Gül Hastalığı: Cilt Döküntüleriniz Varsa Dikkat!

Buradasınız

Hareket Et 28 Ocak 2019

Deri soyulması normal bir durum. Fakat ardından bir kızarıklıkla karşılaşıyorsanız, gül hastalığı yaşıyor olabilirsiniz. Daha çok açık tenli kişilerin karşılaştığı bu hastalık genellikle yüz bölgesinde olduğu için estetik kaygılardan dolayı rahatsızlık yaratabilir. “Gül hastalığı nedir?” diye merak ediyorsanız, sizi böyle alalım.

Gül Hastalığı Nedir?

Vücudunuzun farklı bölgelerinde görülebilen oval şekildeki kızarıklıklar, kronik iltihaplı bir cilt rahatsızlığıdır ve bu hastalık gül hastalığı olarak tanımlanır. Tıpta “Pityriasis Rosea” olarak adlandırılan bu hastalık tedavi edilmediğinde kötüleşip, daha da büyük sonuçlar yaratabilir. Bu rahatsızlık çoğu zaman sivilce, egzama ve cilt alerjisiyle karıştırılabiliyor.

Özellikle yüzde oluşan gül hastalığı sırt, karın ve göğüste de görülebilir. Bu kırmızı oval cilt döküntüleri birkaç gün veya hafta boyunca cildinizde kalabilir. Gül hastalığı ayak, avuç içi ve saç derisinde görülmez.

Döküntüler sırt bölgesinde, daha küçük kızarıklar oluşturabilir ve bu kızarıklıklar cilde yayılarak çam ağacına benzeyen bir desen oluşturabilir. Bu yüzden, bu hastalığa “çam ağacı döküntüsü” ismi de veriliyor. Bu kızarıklar hafif, orta veya şiddetli kaşıntılara sebebiyet verebilir.

Gül Hastalığı Belirtileri

Her yaştan insanını etkileyen yaygın bir hastalık olan gül hastalığı, daha çok 10 ile 35 yaşları arasında görülür. Bu döküntüyü yaşayan kişiler, ateş, boğaz ağrısı, yorgunluk ve baş ağrısıyla karşı karşıya kalabilir. Özellikle kızarıklıkların olduğu bölgeler çok kaşınabilir.

Gül Hastalığı Neden Olur?

Gül hastalığı döküntüsünün kesin nedeni bilinmiyor. Cilt alerjisi ve egzamaya benzese de bu hastalık alerji kaynaklı değil. Ayrıca mantar ve bakteriler bu döküntüye sebep olmaz. Araştırmacılar bu hastalığın yaygın bir enfeksiyon olduğuna inanıyor. Bahar aylarında daha da yaygınlaşan bu hastalık bulaşıcı bir hastalık da değil.

Hastalığın Teşhisi

Derinizde alışılmadık bir döküntü yaşıyorsanız, doktorunuza başvurun. Doktorunuz cildinizi muayene ettikten sonra döküntüleri teşhis edebilir ve gerekli alanlarda uzmanlara yönlendirebilir. Yaygın bir hastalık olmasına rağmen gül hastalığı sorununu teşhis etmek kolay olmayabilir. Çünkü bu hastalık, egzama ve sedef hastalığı ile karıştırılabilir. Gül hastalığı tedavisi için doktorunuz cildinizi ve döküntü şekillerinizi inceler. Çam ağacı şeklinde veya oval şekillerde döküntüler görse bile sizden kan örneği isteyebilir.

Hastalığın Tedavisi

Gül hastalığı sorununuz varsa tedaviye ihtiyacınız yoktur. Çoğu durumda kızarıklıklar bir-iki ay içerisinde kendiliğinden iyileşir. Fakat bazı durumlarda üç aydan fazla da sürebilir. Kaşıntının ve kızarıklığı geçmesi için doktorunuzun önerdiği kremleri kullanabilirsiniz.

Referanslar

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
13 + 1 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.