışa çıkarın. Son çare olarak emeklilik birikimlerinizin bir kısmını kullanabilirsiniz.

Ne olursa olsun bu gibi zor günler için bir bireysel emeklilik planı oluşturmak, kendinize yapacağınız en büyük yatırımlardan biri. Bu nedenle geç kalmadan oluşturacağınız QNB Sigorta Elit Bireysel Emeklilik Planı ile geleceğinizi garanti altına alabilir ve işsiz kalma ihtimaline karşı önlem alabilirsiniz.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
7 + 5 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.