Bir Zamanlar Para Kazandıran İlginç Meslekler

Buradasınız

Kariyer 23 Mart 2017

Sabahları uyandırma servisi olarak çalışanlar, labut diziciler ya da lamba yakıcılığı yapanlar... Bizimle aynı dünyada yaşamış olmalarına rağmen hepsi de bambaşka bir hayata sahipti. Gelişen teknolojiyle baş edemeyen geçmişin ilginç mesleklerini bir araya getirdik. Geçmişte yaşama şansınız olsa siz hangisini seçerdiniz?

Macunculuk 

Çok eski zamanlardan beri Türk geleneklerinde yer alan macun ve macuncular, 1980’li yıllara kadar neredeyse her sokakta bulunuyordu. Farklı renklerde macun çeşitlerini cam kapaklı bir tezgahta satan macuncular, şimdi sadece Ramazan ayında nostaljik bir öğe olarak karşımıza çıkıyor.

Lamba Yakıcılığı

Elektriğin keşfinden önce gaz lambalarıyla etrafın aydınlatıldığını duymuşsunuzdur. İşte bu durum karanlıkta kalan sokaklar aydınlatılırken de geçerliydi. Sokak lambalarını yakan ve kontrol eden görevliler, bir zamanların en çok aranan mesleğini yapıyorlardı.

Santral Memuru

Günümüzde ulaşmak istediğiniz herkesi tek tuşla arayabiliyorsunuz. Fakat eskiden dünyadaki tüm telefon trafiği, santrallerdeki operatörler tarafından sağlanıyordu. Zor ve yoğun geçen mesailerle çalışan memurlar, bu dönemde belki çağrı merkezi çalışanlarıyla kıyaslanabilir fakat artık santral memurluğu diye bir meslek yok.

Buz Kesiciliği

Buzdolabı icat edildiği için artık yiyeceklerimizi evlerimizde kolayca muhafaza edebiliyoruz fakat eskiden yiyecek depolamak bu kadar kolay değildi. Buz kesiciler, büyük buz kütlelerini kesip özellikle zengin evlere dağıtırlardı ve geçimlerini bu şekilde sağlarlardı.

Labut Diziciliği

Bugün makinelerin hızlıca yerleştirdiği labutlarla bowling oynamak oldukça kolay. Fakat eskiden labut dizmek özellikle çocukların çok rağbet ettiği bir işti ve labutları dizerek cep harçlığı kazanıyorlardı.

Uçak Dinleyiciliği

Radar sistemleri yokken, gökyüzünü dinleyerek uçak seslerini takip eden görevliler vardı. Özellikle savaş dönemlerinde bu meslek düşman uçaklarını saptamada çok işe yarıyordu.

Nalbantlık

Otomobil icat edilip herkesin ulaşabileceği bir araç olana kadar ulaşım atlarla sağlıyordu. Haliyle atlara nal takan nalbantların işleri çok yoğundu. Teknoloji ilerledikçe yerini otomobil lastiği üretme ve satma işi aldı.

Uyandırıcılar

Bir nevi uyandırma servisi de diyebiliriz. Sanayi Devrimi’nden önce özellikle İngiltere’de çalar saat veya alarm yokken, sabah saatlerinde insanları camları tıklatarak ya da seslenerek uyandıran görevliler vardı.

Dönme Dolapçılar

Eskiden sokakta bir anda belirince çocukları dünyanın en mutlu insanı yapan dönme dolapçılar, zincirli salıncaklarıyla geçimlerini sağlıyorlardı.

Attarlık

Eczacıların bulunmadığı zamanlarda, attarlar güzel kokuların yanında ilaç yapımında kullanılan ürün ve bitkileri satarlardı. Günümüzde eczacıların bir nebze bu işi yaptığını söyleyebiliriz fakat attarlar artık aktar adıyla baharat ve bitki satıyorlar.

Okuyucular

Ofiste kulaklığınızı takıp bir şeyler dinlerken çalışabilmek muhtemelen size çok olağan geliyor. Ancak eskiden ofislerde çalışanları bilgilendirmek için gazete, dergi ve sendikal yayınları okuyan okuyucular vardı.

Teknolojinin gelişme hızı sadece bu meslekleri yapanları değil, günümüzde bizi bile şaşırtıyor. Dolayısıyla bugünün popüler meslekleri de yarın tarihin tozlu raflarındaki yerini alabilir. Ama siz işiniz ne olursa olsun QNB Sigorta Bireysel Emeklilik planlarıyla geleceğinizi garanti altına alabilirsiniz. Üstelik %25 devlet katkısıyla birikiminizi kolayca katlayabilirsiniz.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
7 + 2 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.